Portugal

LADET: Portugal har i alle år vært en utpreget kystnasjon med et perfekt utgangspunkt for sjøfart. På 1400-tallet var kolonistaten blant verdens mektigste land med imperier som blant annet opfattet Brasil og store områder i Brasil. Da Vasco de Gamma åpnet handelsruten til India strømmet rikdommen på.

I dag er Portugals eneste gjenværende besittelser Asorene og Madeira. Siden 1974 har de hatt et stabilt demokrati. I 1986 ble de medlem av EF, og tok del i eurosamarbeidet ved innføringen i 1999. I dag er Portugal, som sine europeiske naboland inne i en dyp økonomisk krise.

BØLGENE: Portugal er det mest vestliggende landet i Europa, og mottar av den grunn også svært mye kvalitetsbølger. Etter at Portugals surfekultur våknet til liv i begynnelsen av 70-tallet har populæriteren eksplodert av tilreisende og lokale bølgeryttere. På den tiden var Carcavelos, São Pedro og Guincho de mest populære plassene. I dag estimeres det å være omlag 20.000 surfer i Portugal. Atlanterhavet er ikke spesielt varmt. Temperaturen på sommerstid ligger rundt 16 grader i nord og 18 i sør, og krever derfor 3-4 mm våtdrakt. Likevel kryper gradestokken sjelden under 12 midt på vinteren.

portugal-4

Relativt uaffektert av sine langt mer hektiske naboland ligger Portugal og slapper av mot Atlanterhavets solside. Turismen har aldri tatt av på samme måte som i Frankrike og Spania. Det merkes i gatene, på strendene og ikke minst de plettfrie motorveiene som EU spanderte på Portugal for å lokke de med i det fantastiske handelssamarbeidet. Den jevne portugiser tar riktignok heller omveien for å spare lommeboken for dyre bompenger. Men som oljeturist i den gamle kolonistaten er det lite å klage på. Her går det meste på skinner. Portugisere er fredlige mennesker som tar godt vare på natur og strandsone. Kanskje også litt fordelaktig uambisiøse, slik at du og jeg får gå i fred og gjøre våre handler uten videre mas og ekstreme behov for pruting. Og det er temmelig billig. Prisen du betaler for en portugisisk ferie kan greit halveres sammenliknet med kostnadsnivået her hjemme på berget.

Annonse

Mer hektisk har det ikke blitt etter at den økonomiske depresjonen kom sigende over Europa. Det er er som har tatt frem fiskestang og harpun for å sørge for sin egen og familiens føde enn tidligere, og det er ikke like mye trykk på restauranter og utesteder. Folk holder seg hjemme - og sparer. Ingen vet hvor lenge nedturen vil vare. Det er lite vi kan gjøre med det, men kanskje hvis du legger surfeferien til Portugal i år, kan du gi ditt bidrag til å trekke Europa ut av krisen. Dessuten er det nok av andre gode grunner til å ta turen sørover, og den tyngste er naturligvis bølgene. Nesten like viktig er faktumet om at bølgene befinner seg i underkant av en time unna hovedstaden Lisboa, som har daglige flyavganger direkte fra Norge. 

Her finner du en liste over stedene du bør sjekke ut dersom du reiser til Portugal:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

portugal-3

AMADO: Sagres er siste kjente surfområde i Portugal før kysten brekker unna fra nordlige og vestlige bølgeretninger. Foto: Christian Nerdrum 

Minho og Douro (nord)

På grunn av dominerende vinder fra nord, kan det vare lenge mellom de episke dagene i Minho og Douro. Litt trist, med tanke på hvor mye bølger dette området tar imot. De flotte strendene og gunstige landformasjoner skulle ellers tilsi noe annet. Hovedspottene Viana do Castelo og Espinho surfes regelmessig, og området preges store fordeler er mindre folk i vannet enn lenger sørover. I umiddelbar nærhet til storbyen Porto kan et besøk på Leca gi full uttelling på en spot som sjeldent blir flat. 

