Utgangspunktet for en cutback kommer ikke fra en dyp bottomturn, som de fleste andre surfmanøvre gjør, men omtrent fra midten av bølgeveggen. Så snart du har pumpet deg et par meter ut fra den brytende delen av bølgen, legger du inn en skjærende sving tilbake mot skummet. Nettopp dette er det viktigste poenget med en cutback, for det er alltid mest kraft der bølgen bryter. En god surfer vil alltid holde seg i nærheten av skummet.

1. Pump deg bort fra den brytende delen av bølgen.

Annonse

2. Posisjoner deg i høyt oppe og legg inn en skjærende sving 180 grader tilbake der du kom fra.

3. Armer, skuldre og hode initierer bevegelsen. Kast armene som i en diagonal sving, der venstre arm (gitt at du er «regular» og surfer frontside) er lav og høyre arm kommer ovenfra og ned, gjerne på kryss av overkroppen. Skuldre og hode skal følge på. Hold blikket inn mot skummet.

4. Prøv å holde hele kanten på brettet i vannet, samtidig som du presser ekstra hardt på bakbenet. Bøy etterhvert også litt på det fremste benet slik at du lar brettet få svinge.

5. Så snart du er i ferd med å treffe den brytende bølgen, må du dra deg tilbake igjen for å fortsette rittet. Igjen er armene et bra hjelpemiddel for å få satt i gang momentet.

6. Når brettet er i posisjon for å fortsette å surfe har du antakelig lite fremdrift. Prøv å få satt en bottomturn eller pump for å få opp igjen farten.

Bøy knærne. Spesielt det fremste. Hvis ikke kommer du garantert å hekte kanten av brettet og falle. Fokuser på den delen av bølgen du vil. Dette er spesielt viktig når du skal gjøre cutback.

Surfeskolen på friflyt.no: