Brattkjøring er i vinden, og hvem drømmer ikke om å kjøre rennene som lager så vakre linjer ned fra store fjell? Eller hva med å bruke dagene med moderat skiføre til å i stedet forsere en luftig rygg?
Å ferdes i bratte vinterfjell er kanskje ikke for de store massene.
Men vil du utvide topptur-repertoaret, makse opplevelsene på dagene uten verdensmesterføre eller gå opp ei renne før vårsola gjør den myk og skummel? I så fall bør du ha isøks og stegjern i tillegg til det vanlige toppturutstyret.
I BRATTA: Stegjerntester Tore Meirik får godt feste med Camp Skimo Nanotech på vei opp mot Grøvelnebba i Sunndalsfjella. Foto: Ole-Jørgen Lian
Vi har testet fire par stegjern som er laget for bratte skiturer. De er ikke like stive, mindre slitesterke og med færre tagger enn stegjern for is- og alpinklatring. Samtidig er de mer solide enn stegjern for brevandring, og har bindings-systemer laget for skistøvler.
Ikke dermed sagt at andre stegjern ikke kan brukes, men dedikerte skitur-stegjern tar mindre plass i sekken, veier mindre og fungerer bedre på snø.
Tre av fire stegjern i testen er laget i aluminium med frontparti eller fronttagger i stål. Stål gjør de mer slitesterke og gir mindre sjanse for brudd. Men de blir også tyngre enn rene aluminiumsstegjern.
Alle har anti-klabbeplater under, som er en forutsetning for å ferdes trygt i glatt lende med snø. Toppturstegjern er først og fremst laget for ferdsel på snø, men de takler også noe bruk på stein og enkel klatring i is.
Lengden på taggene betyr mye for hvordan de oppleves; lengre tagger gir bedre feste, men kan også føre til dårligere balanse på hardt underlag og litt tyngre og mindre stabil gange.
De fire stegjern-parene i testen har alle blitt brukt på en rekke bratte skiturer forrige og inneværende vinter, og alle har vært gjennom grundig testing. Vekt og lengder har vi målt selv.