Da den finskeide sportsgiganten Amer skulle gå for fullt inn for topptur,var det østerrikske Atomic som fikk jobben med å utfordre i lettvektskategorien, mens franske Salomon skulle henvende seg til de som prioriterte nedkjøringen høyest. MTN Lab minner ved første øyekast om frikjøringsstøvelen Ghost, med to kraftige aluminiumsspenner i stedet for fire.
Den virker enkel, men har en gjennomtenkt løsning med flekstunge foran og en hengslet kile bak under overskallet, som brukes til å låse den i kjøremodus. Det siste gjøres med en enkel spenne oppe på leggen. Overskallet roterer ved ankelkulen. Den har en strammestropp øverst på leggen. For å spare vekt, har den et tekstilmateriale som hindrer snø og fuktighet i å komme inn foran.
Salomon har tydelig satset mot entusiastene som er vant til presise frikjøringsstøvler, blant annet ved å velge en smal lest på 98 millimeter. Men underskallet av lettvektsmaterialet Grilamid er formbart, og ved å varme den opp fikk vi tilpasset testparet slik at komforten ble meget bra. Overskallet er av Pebax, med karbon berforsterkning bakerst.
(Testen fortsetter under bildet)
BEST NEDOVER: Salomon MTN Lab kommer til sin rett nedover. Foto: Erlend Sande
Gåfunksjonen til MTN Lab er slett ikke verst. Den er vesentlig bedre enn i typiske frikjøringsstøvler som Salomon Quest. Men det er ikke her MTN har sin styrke. Gåutslaget stopper tidligere og vi merker mer friksjon enn på Khion. Noe av dette skyldes innerstøvelen, der nedoveregenskaper er prioritert. Samtidig er dette en lett og komfortabel støvel, og manglene i gåfunksjon vil du trolig først merke når du går flatt eller i veldig bratt motbakke.
Om Salomon Mtn Lab
-
PRIS: 5999 kroner
-
VEKT: 1530 gram (Salomon 3D Custom Fit innerstøvel på 280 gram)
-
STØRRELSE: 26-29
-
TESTET: 26,5
-
LEST PÅ: 98 mm
-
FLEKS: 120
Uansett er det nedover disse støvlene virkelig kommer til sin rett. De to aluminiumsspennene gir god stramming på et blunk, og når du trykker leggen framover er eksen fast og progressiv. Den ekstra høyden og gode posisjonen gjør at du står avslappet. Du skal ha gode og godt tilpassede alpinstøvler hjemme i boden for å savne dem.
Salomon har ikke satt inn den aller letteste innerstøvelen, i stedet har de valgt solid støtte og ganske hard polstring. Dette er en viktig del av årsaken til de gode kjøreegenskapene. Samtidig gjør det at vekten blir høyere og bevegeligheten dårligere enn på Dynafit Khion.
Salomon bruker sine egne tech-maljer, i stedet for de som er sertifisert til Dynafit, slik flere av konkurrentene bruker. Vi opplevde ikke noen praktiske forskjeller som følge av dette.
Salomon MTN Lab framstår enkel og brukervennlig. Nykommeren har truffet i første forsøk. Vil du ha den aller beste bevegeligheten i motbakkene er konkurrenten Dynafit Khion bedre, men på kjøreegenskaper setter Salomon standarden.