Vi ba om produsentenes anbefaling for toppturhjelmer, og fikk tilsendt et utvalg ulike hjelmer. I testen har vi ikke undersøkt slitestyrke eller hvilke påkjenninger de tåler, men vi har lagt vekt på ventilering, komfort, vekt, og ulike praktiske løsninger som brilletilpasning, hodelyktfester og lignende. Vi har valgt å ikke legge vekt på utseende, da dette blir en individuell vurdering. Vekten er oppgitt uten beskyttelsestrekk eller oppbevaringstrekk for de som har det.

En hjelm til topptur kan like greit være samme hjelmen som du bruker i bakken. Men er du opptatt av å minske vekten, og kanskje også ha på deg hjelmen på vei oppover, er det flere løsninger å tenke på ved kjøp av hjelm. Mange er opptatt av vekt, da det som regel er nok å ha med seg på turen oppover, og dermed blir vekten et vesentlig kriterium. Når intensiteten er høy oppover fjellsidene vil du også sette pris på god ventilering. Mange tar skiene fatt på kveldstid også, og da vil praktiske løsninger som hodelyktfester være lurt.

Flere av hjelmene har en såkalt in-mould-konstruksjon, der skallet og innermaterialet er laget i ett. Det er med på å kutte vekten og gjør hjelmen mindre. Innerpadding gjør hjelmen mer komfortabel. Kan den i tillegg tas ut og vaskes eller byttes, er dette et pluss.