Fritschi Diamir Vipec kom foran fjorårssesongen, som et innovativt tilskudd til tech-familien. I motsetning til alle de andre bindingen, har den sideveis utløsning i forbindingen, samtidig som bakbindingen løser ut horisontalt. Dette er standard på alpinbindinger og rammebindinger, og anses i utgangspunktet som en fordel sikkerhetsmessig. Men det er komplisert å få til og de andre har styrt unna.

Vipec har heller ikke fått DIN-godkjenning. Som følge av utløsermekanismen foran må pinnene foran justeres presist etter støvlenes bredde. Det at tåbindingen tillater en del sideveis forflytning, betyr ikke at den løser ut selv om du måtte treffe noe hardt i underlaget og dermed påføre bindingen trykk. Ved vertikal utløsning i bakbindingen, vil frambindingen fortsatt sitte fast, men ved at støvelen dyttes forover vil den løses ut låsemekanismen på tåbindingen og dermed løse der også.

Bakbindingen har fjærbelastet framovertrykk, for at den skal fungere like bra når skien bøyes.

JUSTERINGSMULIGHETER: Vipec er alene om å ha utløsermekanisme og justeringsmuligheter for utløseren i frontbindingen. Foto: Hans Petter Hval

Gåfunksjonen initieres ved at du trykker ned en liten svart arm på bakbindingen. Du kan i praksis gå fra kjøremodus til gåmodus, uten å tråkke ut av tåbindingen. Brukervennligheten til Vipec må få et lite minus, innsteget er litt knotet og i starten brukte vi flere forsøk på å få tåbindingen til å sitte skikkelig. Ellers fungerer Vipec bra i bruk. Hælløfteren funker greit selv i dyp snø. Justerbar DIN i fram- og bakbinding (5-12).

Kan velge mellom skistoppere med bredde på 80, 90 100 og 115 mm. Fritschi Diamir Vipec er et stykke imponerende ingeniørkunst og en bra toppturbinding. Vi synes imidlertid verken brukervennligheten eller kjøreegenskapene når helt opp mot de andre i testen.

+ Tåler mye sideveis slag og vandring før den løser ut foran.

– Vanskelig å justere utløserskalaen i frambindinga fordi skrutrekkeren går borti bakbindinga.

Diamir Vipec

Høyde bakbinding: 29 mm

Høyde frambinding: 19 mm

Høyde hælløftere: 58 mm – 79 mm.

Justering: 60 mm i lengde på bakbindingen (demobinding)

DIN: 5-12 (foran og bak)

Vekt: 613 gram 

Pris: 4999 kroner

HÆLLØFTER: De to hælløfterne hviler på pinnene i bakbindingen. Foto: Hans Petter Hval