Gore-Tex er den mest brukte membranen i skallklær for topptur og frikjøring. Membranen skal sikre både pusteevne (altså at klærne slipper ut svettedamp) i kombinasjon med vann- og vindtetthet. Gore-Tex membranen limes fast til et ytter- og innerlag (derav navnet trelags), og det ytterste laget avgjør slitestyrke og pusteevne. Mer solid ytterlag betyr gjerne redusert evne til å slippe ut svettedamp. 

I denne testen har vi prøvd tre sett med solide skallklær. Dette er plagg med slitesterkt ytterstoff, Gore-Tex membran og mange detaljer som skal sikre både stilig utseende og funksjon. Alle plaggene har relativt romslig passform, nokså høy vekt og jakkene har hette og buksene seler og høyt liv. Dette gjør de mer egna for heisbasert frikjøring enn toppturer, men de kan selvsagt brukes til alle former for skikjøring.

Annonse

Klærne er testet i størrelse Large, og har vært med på mange høydemeter topptur og mange dager i skiheis de siste årene – med unntak av Peak Performance, som kun er testet på topptur (pga koronaviruset som har stengt skisentrene). Alle jakkene i testen har avtakbart snøskjørt, egen heiskortlomme, borrelås-stramming ved håndleddet, integrert pussefille for goggles, lufting under armene og justerbar hette som passer over hjelm. 

Alle buksene har seler høyt liv, gamasjer, lufting på lårene, forsterkninger nederst og en eller flere cargolomme(r) på lårene.

Pusteevne og værbeskyttelse oppleves som veldig lik på alle tre settene – veldig bra, selv om pusteevnen ikke er like god som på de letteste og tynneste variantene (les vår test av tynne og lette jakker her!).

test skallklær ski topptur frikjøring
PRØVETUR: Tore Meirik i gang med å teste Mammut Alyeska i Leukerbad i Sveits. Foto: Privat

Typiske detaljer og funksjoner man bør forvente i denne kategorien:

  • Hette som passer over hjelm
  • Lommer på både bukse og jakke
  • Forsterkninger nederst på buksa for å beskytte mot skarpe stålkanter
  • Lufting (glidelåser) under armene og ved lårene
  • Pustende membran som er vind- og vanntett
  • Bukse som er vid nok nederst til å enkelt trekkes over skistøvlene
  • Høyt liv på buksa for å hindre snø i å komme ned i trusa