Innenfor alle typer skiutstyr har det de siste årene dreid seg om vekt. Men skisekker har tradisjonelt vært ganske tunge – de har ofte mange reimer og funksjoner og er lagd i ekstremt kraftige materialer. Man har lagt vekt på (og i) funksjonalitet og slitestyrke. Men om man sparer gram på varmejakke og lett isøks – to ting som ofte tilbringer mye tid på og i sekken – hvorfor skal man nødvendigvis gå med en sekk med relativt høy egenvekt? 
I fjor testet vi lette randosekker med volum rundt 15-20 liter, for deg som pakker kompakt og/eller går veldig fort. Men om du vil ut på langtur og ha plass til å ha med deg mye, kanskje bli over en natt på en hytte, hadde det vært kjekt med mer plass.

Her er en test av fem sekker med volum på minst 30 liter og vekt under en kilo. Den gode nyheten er at det er ingen dårlige sekker i testen. Den ikke så gode nyhetene er at vektreduksjonen krever at fabrikantene tar tydelige valg. Funksjoner og materialer endres eller velges helt bort. Dermed er det fem ganske ulike sekker vi har til test. For å gjøre et godt valg, kreves det derfor endel selvinnsikt på akkurat hvilke funksjoner som er viktig for deg – kort sagt: Hvordan går du på tur? Er det lange anmarsjer eller ryggvandringer med skia på sekken, kan det for eksempel være bra å komme til hovedrommet uten å løsne på skia. 

Annonse

Sekkene er testet mest på toppturer på Østlandet på for- og midtvinteren. Det har ikke blitt gått turer som krever øks/stegjern, men vi har sjekket alle festene. For å øke antall brukerdøgn per sekk, har vi også kjørt noe heisbasert med de.