Test av Panasonic Lumix lX5

Panasonics kamera Lumix IX5 er en fin turkamerat som tar vare på minnene dine, men den kan være litt irriterende.

Sist oppdatert 20. november 2011 kl 21.07
BRA MEN IKKE PERFEKT: Panasonic lumix lX5
BRA MEN IKKE PERFEKT: Panasonic lumix lX5

Kamera på tur? De fleste legger naturlig nok igjen speilrefleksen, og hele ansvaret for gode bilder faller da på kompaktkameraet. For oss som jobber med bilder til trykk medfører dårlige kamera at man ikke får brukt bildene stort – de blir for kornete eller ufokuserte, gjerne begge deler.

Etter undersøkelser blant mange gode klatrere, som stiller store krav til kamera fikk vi tips om Lumix LX5. Kameraet har (tilsvarende) 24 mm linse, 3,8x optisk zoom, manuelle innstillinger, HD-film og gir god bildekvalitet. Oppløsningen er bare 10 Mp, men mange betrakter det som tilstrekkelig for slike kameraer, da sensoren er så liten at flere Mp bare gir mer bildestøy.

Etter finkikking på bildene stemmer det; på vanlige bilder i godt lys var støynivået veldig lavt. 24 mm. objektiv med zoom er en viktig egenskap i fjellet, der motivet ofte kan være tett på, andre ganger langt unna. Manuell justering av lukker og blender er ofte førstevalget, men på Lumixen er automatikken så smart at vi tok de fleste bilder med «iA» innstillingen. Den forstår hva du tar bilder av, om det er mennesker eller fjell. Finnes et ansikt i motivet stiller den skarpt der. Til rumpebilder på klatretur er automatikken dog enda ikke tilpasset, så da får vi prøve å unngå slike.

Er det noe som ikke funker bra på LX5? Tja, linsen har deksel og ikke automatisk beskyttelse. Dette er irriterende, spesielt når man skal ta bilder nedover. Dekselet vil jo helst dingle i snora og bli en del av bildet. Et annet negativt moment er format-konseptet: På linsen kan man velge mellom 1:1, 4:3, 3:2 og 16:9. Flott det, men kameraet cropper alle formater ut i fra bildebrikkens 1,63:1-format, dvs at du mister dyrebar oppløsning. Til hjemmebruk har dette lite å si, men for trykk er det viktig med oppløsning, selv om en del anti-pixel-raddiser prøver å hevde noe annet. En siste ting å passe på er knappene. Dette gjelder jo alle kameraer, men vi opplevde spesielt med LX5 at både innstillingsknappen for manuell fokus og innstillingknappen for panorama flyttet seg i det kameraet skulle ut av lomma. At fokusknappen endret innstilling gjorde at en hel del bilder ble ufokuserte, og dermed ubrukelige. Man må altså passe på dette hver gang man skal bruke kameraet. Alt dette føles ekstra irriterende, siden det burde vært enkelt og gjort betydelig bedre.

Bottom line er uansett at Lumix LX5 er et av de beste kameraene til fjellklatrebruk per i dag. Og et tillegg til bottom line må bli et fremtidsønske: Vi vil ha et kjapt, kompakt, lite, lett fullformatskamera, med 20 mm vidvinkel og zoom.

Terningkast: 4

Pluss:

  • God bildekvalitet

  • Lett

  • God vidvinkel b

  • Bra zoom

  • Gode innstillingsmuligheter

  • Filmer i HD

Minus:

  • Løst linsedeksel

  • Bildet croppes til de ulike formatene

  • Kinkig å holde orden på innstillinger som endres automatisk

Pris: 3495 kroner

Produsentens egen presentasjon finner du her!

Publisert 20. november 2011 kl 21.07
Sist oppdatert 20. november 2011 kl 21.07
annonse
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
De komplette klatreområdene

De beste stedene å klatre i Norge

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen