Veteransurfer Jan Erik Jensen er ikke sjelden å se i bølgene på Jæren eller ved Bore rundt Stavanger, alt avhengig av vær og vind. Best liker han seg blant bølgene nord for Jærens rev. 

– Det er jo selvfølgelig veldig avhengig av hvor bølgene og vinden kommer fra, hvor bra det er der, men det er nok det beste stedet i Stavanger-området, forteller den ivrige surferen.

Annonse

Ellers så surfer Jensen gjerne på Bore, ved Borestranda. Når sandbankene der er gode på høsten, synes han det er en høydare.

– Likevel er det stort sett bedre når det er rullestein, for eksempel ved Reve, som tåler en del vind fra sørvest. Det er det jo mye av. Men det er sjelden det fungerer der på sommeren, legger han til.

Dynamikken i været og havet

Jensen mener at det beste med surfingen må være opplevelsene og følelsene det gir. Han liker også at det er en fin mulighet til å lære seg dynamikken i været og havet, og i livet under havoverflaten.

– Det henger litt sammen. Jo mer du forstår, desto bedre er surfeopplevelsen. Det å stå på brettet og surfe er en så vanvittig liten del av hele opplevelsen, forteller han. 

– Jeg vet ikke hva som driver meg til å surfe. Finnes det egentlig noe bedre alternativ? spør Jensen.

Les også: Slik velger du rett surfebrett

SURF

REVE

 • Vanskelighetsgrad: Viderekomne

Rett syd for Bore og lett synlig fra veien. Passer best for litt erfarne surfere, og har en ride på mellom 50 og 100 meter.

VIGDEL

 • Vanskelighetsgrad: Viderekomne

Ligger ved Hellestø mellom Ogna og Bora, sørvest for Stavanger og Sola, vest for Sandnes. Dette surfestedet passer best for litt erfarne surfere, og har en kort ride.

BORE

 • Beste vindretning: Vest
 • Vanskelighetsgrad: Viderekomne og nybegynnere

Borestranda befinner seg sørvest for Stavanger og Sandnes. Denne spotten passer for alle. Det er her de fleste surfkurs og nybegynnerne holder til. Samtidig er Borestranden blant de spottene bølgene begynner å bryte først på hele Jæren. Bølgen er på mellom 20 og 100 meter.

WINDSURF / KITE

SANDESTRANDA

 • Beste vindretning: Nordvest, vest, sørvest
 • Vanskelighetsgrad: Avanserte

Ligger ved Randaberg, nordvest for Stavanger, på Jæren. En nydelig strand, som alt for sjeldent brukes. Perfekt sted for farts- og jibbetrening.

 

YTRE HAFRSFJORD

 • Beste vindretning: Sør, sørvest, nord, nordvest
 • Vanskelighetsgrad: Nybegynnere

Vest for Stavanger, på Jæren. Her fungerer stort sett alle vindretninger. Dette er et perfekt sted for nybegynnere.

 

LIAPYNTEN

 • Beste vindretning: Nord, nordvest, sør
 • Vanskelighetsgrad: Nybegynnere

Ligger sørvest i Stavanger, på Jæren. Dette er tilholdssted for Sola Brettseilerforening.

 

HAFRSFJORD

 • Vanskelighetsgrad: Nybegynnere

Denne spoten finner du sørvest i Stavanger, på Jæren.

 

 FRØYSTADBUKTEN

 • Beste vindretning: Nord, nordøst, sør
 • Vanskelighetsgrad: Avanserte

Frøystadbukten befinner seg sør for Stavanger, ved Gausel, på Jæren.

 

SOLA

 • Beste vindretning: Nord, nordvest, vest, sørvest
 • Vanskelighetsgrad: Viderekomne

Sola ligger sørvest for Stavanger, på Jæren. Spoten brukes av både kitesurfere og brettseilere.

Les også: Her finner du de beste kitespottene i Norge

LONGBOARD

FROASTØLVEIEN 

Ligger nordvest for Stavanger by, vest for Gjerdeveien. I nærheten av indre Tasta. Dette er en bred og lang bakke, så passer ypperlig for den som er hypp på å cruise litt.

CHRISTIAN BJELLANDS GATE

Nordvest for Stavanger by, i nærheten av Stemmen Idrettsplass, ved Bjergsted. Lang og bred bakke, fin for å cruise på.

PØLSESVINGEN

Sørøst i Stavanger, på østsiden av Hillevågsvatnet. Denne bakken er en gangsti, dermed er den ganske smal. I tillegg er den litt bratt og har fin asfalt.

REVHEIM

Ligger vest for Stavanger, på vestsiden av Store Ståkkavatnet, ved fylkesvei 408. Dette er en fin bakke for både cruise, downhill og freeride. Den har tre svinger, hvor høyresvingen fungerer greit til å øve predrifts i. Her er det god asfalt.

MORGEDAL

Ligger vest i Stavanger, mot Madla på Morgedalsveien. Dette er en av Stavangers beste og mest populære nybegynnerbakker. En lang, slak og bred bakke som er perfekt for å lære seg sliding.

FOLKEVISEVEIEN

Denne veien ligger sørvest i Stavanger, rett ovenfor universitetet. Det er en oversiktlig og bratt bakke perfekt til sliding og predrifts. Det er noe trafikk i området.

