Noen merker lager egne modeller til kvinner, andre lager de samme modellene med forskjellig rygglengde. I denne testen har vi prøvd sekker for topptur, enten i egne damemodeller eller i minste tilgjengelige lengde på ryggen. Alle sekkene har oppgitt volum mellom 30 og 35 liter, noe som skal innebære at de er egnet til allsidig toppturbruk.

Testen avslører at det oppgitte volumtallet er nærmest verdiløst. Det fins ingen standard for måling av volum, og testens klart største sekk er oppgitt med 32 liter. Disse unøyaktighetene skyldes nok upresise og varierte målinger, men også at i en del sekker «stjeler» de forskjellige rommene volum fra naborommet i sekken, og på noen modeller bygger de ut i stedet.

Annonse

Alle sekkene har eget rom for skredutstyr, og at dette rommet er enkelt tilgjengelig og stort nok vektes tungt i testen. For tekniske turer som krever stegjern, tau og den slags i tillegg til vanlig toppturutstyr er det bare en av sekkene i testen som er stor nok, men til vanlige turer har de fleste volum som vil fungere for mange. Likevel er dette individuelt, og testpanelet er overrasket over at produsentene ikke lager større sekker også for jenter.

Testerne opplever også hjelmfeste som viktig, da hjelmen stjeler mye plass inne i sekkerommet. Bare en av sekkene har lokk. Dette gjør det mulig å plassere bagasje under lokket, det øker driftssikkerheten og er enklere å bruke enn glidelås når sekken er smekkfull. Det er for øvrig en del forskjeller på hvor bra glidelåsene fungerer. Rom for drikkeblære- og slange, og fôret rom for skibriller er vanlige detaljer som oppleves som unødvendige. Testerne syns heller ikke sekkens egenvekt har stor betydning for praktisk bruk, og bærer heller litt flere gram mer komfortabelt. Hoftebeltet fungerer klart best når det strammes inn mot midten fra hoftene, og ikke motsatt. Noen sekker har løst hjelmfeste og får trekk for det, men enda mer trekk får sekkene som mangler hjelmfeste. 

Passform og bærekomfort er viktig, men også individuelt. Sekkene er testet av Ingvild Farstad (167 cm) og Tonje Elise Nordgård (165 cm), som begge konkluderer med at jenter over 175 centimeter like godt kan velge en større unisexmodell. Testvinneren er for øvrig en av testens minst pene sekker ifølge testpanelet – som dermed oppfordrer alle til å se forbi rare farger og heller gå for god funksjon. 

Sekkene er grundig testet på både toppturer og heisbasert kjøring siden desember, og vekten på sekkene har vi målt selv - men volum er produsentenes eget tall.

Test-av-topptursekker-for-kvinner-2
KRED FOR HJELMFESTE: Mange av sekkene oppleves om litt små, og da blir det ekstra viktig å kunne feste hjelmen utenpå sekken.