Surfinstruktør i Lapoint, Linus Eliasson har undervist hundrevis av surfeaspiranter de seneste årene. Interessen for surfing i Norge har aldri vært større. Kanskje er det din tur i sommer? Vi hjelper deg på veien og gir deg tips til padleteknikk, forståelse for sikkerhet og surfetikette, forsering av brytende bølger og ikke minst hvordan reise seg på brettet.
Disse teknikkene bør du kunne når du skal lære å surfe
Bare så det er sagt: Dette er kanskje er av verdens vanskeligste sporter å lære seg, men her får du en nybegynner-guide til hvordan du surfer.

Padling
Det gjelder å finne rett balansepunkt på brettet, slik at du padler flatt i vannet. Ofte har nybegynnerbrettene en markering som skal ligge under nesen. Flytt den frem til du. Når du da har kommet så lang frem at nesen dukker under, får du flytte deg litt lenger bak. Samle benene bak og spenn rumpe for å få bedre balanse og minimere sidelengs gynging. Kroppsvekten på brettet skal være fra midten av lårene til øverste del av magen. Hold en svai i ryggen for å gi mere styrke i skulderne til padlingen, samtidig som du får bedre oversikt på hva som skjer. Dynamikken i padlingen skjer i armer og skuldre.
Det mest effektive er lange, seige tak. Bruk tid på aksellerasjonen. Toppfarten kommer ikke umiddelbart. For å bruke minst mulig energi, bør du strekke armen frem rett over vannoverflaten. Hele underarmen skal under vann. Legg håndoverflaten relativt vertikalt i vannet. Følg ut ut svømmetaket helt ned til hoftene og gi det gjerne et lite snert på slutten. Pass på å legge balansen midt over brettet, slik at du ikke gynger.

PADLING: Her får du vite hvordan du skal padle på surfebrettet. Foto: Christian Nerdrum.
Klassiske feil når du padler
- Ligger du for langt bak på brettet, vil store deler av brettet bremse, slik at du ikke får nok fart til å komme med bølgen. Dessuten tar det unødvendig mye krefter.
- På sett og vis er det bedre å ligge for langt frem enn for langt bak, men denne teknikken vil også skape problemer, samt en noe ukomfortabel dag i vannet med mye svelging av saltvann.
Reis deg
- Helt til å begynne med bør du surfe i hvitvannet, men etterhevrt vil du surfe grønn, ubrutt bølge. Hvis du ser en passende bølge, velg neste - det gir deg tid til å planlegge, finne balanse og få opp fart.
- Begynne å padle i god tid. Gjerne 10 meter før bølgen kommer. Avhengig av hvor god du er til å padle, så er det nemlig viktig å få opp farten til rett tid.
- Når en ubrutt bølge kommer rullende inn bakfra vil det være nødvendig å flytte balansepunktet på brettet fremover ved å presse skuldrene lavere. Det er fortsatt viktig å holde brettet flatt i forhold til vannoverflaten.
- Når brettet har fått samme hastighet som bølgen, kan du begynne å reise deg. Dette er en teknikk du bør trene på på land, før du går i vannet. Det mest optimale er å gjøre det i én bevegesle. Sett hendene rett under brystet og press hele overkroppen opp mens hoften fortsatt er i brettet.
- I samme bevegelse skal hoften opp, slik at du får flyttet bena mellom armene. Behold lavt tyngdepunkt og fortsatt armene ned.
- I samme øvelse, skal kroppen vris. Avhenging om du surfer med høyre eller venstrebein først, skal den fremre foten plasseres mellom hendene. Bakre fot kan i prinsippet stå der den allerede er på brettet. Vinkle bakre kne litt inn, og bøy frembeinet.
- Overkroppen skal være rett over kroppsvekten med litt press på frembenet. Hold hode og øyne med bølgen, evt den retningen du skal surfe.
Klassiske feil når du skal reise deg
Timingen er viktig. Du skal verken reise deg foran eller bak bølgen. Når du kjenner at brettet glir av seg selv, er det på tide å reise seg.
- Hvis du reiser deg for sent og legger trykket for langt bak på brettet, vil bølgen rulle fra deg.
- Ande-metoden er effektiv for stimulig av lattermuskelen, og oppstår når surferen ligger for langt frem på brettet.

REIS DEG: Her lærer du hvordan du reiser deg på surfebrettet. Foto: Christian Nerdrum
Forsering av bølger
Pass på å gå ut mellom de største bølgesettene. Gå så langt du kan på bena for å spare energi. Når det flater seg, eller at det blir for dypt, kan du legge deg på brettet.
- Hvis bølgen er i ferd med å bryte, så kommer du deg gjennom ved å presse overkroppen opp og presse brettet ned. Uansett hva slags bølge som kommer, vil god fart hjelpe deg lettere gjennom.
- Hvis bølgen allerede har brutt, må du med et større brett, gjøre en eskimorulle. Legg deg under brettet opp ned, og dra ned nesen av brettet tett til kroppen. Press gjerne tailen opp med den ene foten for å få brettet dypere. Bølgene skal da presse ned brettets underside og gli over deg. Snu deg rundt og padle videre.
Surfetikette
OPPFØRSEL: Uansett hvor du surfer i verden, skal du være vennlig og ydmyk. Selv om det kanskje ikke virker sånn er surfing først og fremst for moro skyld.
KØSYSTEM: Akkurat som trafikken trenger regler, så gjør man også det innen surfing. Enkelte plasser er svært befolket. Da trengs det føringer for at alle skal kunne ha det samme utgangspunktet, samtidig som det øker sikkerheten betraktelig. En bølge er tiltenkt èn person. Kort fortalt er vedkommende som ligger nærmest brytningspunktet på bølgen førsterett. Dersom du bryter denne reglen kalles det drop-in. Ikke gjør det. Når du har fått en bølge, er det tre veier å padle ut. Enten gjennom hvitvannet, rett ut, eller rundt hele bølgesystemet. Vær minst mulig i veien for de som surfer. Når du er på tilbake på plass, må du følge køsystemet og vente på din tur. Når bølgene bryter litt her og der, er det viktig å følge med til alle hold.
LOCALIZM: På alle steder i verden er det noen som påberoper seg fordeler. Isåfall kan du glemme alt som har med etikette å gjøre. Likevel vil dette løse seg gjennom ydmykhet og respekt.
NY SPOT: Orienter deg om lokale forhold, slik at du vet hva du padler ut på. Det kan ligge skjulte farer man ikke ser fra land, evt som dukker opp på en annen vannstand. Et godt eksempel er vraket i Ervika på Stad som ikke synes på høyvann.
BRETTET
For en nybegynner er det at brettet er stabilt med mye flyte-evne. Uansett hvor fantastisk motorikk du har, så starter karrieren på et longboard eller en mini-malibu. Etterhvert som ferdighetene faller på plass, kan du vurdere noe annet. I Fri Flyt nummer 81 kan du lese en utfyllende artikkel om valg av surfbrett.
SIKKERHET
- Beskytt alltid hodet når du faller, og når du kommer opp til vannoverflaten.
- Hold brettet på siden av kroppen når du går i vannet sli
- Ikke ligg for tett inntil andre. Og spesielt ikke på linje.
- Padle på din egen bølge. Det er fort gjort å kollidere i vannet. Radiusen til brett med leash (red. anm. leash er en elastisk sikkerhetsline som er festet rundt ankelen) er ofte 5-6 meter.
- Finn et referansepunkt på hvor du ligger i vannet. Strømningene kan være sterke og ta deg inn farligere områder.