URBAN SLIDEBANE

Sørvest i Stavanger, ved Folkeviseveien rett ovenfor universitetet. Dette er en to meter bred sykkelsti, med gress på begge sider. Det er flere svinger som er gode til å ta slides i. Asfaltkvaliteten er litt varierende, alt fra bra til litt mindre bra.

BRUSTADBUBAKKEN

Ligger på Ullandhaugveien ved Ullandhaugen, sørvest i Stavanger. En downhillbakke som passer best for viderekomne. Det bør kun kjøres her på kveldstid eller rolige dager, da stedet er ganske utsatt for trafikk. 

GRANNESBAKKEN 

Ligger på vestsiden av universitetet. Dette er en bakke med god lengde og varierende asfaltkvalitet. Vær obs på utkjørsler og parkerte biler.

 

UiS-BAKKEN

Denne bakken finner du på Kristine Bonnevies vei, på vestsiden av universitetet. En utmerket nybegynnerbakke for dem som vil øve seg på tucking. Det kan være lurt å stoppe på bussholdeplassen før rundkjøringen. Pass på kumlokk og en avløpsrist ved det ene krysset nede i bakken.

 

NATOBAKKEN / AUSTTUNVEIEN 

Ligger sør for Stavanger, vest for Boganesvika og forbi Gausel. Her er det nesten ingen trafikk, fin asfalt og man får god fart ved midten av bakken.

 

STISYKLING

SØRMARKA

Sørmarka ligger sør for Stavanger sentrum. Den ligger ganske sentralt i Stavanger, og det er mange måter å komme seg til dit på. For eksempel sykle fra kunstisbanen, parkere ved Oljedirektoratet, eller man kan komme via Ullandhaug, Mariero og Hinna. Stiene finner du langs turveiene i marka. Stiene her er mange, og de går på kryss og tvers i hele marka. Så her er det bare å velge og vrake. Terrenget her er veldig variert. Det er både mange oppover- og nedoverbakker. Stiene man kan sykle på er ganske samle, og noen er vanskelige på grunn av røtter og gjørme. Det skal være vanskelig å gå seg bort i denne skogen, da den har passelig størrelse. Det kan være gøy og spennende å prøve den første og beste stien du finner, og se hvor du havner. I Sørmarka kan du sykle så lenge du orker.

 

HÅLAND

Ligger i Sola, sørvest for Stavanger. Kjør sørover fra Sola sentrum, via Solastranden og Ølberg mot Håland, da finner du fram. Hålandsskogen ligger ved Håland skole, og det er mange stier som starter ved utkanten. Også her er det flust av muligheter for ivrige stisyklister. Det finnes brede turveier og små stier. Rutene er alt fra enkle til svært teknisk krevende, alt etter hva man ønsker. Her er det endeløse muligheter for å sykle, og det er bare å bruke evne og fantasi for å komme seg fram.

Les også: Den komplette guiden til stisykling i Trysil

 

KLATRING

DALE

Ligger litt sørøst for Stavanger, ved Hommersåk. Dette er et klatrefelt av ypperste klasse, og det tilbyr helt opp til 110 ruter med god kvalitet. Det er loddrette vegger her, med mye rissklatring på kiler. Det finnes også en del boltede ruter, og miksa ruter. Klatringen er variert, men de fleste veggene er vertikale, med noen deler av overheng. Her er det klatring for den som vil kose seg, og klatring for den som vil utfordre seg selv. Dalehammeren har boltede ruter, og her kan man også klatre på topptau. Denne veggen passer bra for nybegynnere.

Les også: Stor guide til noen av de beste rissene rundt Oslo

BERSAGEL

Bersagel befinner seg øst for Stavanger, like ved Hommersåk. Dette er en et felt som ble oppdaget for over 20 år siden,  Her er det overhengende vegg, men også klatring på sva i to taulengder. Feltet har rundt 70 ruter, og de aller fleste er boltet. Veggen er vestvendt, har kveldssol og ligger i fine omgivelser.

 

OLTEDAL / SØPPELSTEINENE

Ligger sørøst for Stavanger, vest for Sandnes. Her er det klatring på store steiner som står i ei myr. Det fins rundt 70 ruter, og de er mellom seks og 20 meter lange. Alle rutene er boltet, bortsett fra en. De er gradert fra 4 og helt opp til 9-. Dette er et felt som passer bra for nybegynnere. Gummistøvler kan være en fordel da myra er veldig våt.

 

NORDLAND

Sørøst for Stavanger, like vest for Sandnes, ved Storavatnet. Det er enkelt å finne fram hit. Rundt 60 ruter finnes på dette feltet, og veggen er bratt og vestvendt. Den har både kile- og bolteruter, som er gradert fra 5 til 8.

 

SNØVEGGEN

Snøveggen ligger sørøst for Stavanger, sørøst for Hommersåk, ved Ryfylkeveien. Navnet har veggen fått etter kalksteinsutfellinger som dekker store deler ev den og gjør den hvit. Det er et bratt felt, som ligger i naturskjønne omgivelser og som har fine fjellformasjoner i deler av veggen. Her finnes det ruter med vanskelighetsgrad 5+ til rundt 8.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel: