/ Surf

Tror på gjennombrudd

Talsmann for Saltstein Surfklubb, Ivar Eidsten Trondsen vil ikke sprette sjampanjen riktig enda, men tror trusselen om surfforbud på Saltstein snart blir lagt død.

Sist oppdatert 10. oktober 2013 kl 08.51
SALTSTEIN I SITT HJERTE: For 24 år siden surfet Ivar Eidsten Trondsen Saltstein for første gang. Han var en pionéer på spotten som i ettertid er blitt et naturlig samlingspunkt for surfere på Østlandet. Ivar bor i Larvik og har lagt ned enorme ressurser for å få lov til å beholde den kjære plassen. Bilde: Christian Nerdrum
SALTSTEIN I SITT HJERTE: For 24 år siden surfet Ivar Eidsten Trondsen Saltstein for første gang. Han var en pionéer på spotten som i ettertid er blitt et naturlig samlingspunkt for surfere på Østlandet. Ivar bor i Larvik og har lagt ned enorme ressurser for å få lov til å beholde den kjære plassen. Bilde: Christian Nerdrum

Interessekonflikten i det naturskjønne området i Nevlunghavn har pågått over en lengre periode, og den senere tid har alvoret tiltatt med en ny forvaltningsplanen som varsler et mulig totalforbud av hensyn til fugl. Windsurferne har lenge gått i bresjen for å verne om denne spotten, men det siste året er Saltstein Surfklubb etablert og overtatt talerøret for surferne. Surferne på Saltstein venter fortstatt på et endelig svar fra Fylkesmannen i Vest-Agder hvorvidt Saltstein skal stenges eller ei, men nå tyder det på en løsning av konflikten. Fri Flyt tok en prat med lokalsurfer, talsmann, entusiast og styrerepresentant Saltstein Surfklubb, Ivar Eidsten Trondsen. 

 

– Blir det lov å surfe på Saltstein nå?

– Fylkesmann vil enda ikke uttale seg, men ja det tyder på det. Ordføreren har vært i kontakt med Fylkesmannens miljøvernavdeling og har meddelt klubben (Saltstein Surfklubb) Fylkesmann ikke vil foreslå noe totalforbud. Dette ut fra en konklusjon om at det er liten påvirkning fra surferne og at Saltstein er i utkanten av fuglefredningsområdet og ikke et veldig viktig for fuglene. Lenger vest i bukta, mot fjellet, er et mer viktig område for fugl, men mindre viktig for surf. Fugløyrogn- og Omlid-området er veldig viktig for fuglelivet. Det er muligheter for at det blir restriksjoner der. Dette er imidlertid ikke et «bølgeområde». Men, for all del. Vi skal ikke forskuttere noe og det skal først komme et forslag til forvaltningsplan fra Fylkesmannen. Så får vi ta det derfra. Vi spretter ikke sjampanjen enda.

– Hva er det som gjør at vinden har snudd?

– Kortversjonen er at klubben har vist ansvar ved å ha konstruktiv dialog med vernemyndigheter og ornitologer. Det er lett å glemme at ornitologer og vernemyndighetene er like opptatt av sin sak som vi surfere. Klubben tok initiativ til å starte en positiv dialog fremfor å fortsette med den stadig økende konflikten mellom myndigheter og surfere. Det ble fokusert på å vise hva som foregår i vannet, bevegelsesmønster, hvor bølgene bryter, ja rett og slett surftekniske detaljer som ikke myndighetene sitter med. Hvorfor Saltstein er så unik, og at det ikke er noen alternativer, har vi også klart å få frem. Det er ikke så lett for folk flest å forstå at vi ikke bare kan surfe andre steder. Det har vi tatt innover oss. Vi har også vist at vi tar ansvar og er miljøbevisste mennesker, blant annet ved å kjøre flere organiserte ryddeaksjoner, stoppet kjøringa på den gamle veien. Dette var nok meget viktig for Fylkesmann, ornitologer og grunneier. I tillegg er det gjort en solid innsats fra styret og noen medlemmer, både lokalpolitisk og også sentralt. Vi har vært i kontakt med en rekke politikere for å få dem til å forstå hva saken virkelig dreier seg om. For det er en komplisert sak, med mange syn. Det har vi jobbet masse med siden tidlig i våres.

– Er det tilfeldig at en slik avgjørelse skjer rett etter regjeringsskiftet?

– Ja, det tror jeg. Det handler mer om at vi har fått politikere til å forstå at vi ikke er noen trussel for fuglene og dokumentert dette på en solid måte.

– Hvis det blir ja til surf, er det fortsatt risiko for at det kan bli ulovlig senere?

– En forvaltningsplan har vel en «varighet» på ca 10 år, så ja, det kan fortsatt bli ulovlig om miljøet ikke klarer å innordne seg reglene i fuglefredningsområdet. Jeg håper og tror at det kommer inn noen «forpliktelser» til oss i forbindelse med planen, slik at vi kan vise at vi tilfører Saltstein noen positiviteter som vil bli borte om det skulle bli et forbud.

– Et surf-ja inkluderer andre vannsporter også?

– Klubben har vel favnet alle vannsportene i sin dialog med Fylkesmannen, selv om det er et stort flertall av surf-medlemmer og det er nedfelt i klubbens statutter at vi primært taler surfernes interesser. De signalene vi har fått tyder på at forvaltningsplan tar for seg vannsportene som helhet og diskriminerer ikke enkelte av dem som potensielt kan være mer skremmende for fugl. Vi snakker vel om at surf, windsurf, kajakk og kite ses på som ett. Det er viktig å ha et regelverk som er mulig å handheve også. Dette er det klubben har hatt som mål og vårt håp for fremtida er at vannsportmiljøet kan samles om fremtidige oppgaver.

– Hvem er det vi kan takke i byråkratiet om dette går surfernes vei?

– Alle. Ingen nevnt, ingen glemt. Men om det skal velges, så må det være Sigurd Anders Svalestad hos Fylkesmannens Miljøvernavdeling for å ha en engels tålmodighet. Han har vi «plaget» mye siste året. Takk til han for å ha holdt ut alle spørsmål og kommentarer. Og så må vi ikke glemme Ole Rønning på Oddane Camping. Hadde det ikke vært for han og at han har åpnet for oss hadde situasjonen vært helt annerledes. Han er en fantastisk person. 

– Har det kommet noe annet positivt ut av denne prosessen?

– Ja. Det har endelig kommet en omsorg for naturen og omgivelsene på Saltstein nå. Surferne bryr seg mer nå. Det kommer stadig kommentarer til oss om «situasjoner». Klubben har tatt ansvar for at surferne ivaretar naturen på en god måte og det fungerer utmerket. Jeg ser nå ofte at folk bærer biter med søppel tilbake til bilen etter surf. De så en ikke før - og det varmer mitt hjerte.

 

LES OGSÅ: En forbryters bekjennelser

LES OGSÅ: Forbudt etter 9/9?

LES OGSÅ: Deilig å være norsk i Danmark

Publisert 10. oktober 2013 kl 08.51
Sist oppdatert 10. oktober 2013 kl 08.51
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen