– Dette er litt som å mate en vorsteher, tenkte jeg.
Vorsteher er en type hund som eter alt, og mye av det (det er i hvert fall min erfaring). Sist sommer lanserte amerikanske Patagonia sekken Ascenscionist (en som driver med ascending, altså å ferdes oppover), og da skulle det bare mangle at sekken med det motsatte navnet kommer nå.
Descenscionist (en som driver med descending, altså å ferdes nedover), er i butikkene til høsten. Vi har testet den største av de to modellene, denne rommer hele 40 liter.
Her er det bare å fylle på – selv med alskens klatreutstyr i tillegg til alt det vanlige toppturstæsjet var det ikke nødvendig å bruke taufeste-stroppen som festes under rulle-lukkinga i toppen av sekken.
Tauet fikk nemlig plass oppi. Isøksa plasserte jeg inne i skredutstyr-rommet, først og fremst fordi jeg syns det er greit å ha de inne i sekken i stedet for utenpå, men også fordi jeg aldri klarte å finne ut hvordan isøksfestene på utsiden av sekken skal brukes.

PÅ VEI OPP: Sekketester Tore Meirik på vei opp på Ryssdalsnebba på Nordmøre med Descenscionist på ryggen. Foto: Kristoffer Kippernes
Descenscionist er svært god å bære, og den er enkel i bruk hvis man ser bort fra isøksfestene.
Lommene på hoftebeltet er kjekke, rommet for skredutstyr er veldig lett tilgjengelig og det er fint å bære ski både på skrå og med a-feste.
Materialet i sekken virker slitesterkt, og det løse hjelmfestet fungerer fint.
Sekken har testens beste system for å bære snowboard. I tillegg til rullelukking på toppen, kan hovedrommet nås via en glidelås på siden.
Samtidig er det få overraskelser å få med Descenscionist på topptur.
Den har de funksjonene man trenger, men ikke mer, og sammenlignet med de andre sekkene i testen framstår den ikke som spesielt innovativ.
Patagonia Descenscionist er en velegna sekk for de fleste toppturer – særlig med snowboard, og i største størrelse for lange turer med mye bagasje. Men til teknisk krevende turer i bratt terreng fins det bedre alternativer.