Men Hoji Free, som kom sist vinter, er den første versjonen med betydelige endringer. Støvelen har samme system for skifte mellom gå- og kjøremodus som før (en slå på baksiden som fikser hele biffen, den både hekter sammen over- og underskall, og lukker powerstrap'en og den øverste spennen).
Men Hoji Free har stivere fleks og romsligere passform enn Hoji Pro Tour, og kanskje viktigst av alt: Hoji Free passer med alle techbindinger og alle topptur-stegjern. De har nemlig vanlig tåparti – altså ikke Dynafits Speednose.
Hoji Free er laget i Grilamid og glassfiber, med gummisåle fra Pomoca. Innerstøvelen har avstivning i tunga og kan tilpasses. Vekten er testens laveste og det oppgitte gåutslaget er det høyeste blant disse fire støvlene.
Selv om det er veldig enkelt og raskt å bytte mellom kjøre- og gåmodus med slåen på baksiden, så krever det litt tilvenning å jobbe med spennene som er vinklet forskjellige veier. Samtidig har powerstrap'en veldig kjekk hempe som gjør den enkel å håndtere.
Oppoveregenskapene til Hoji Free er suverent best i klassen – ikke bare er støvelen veldig lett, den har også gåutslag som føles fullstendig ubegrenset, og på nivå med støvler som veier en halvkilo mindre.
Under kjøring kan fleksen oppleves som litt ujevn. Den er riktignok veldig stiv, men gir en litt spesiell og litt sprø følelse. Man merker at hele skoa er laget i Grilamid, og at Lange sin støvel ikke er det.
Dermed er Hoji Free kanskje ikke en sko for alle, men liker du fleksmønsteret skal det mye til at skoa blir feil. Heldigvis passer denne nye Hoji-utgaven med alle vanlige techbindinger og toppturstegjern.
Begge testerne opplever for øvrig kantene i skallet som ubehagelige – det er viktig å prøve skoa før du kjøper. Konstruksjonen hvor plast er fjernet fra den øverste framsiden av underskallet bidrar til å holde vekta nede og gåegenskapene på topp, men det kan også skape vonde trykkpunkter.
Dynafit Hoji Free er den perfekte skoa for frikjøreren som også har tenkt å gå lange motbakker – såfremt skoa passer.