T-krok topper lista

KOMMENTAR: Jeg slår et slag for den brukervennlige t-kroken –og jeg vil på det sterkeste advare mot gondol.

Sist oppdatert 11. februar 2019 kl 19.00
HEISFRUSTRASJON: Skiheiser kan føre til mange følelser, også frustrasjon og sinne hvis de kombineres med mellomeuropeere med et unorsk forhold til intimsoner. Illustrasjon: May-Britt Blikken
HEISFRUSTRASJON: Skiheiser kan føre til mange følelser, også frustrasjon og sinne hvis de kombineres med mellomeuropeere med et unorsk forhold til intimsoner. Illustrasjon: May-Britt Blikken

Skal du bli god på ski må du kjøre heis. All ære til randobindinger og lette toppturski, men de blir fullstendig utkonkurrert av enhver skiheis hva effektivitet og økonomi angår. Men hvilken type heis er best -og ikke minst verst? Her er åtte typer skiheis rangert fra verst til best:

8. Stor gondol

Med stor mener jeg altså ikke en drøss egg som henger på wire, men to sånne store busser uten hjul som henger på hver sin wire. Sånne gondoler fylles opp med svette- og alkoholstinkende mellomeuropeere med et anstrengt forhold til ryggsekker og ski med mer enn 76 millimeter under foten. Vi frikjørere møtes med hatske blikk og step-in sko som plasseres på plastspennene på sekkene våre. Den illsinte franske heisføreren mener nemlig at det blir bedre plass i gondolen han har fylt til randen hvis folk tar av seg sekkene sine.

Noen meter høyere og minutter senere tyter vi ut av gondolen med knekte spenner på sekken og riper i gogglesene, forårsaket av skituppen til en brite hvis frityroljedrevne rumpe lå trygt plassert mot lårene våre under hele heisturen.

Er du heldig med føret kan du forresten også banne på at en eller annen svenske suser forbi deg på toppen mens du står og sparker snø av sålen på skiskoa. For i gondoler må du nemlig TA AV SKIENE.

Stor gondol er den jævligste heisen som fins. Heldigvis har de en tendens til å ha toppstasjonene plassert på utilgjengelige steder med verdens beste skikjøring.

TØFF STORGONDOL: Heisene på Aiguille du Midi i Chamonix + gondolen i Brevent (bildet) rett over dalen. Disse heisene gir tilgang til planetens råeste heisbaserte skiterreng. 

7. Barnebakke-skålheis

Dedikerte frikjørere må bruke alle heiser for å komme seg både til og fra terrenget, noen ganger også barneheisen. Som går så infernalsk sakte i flatt terreng at farta er prevensjon i seg selv. Jeg har mange ganger opplevd at farta økte da jeg staka opp bakken i stedet for å kjøre heisen –og da ble heisturen også mer sosial.

Fordelen er at sånne heiser rekrutterer frikjørere og toppturfolk.

TØFF BARNEBAKKE-SKÅLHEIS: Barnebakken i Vangslia i Oppdal er en av landets bratteste barnebakker, men gir tilgang til de nederste putelinjene i skogen ned mot elva Skjøvdøla –som du ser på dette bildet. 

6. Gammeldags fastklemme-stolheis (typisk amerikansk eller østeuropeisk) –pre 1980

Denne står på lista litt fordi de er så kolossalt trege, men mest fordi jeg datt av en sånn en gang idet jeg skulle stige på. I voksen alder. Enhver heis som fører til at 33 år gamle erfarne skikjørere -med DIN 18 bindinger- går på et yardsale foran ei 45 meter lang heiskø er noe drit.

Dette er altså stolheiser som henger fast i wiren hele tiden, og dermed ikke senker farten automatisk ved av- og påstigning. Dette i motsetning til punkt 2; stolheiser med utløsbare klemmer, hvor stolen hektes av wiren ved av- og påstigning, og går kjempesakte akkurat da.

TØFF GAMMELDAGS FASTKLEMME-STOLHEIS: Chair 6 i Mt. Baker: Verdens mest nedsnødde heis og bratt terreng. Say no more. 

5. Egg-gondol

Enda en heis som krever at du MÅ TA AV SKIENE. Og det er noe drit i seg selv. I tillegg har mellomeuropeere en tendens til å tro at disse små eggene, som har ei uforståelig grense for hvor mange som faktisk får plass, skal fylles til randen UANSETT. Er vi fire stykker i ei heiskø i et tomt skisenter i Østerrike, så kan du banne på at de to tyskerne bak deg i køa smetter inn i samme gondol som deg, og tar med seg lukta av bratwurst, svette, solkrem, promp, Germknödel, hvitløk og Glühwein inn i egget.

For øvrig gjør de det helt uten trøbbel med å få festa smalskiene sine i holderne på utsiden av egget, mens du selv sitter men henda gjennom det lille vinduet som overhodet ikke fjerner dugg og fukt, og tviholder på skiene dine som tyter i alle retninger ut fra snøbrettstativet.

