– Jeg var sikker på at nå dør vi.

Det forteller Martin Dahl Wanderås, som sammen med kameratene Lars Valstad, Arne Eidem Reinen og Erlend Grande var på topptur på Mannfjellet i Meråker i Trøndelag søndag. Alle fire ble tatt i et temmelig stort snøskred på vei opp, og tre av gutta ble sittende fast i snøen.

Annonse

Se film under artikkelen!

– Jeg prøvde fortvilt å svømme oppå snøen og få av meg skiene. Da vi for utfor en steinskrent på et par meter var jeg sikker på at det var slutt, men det var så mye snø at vi ikke merket steinene i det hele tatt. Plutselig stoppa skredet, og tre av oss var oppå snøen. Jeg satt bom fast. Men Lars var søkk vekk, forteller Martin.

Fri Flyt følger med på snøskred - les alle våre saker om temaet her!

– Plutselig sprakk snøen rundt oss

De hadde møtt flere andre toppturfolk som var på vei ned da de gikk oppover mot det populære toppturmålet øst for Trondheim. I skogen var snøen løs, tørr og fin, men da gjengen kom over tregrensa tiltok vinden, og været ble verre jo høyere de kom.

– Det var snøfokk og dårlig sikt, og vi droppa matpausen til fordel for å komme oss fortere opp. Lars gikk et stykke foran oss, og plutselig føles det som den ene foten min sklir. Jeg hører Arne rope noe, og plutselig innser jeg at vi tre står midt på et svært flak som er i ferd med å sprekke opp. Så rutsjer vi av garde, ned mot en del stein og en liten skrent.

Martin anslår størrelsen på snøskredet til omtrent 20 x 40 meter.

MANNFJELLET: Fjellet i Meråker er et populært toppturmål for trøndere. Her er gjengen på vei opp. Foto: Martin Dahl Wanderås
MANNFJELLET: Fjellet i Meråker er et populært toppturmål for trøndere. Her er gjengen på vei opp. Foto: Martin Dahl Wanderås

Hylte av glede

Da skredet stoppet klarte en av gutta å komme seg løs for egen maskin. De brukte noen minutter på å hjelpe hverandre fri fra snøen, samtidig som de ropte etter Lars, som de altså ikke så noe til.

– Vinden bråkte, så det var ikke så lett, men plutselig kom Lars skliende ned mot oss. Jeg har aldri blitt så lettet noensinne. Vi hylte av glede, jeg var sikker på at han var begravd og i ferd med å omkomme, sier Martin Dahl Wanderås.

Trodde det skulle være trygt

Skredvarslingstjenesten varsom.no har ikke varsling for dette fjellområdet. Den svenske skredvarslingstjenesten lavinprognoser.se varsler for Södra Jämtlandsfjällen, som ligger like ved, men de starter ikke varslingssesongen før 20. desember. Det hadde snødd temmelig mye dagen før nestenulykken, og det var sesongens første betydelige snøfall.

– Hva har dere lært av hendelsen?

– Jeg trodde knapt det skulle være nok snø til å gå tur, så skredfare tenkte vi ikke på, det skal jeg innrømme. Jeg trodde ikke skred skulle være mulig. Derfor gjorde vi ikke risikovurderinger – vi trodde rett og slett ikke det var noen risiko å vurdere. Men denne opplevelsen blir med oss resten av livet, og vi vil alltid være bevisst på skredrisikoen, uansett forhold. Og vi kommer aldri mer til å tro noe er trygt bare fordi mange andre har vært der like før oss – slik det var på søndag.

Mannfjellet (1043 moh)

  • Ligger i Meråker i Trøndelag

  • Turen til toppen er omtrent 700 høydemeter

  • Beskrives som «lettgått» og er en populær topptur for folk i Trondheim

  • Turen beskrives heller ikke som spesielt bratt, og derfor godt egnet for nybegynnere

Trykk på kartet for større versjon!

mannfjellet