Beira Litoral

Tomme strender og ukjente bølger kan være god grunn til å velge seg området Beira Litoral. For mange er det også lite kjent at Figueira de Foz kan tilby en av Europas lengste høyrebølger. Costa Nova med sine effektive moloer produserer noen av de beste forholdene i Beira Litoral. På Praia de Mira slipper du unna den verste konkurransen på fine bølger, som forøvrig bryter på sand. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

portugal-2

NÆRINGSVEI: Fri Flyt har testet bølgene i Tavira, der tvillingsurferne Luca (bildet) og Joackim Petersen Guichard har vokst opp. Foto: Christian Nerdrum 

Peniche og Baleal

Peniche er en populær magnet for kresne surfere fra hele verden, og den trivelige halvøya er nå blitt en fast stoppeplass for ASP-verdenscupen i september. Innenfor et lite område finnes det en stor variasjon av spotter for alle nivåer som mottar bølger fra mange retninger. Med swell fra nord, kan Ericeira i sør være flatt, men forholdene er supre i Peniche. Enten du vil surfe den eller ei, besøk den legendariske Supertubos sør for byen. Praia Azul bryter alltid litt større enn alt annet i området og kan, som Supertubos også varte opp med hule, kraftige bølger på svell fra sør og vind fra nord. Det snillere beachbreakene finner du f.eks. på Praia do Baleal, Praia da Foz do Arelho eller Praia da Areia Branca, og funker bedre på vestlige og nordlige bølgeretninger.  

Ericeira

Ericeira er sentrum for portugisisk suring. Her finnes bølger for alle nivåer med beachbreaks, pointbreaks og rev. Gunstige vindretninger gjør at det stort sett blåser fra land i denne regionen. Den trivelige stranden Ribeira d’Ilhas var i sin tid arena for Portugals første surfekonkurranse, og har siden den gang vært stedet mange surfere debuterte på bølger brytende på rev. Bare noen hundre meter lenger nord ligger Coxos, som mange karakteriserer som Europas råeste høyrebølge. Mindre ambisiøse bølgefantaster og nybegynnere kan ta seg til strendene Foz do Lizandro, Praia do Sul eller São Julião, som dessuten jevnlig varter opp med glimrende sommerbølger. 

(Artikkelen fortsetter under videoen)

FILM: Mens verdens topp 44 surfere herjet en time lenger nord, fikk Joackim og Luca Guichard ha favorittbølgene i Ericeira helt for seg selv. Se den fantastiske filmen til Bram van Vugt.

Lisboa

Portugals hovedstad ligger fascinerende tett på noen av landets beste bølger, som naturligvis også lider litt av av mye folk i «lineup». Nordlige og vestlige swell skyller pent inn på Guincho, Praia Grande og Costa da Caparica. Når bølgene blir for store for Ericeira, er det mange som flykter nedover hit, og den trivelige stranden Carcavelos i Cascais. Den mest respekterte bølgen i området heter Cabo Raso, bryter over rev og stein, hardt mot høyre.

Sør

Frekvensen på bølgene i sørlige Portugal er dessverre litt for sjelden, for det er først her nede ved Algarvekysten at vanntemperaturen begynner å bli komfortabel. Men når det først treffer, er forholdene på Carriagem, Lage do Pescador og Zavial helt på høyden. De trenger bølgeretning fra sør, og beachbreakene Tonel, Manta Rota og Mareta byr forøvrig på supre høyre og venstrebølger for alle nivåer. Området rundt Sagres har nydelige spotter for alle nivåer, og den store og vakre stranden på Amado ruller det bølger for enhver smak. Hvis du virkelig er ute etter den gode sommersurfen der våtdrakt blir overflødig, er sjansene mindre, men nesten helt på grensen til Spania ligger Tavira. Her er vannet varmere, og på sørlig svell er det til tider varmt nok til å surfe i bare shortsen.