– Utviklingen på splitboard er ikke lenger like rivende som den gang det var nytt. For en forbruker er det gjerne et betryggende tegn på at ting funker som det skal, men det er fortsatt mulig å ramle i noen feller når det kommer til valg og bruk av splitboard, sier David Underland.
David er svensk, men bor i Hemsedal der han har bygget opp et solid erfaringsgrunnlag på splitboard. I 2012 fikk David tildelt et wildcard til Freeride World Tour i Røldal. I dag er han med på driften av drive Tur Ute, som tilrettelegger for utendørs aktivisering av barn og voksne.
Her hjelper han oss til å forstå hva som er viktig for de som skal orientere seg mot splitboard. Fri Flyt har også laget en grundig sak om valg av snowboardutstyr. Her forteller vi deg hva du skal ha av brett, støvler og bindinger med viktige hensyn som stivhet, innsving, lengde, størrelse på sko og bindinger etc. Også for barn.

DAVID: David Underland er stort sett på tur hver eneste dag i fjellene rundet Hemsedal. Aller helst med snowboard.
HVA ER ET SPLITBOARD?
Konseptet med splitboard, er at du har et snowboard som kan deles i to på tvers slik at man kan gå med de. Bindingene dreies i lengderetningen med skiene som settes opp med feller.
Tredelte staver brukes når en går, og blir korte nok til sekken når de ikke brukes.
På vei ned settes skiene sammen igjen til et brett.
– Blant dagens splitboard-leverandører kan det se ut som om de fleste merker klarer å lage bra brett. Det som skiller et dyrere splitboard fra et billigere, går oftest på materialbruk og konstruksjon, eller hvor mange de klarer å produsere. I det letteste utstyret er det ofte brukt karbon, et materiale som både er lett, stivt og dyrt.
Sålen på et brett kan også variere og ha innvirkning på prisen. Noen bruker racing-såle, imens noen bruker billigere varianter.
Den største trenden ellers i dag, tenker jeg er leverandørenes markedsføring og bruk av mest mulig bærekraftige materialer, som resirkulert plast, PVC-fritt, bio-resin og bruk av energiklasser.
Av innovative løsninger finnes det stadig flere produsenter som leverer 3D base (deriblant Jones Snowboards) – brett som både er konkave og konvekse i nose og tail.
Furberg snowboards har kommet med en ny ide med en slags gulvbord-løsning, der sidene på brettet passer inn i hverandre.

MER KOMFORTABELT PÅ TUR: En av de åpenbare fordelene med splitboard er at du ikke trenger å bære brettet på ryggen eller bruke truger. Turene kan dermed bli lengre og mer komfortable. Bilde Jones Snowboards
HVORFOR ER SPLITBOARDENE BLITT BEDRE FOR FORBRUKER OG UTØVERE?
– Helt siden første gangen noen splittet et brett, har man også etterstrebet å oppnå følelsen av å kjøre et solid-brett på veien ned. Dette har bare blitt bedre og bedre.
I dag er det ikke store forskjellen på kjøreegenskapene på et godt splitboard, og et vanlig brett. Det er kanskje ikke helt oppnådd, men her spiller både vane og det psykiske hos kjøreren også en stor rolle.
Jeg har flere brett-venner som har vært svært skeptiske, men som nå også valgt å bruke splitboard, og vært veldig fornøyde med det.

VOILA: Utstyrsutviklingen på splitboard har kommet langt - og det funker. Bilde: Voile
HVILKE FORDELER HAR DU MED ET SPLITBOARD?
– Den største forskjellen er jo på vei opp. Det er enklere enn å bruke truger eller bare gå rett på støvlene, slik at du kan nyte turen opp, som også blir en del av målet.
Med splitboard er det hyggelig å være ute i fjellet.
En stor forskjell er å slippe ha brettet på ryggen. Et brett på ryggen er ikke bare en ekstra vekt, men fungerer også som et seil i vinden. Det gjør at du må bruke mye av kreftene dine til å korrigere for ubalanse.
Staver er også viktig for balanse, som bidrar til en mer energi til turen ned.
Med splitboard traverserer man ofte slakere og i zig-zag oppover. Dette sparer også på beinmusklene.

OPPSETTET: Staver og feller er alt som er helt nytt for en som allerede driver med snowboarding.
HVA TRENGER DU AV UTSTYR FOR Å BEGYNNE MED SPLITBOARDING?
– Hvis du allerede er en snowboarder, så trenger du ikke alt nytt. Du kan bruke samme boots, klær og hjelm. Ellers er det fort en del utstyr som kreves for en tur i fjellet.
Det viktigste i tillegg til splitboard, bindinger, feller og staver (evt. skarejern) er selvfølgelig abc-utstyret:
Sender/mottaker, spade, sonde og førstehjelp. Vil du kjøre eller gå bratt kan også is/tur-øks og stegjern være fint å ha i sekken.
Gaffa-tape og et enkelt reparasjons-kitt er også fint å ha. Plaststrips har reddet turen for meg flere ganger.

TREDELT: Tredelte staver er ikke noe en snowboarder har liggenede før han/hun begynner med spiitboarding.
ER DET DYRT MED SPLITBOARD? FINNES DET ET BRUKMARKED?
– Det finnes en del brukte brett nå, men fortsatt lite ute på bruktmarkedet. Det som er bra om man vel tar seg råd til å investere i et splitboard, er at de fleste kan bruke det flere sesonger og at andrehåndsverdien er god.
Du trenger jo ikke å kjøpe heiskort!
HVA MÅ EN GI FOR EN FULL SPLITBOARD-PAKKE?
– Det varierer alt mellom 7000 kroner og oppover mot de dyreste på rundt 25.000 kroner.

DYRT? Prisen på en splitboardpakke kan være temmelig stiv, men det begynner å bli et bruktmarked.Bilde: Jones snowboards
HVA SKAL MAN IKKE KJØPE?
– Et brett som du ikke helt vil ha. For langt, for kort, eller en annen modell, bare fordi at det er billigere. Spar heller litt til og kjøp det du vil ha når du vel skal kjøpe. Da blir opplevelsen også mye bedre.
HVA ER DET DE FLESTE GJØR FEIL NÅR DET KOMMER TIL SPLITBOARD?
– Kjøper eller tester et brett som ikke passer eller som ikke er innstilt til sin egen stance og kjørestil. Hvis ikke dette er på plass er sjansen for en kjip opplevelse stor.
Splitboard er som andre brett ikke bare et brett, men bør tilpasses enhver kjører og kjørestil. Men det bør også passe forhold og hva du helst vil kjøre. Surfe pudder, skogskjøring, brattkjøring, ekspedisjoner?
HVILKEN LENGDE SPLITBOARD KJØPER MAN?
– Jeg anbefaler at man kjøper noe som ligner på det man er vant til fra før. Derfor bruker jeg også samme modell i solid og split. Dette gjør forskjellen liten, og valget av «våpen» står ikke på kjøreegenskapene.

SURFE PUDDER: Mulighetene for å surfe i fjellet åpner seg betraktelig med et splitboard.
TREN HJEMME
– Prøv utstyret hjemme før du legger ut på tur. Ta fra og sett det sammen.
Det kan også være lurt med noen runder i heisen for å få noen høydemeters kjøring på det nye brettet og kjøre seg inn, samt gjøre finjusteringer på brett og bindinger. Da er man også bedre rustet for en fin opplevelse på tur.
ANDRE TIPS FOR Å UNNGÅ BOMTUR?
– Sjekk skruer, bindinger og brett før tur. Bruk lock-tight etter tilpassing av bindinger.
Les flere saker om splitboard.