TØFF EGG-GONDOL HEIS: Den lilla gondolen i Hochfügen. En av mange klassikere som garantert har sørga for gode opplevelser til de som mener Østerrike er verdens beste skiheis-land. Og de er MANGE. Riktignok må du også ta stolheisen på toppen for å komme til skikjøringa. Verdensmester i skikjøring og norgesvenn Janette Hargin har sitt eget egg. Merk også at Seth Morrison har slåss med en heisvakt i denne heisen, i forbindelse med en krangel om skiene hans kunne være med inn i egget eller ikke. Enden på visa ble at skiene kom i gondolen bak skistjerna. 

4. Stolheis med faste klemmer –post 1980

Nå begynner det å nærme seg bra skiheiser. Fastklemme-stolheis mange av fordelene som punkt 2, men her går det veldig sakte og du får deg en smekk på baksiden av låra når du skal sette deg på. Vær altså obs på at fastklemmeheisen har en slags magisk evne til å gå styggfort når du skal av og på, men ekstremt sakte ellers.

Folk som ikke klarer å flytte seg fort etter avstigning risikerer for øvrig alvorlig hodeskade når heisen suser inn i bakhodet deres i overlydsfart på vei rundt vendehjulet.

TØFF FASTKLEMMEHEIS: Baksiden av Sennigrat-heisen i Hochjoch i Østerrike: Gir vanvittig enkel tilgang til et lite -men eksepsjonelt bra- frikjøringsområde –kjent blant annet fra Field Productions´ Eyes Wide Open

3. Klassisk skålheis med teleskopstang

Slike heiser er artige påfunn som kan innby til krevende heiskjøring, gjerne i bratt terreng med både svinger, eksponering, spennende terreng og muligheter for å gjøre sideflip mens du står i heisen. Driftssikre og effektive er de også, og kan kjøres nesten uansett hvor ille været er.

Denne typen heis er egentlig helt strålende, men det trekker litt ned at den er litt asosial og sjelden går høyt til fjells i det feteste terrenget. Og vær obs på overhengende fare for whiplash-skade idet heisen setter av gårde.

TØFF KLASSISK SKÅLHEIS MED TELESKOPSTANG: Toppheisen i Vassfjellet. Intet mindre enn legendarisk.

2. Stolheis med utløsbare klemmer

Komfort da gitt! Særlig hvis du kjører heis nummer 84 i Gargellen i Østerrike, som har myke puter, varme i setet og sånn boble du kan trekke ned hvis det blåser. Stolheisen er effektiv, sosial, komfortabel, du kan beholde skiene på og du kan se på tullinger eller skiterreng under heisen mens du kjører. Og skulle disse irriterende mellomeuropeerne trenge seg på, så sitter du i det minste i friluft. For øvrig: Folk med utdanning innen markedsføring tror ofte at stolheis er nummer en på lista, men det er altså feil.

Men vær obs på å kjøre stolheis med amerikanere. De har nemlig en tendens til å insistere på at bøyla skal være oppe. Med andre ord: Ta av sekken hvis du hører Colorado-dialekt i heiskøa.

TØFF HEIS MED UTLØSBARE KLEMMER: Disse er det mange av, men Peak Express i Whistler er fin, og gir blant annet tilgang til linja Air Jordan. Har du ikke sett denne på film, ja da har du ikke sett nok skifilm.

1. T-krok/ ankerheis

Verdens beste form for skiheis får til stadighet pepper for å være umoderne og teit, men den type kritikk kommer nesten alltid fra folk som strengt tatt ikke kan kalles dedikerte skikjørere. Er du mer interessert i å kjøre ski enn å kjøre skiheis, ja da er dette heistypen for deg.

T-kroken har mange av de samme fordelene som stolheisen med utløsbare klemmer. Minst like effektiv, sosial, gir godt overblikk, og selv om den ikke er like komfortabel som stolheisen, så har t-kroken tre kjempefordeler som stolheisen mangler:

  1. Du kan gå av når som helst

  2. Den er mindre utsatt for dårlig vær

  3. Du kan bruke folka i heisen som slalåmporter

TØFF T-KROK HEIS: Le Col es Ombrintzes i St. Luc i Sveits: Lang, svingete og gir superenkel tilgang til noe av Alpenes beste frikjøring. Legg merke til svingen midt i bildet øverst og nedoverturen ved klippene til høyre i bildet.

Hvilken skiheis er din favoritt? 

Publisert 11. februar 2019 kl 19.00
Sist oppdatert 11. februar 2019 kl 19.00
annonse
Relaterte artikler
annonse
VERN I GAVE: Barth-Eide sa at 'avtalen' om å verne 30% av verdens natur var en gave til verdens barn. Men hva fikk de egentlig? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andesen
Alle barn ble lovet en gave som skulle løse naturkrisen. Men hva skjedde så?

Mysteriet med den krympende julegaven

SINT: Henrik Kristoffersen reagerte med sinne og snøballkasting da klimademonstranter tok seg inn i målområdet under verdenscuprennet i Gurgl. Foto: Skjermdump/NRK
Kommentar fra Nikolai Schirmer og Ørjan K. Aall

Tar oppgjør med Henrik Kristoffersen

SKIGARDEROBEN: Egentlig har artikkelforfatteren sverget på at han har kjøpt sitt siste par ski for noen år siden. Foto: Alexander Urrang Hauge
Luksusproblemer og utstyrsdilemma

Hvor mange par skal du egentlig ha?

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen