Støvlene er det mest personlige utstyret en skikjører har, og riktige skisko gjør deg ikke bare til en mye bedre skikjører, men de er også helt avgjørende for komfort, varme, kraftoverføring og kontakt med underlag og ski. Det er ikke uten grunn at nesten alle proffe skikjørere oppgir støvlene som den viktigste delen av utstyret, og at de ofte har støvlene som håndbagasje på fly- fordi å miste dem rett og slett er total krise (mye verre enn å miste skiene).

LES OGSÅ: Lette toppturstøvler

Annonse

LES OGSÅ: Slik får du alpinstøvlene til å passe bedre

Som hovedregel bør man velge så små størrelser som mulig, og heller tilpasse støvlene slik at de ikke blir vonde, i stedet for å kjøpe for stor størrelse.

Vi har delt inn skiskoene i fem kategorier, uten å ta med de mer rendyrkede toppturstøvlene, som kommer i eget kapittel på friflyt.no senere denne uka.

Trenger du støvler? Les vår test av flere av støvelene her!

Frikjøringsstøvler fins i forskjellige stivhetsgrader, ofte referert med «flex index», vanligvis  et tall mellom 100 og 140. Dette er ingen standardisert skala, slik at for eksempel flex index 130 ikke nødvendigvis er likt mellom forskjellige støvelmerker. Likevel er det ingen tvil om at tallet gir en indikasjon på stivhet –og bruksområde.

Flere kjøpsguider finner du her!

Stive støvler gir bedre kraftoverføring til og følelse med skiene. Men jo stivere de er, jo mer arbeid kreves for å finne støvler som passer perfekt –og de vil ofte oppleves som kaldere. Jentemodeller er vanligvis mykere og litt lavere enn herremodeller.

I kategoriinndelingen vi har brukt her kan flex indexen grovt sett deles inn slik:

 • Komfort: 60-80
 • Myk frikjøring: 80-110
 • Park: 70-100
 • Stivere frikjøring: 110-130
 • Racing: 130 + (andre benevnelser brukes om flexen i de mest kompromissløse modellene, les mer om det her!

PS! Guiden til de rendyrka toppturstøvlene kommer senere!

Frikjøringsstøvler med gåfunksjon:

Dette er allsidige og tradisjonelle skistøvler som vil passe de fleste kjørere som er ferdige med nybegynnerstadiet. I forhold til de aller billigste modellene er de mer forseggjorte og ofte noe stivere. At støvlene har gåfunksjon betyr at de har mulighet til å «åpne» ankelen, slik at det blir langt mer behagelig å gå oppover med. Men dette kan gjøre at støvelen blir noe mykere. Med gåfunksjon følger ofte også gummisåle, som gjør skoene mye bedre å gå på bart fjell med, men også at kontakten med skiene blir noe dårligere.

I vår inndeling her har vi også tatt med hull til techbindinger i begrepet «gåfunksjon», slik at de kan brukes både med tradisjonelle alpinbindinger og de lettere techbindingene (toppturbindinger). Legg likevel merke til at disse skistøvlene ligner mye mer på frikjøringsstøvlene uten gåfunksjon, enn de ligner på typiske toppturstøvler, som kommer på friflyt.no senere denne uka.

Dette er støvlene for deg som:

 • Gjerne går topptur, men prioriterer nedkjøringa
 • Har ambisjoner om både høy fart og klippedropp –også på topptur
 • Ser på deg som en frikjører mer enn en jibber 

Styr unna slike støvler hvis du:

 • Er mest på topptur, og foretrekker det foran kjøring i skiheis
 • Kun kjører park

Eksempler:

k2skis_1718_pinnacle-130_side

K2 Pinnacle

348654

Tecnica Cochise 130 DYN

Frikjøringsstøvler uten gåfunksjon:

Dette er støvelen for frikjøreren som ikke vil gå på kompromiss med kjøreegenskaper, særlig på fast/ hardt føre, og ikke bruker techbindinger. Frikjøringsstøvlene uten gåfunksjon mangler hullene som gjør at de kan brukes med techbindinger, men er til gjengjeld ofte stivere og mer presise. Frikjørere som kommer seg til topps uten å gå selv, men som skal kjøre på maksimalt nivå, bruker nesten alltid støvler i denne kategorien. Disse støvlene er de stiveste du finner på ordinære butikker, og ofte varianter av racingstøvler, men med litt bredere lest for mer komfort og tykkere innersko for mer varme.

Skal du til nøds gå opp med platebindinger (ordinære alpinbindinger med gåfunksjon), men sort sett tar heis, da er dette støvelen for deg, vel og merke hvis du ikke vil inngå noe kompromiss på kjøreegenskaper i nedoverbakke.

Merk at i denne kategorien finner du støvler både med overlapp- og flekstungekonstruksjon. Les mer om det her!

Dette er støvlene for deg som:

 • Alltid setter nedkjøringa høyest, og kommer deg opp med heis
 • Syns en dag uten høy fart, klippedropp eller skjærende svinger er bortkasta

Styr unna slike støvler hvis du:

 • Velger topptur foran heis hvis du har muligheten
 • Kun kjører park

LES OGSÅ: Test av ni par allsidige toppturski

Eksempler:

krypton-130

Dalbello Krypton 130

salomon-x-max-130

Salomon X Max 130

Parkstøvler:

Dette er mykere utgaver av frikjøringsstøvlene, vanligvis også med mykere materialer i sålene. Mykere støvler gjør det lettere å takle harde landinger og ekstreme utslag både forlengs og baklengs. Det blir også lettere å få tak –og tweake- i skiene ved grabbing. Jibberne er også ofte glade i varme og komfort på bekostning av kjøreegenskaper på hardt føre, og varme og komfort er noe lettere å finne i myke støvler.

Samtidig gir myke støvler dårligere kraftoverføring og kontakt med skiene, og dermed ikke like gode kjøreegenskaper, særlig på hardt føre, som frikjøringsstøvlene. 

Dette er støvlene for deg som:

 • Syns en dag uten hopp, rails, flips og spins er bortkasta
 • Mener at all kul skikjøring foregår i terrengparken

Styr unna slike støvler hvis du:

 • Vil kjøre fort på varierende, og gjerne hardt, føre
 • Syns et perfekt skjær er noe av det artigste som fins

Eksempler:

full-tilt-be-pro-ltd-skistovler-2019-265--2019-63180010-265

Full Tilt Tom B&E Pro

WEB_Image-Salomon-Ghost-FS-80-Jibbestøvel-399370_0_m_ghost-fs-80_black_dark_purple1961721190

Salomon Ghost FS 80

Racingstøvler

Stiv og smal konstruksjon gjør at racingstøvlene gir overlegen følelse med skiene og fantastiske evner på hardt føre på grunn av veldig god kraftoverføring. Krever du at skoene skal levere 110% når du kjører nedover, og hvordan de er resten av tiden ikke spiller noen rolle, da er dette støvlene for deg.

Bakdelen er tynn innersko som gjør støvlene kalde, de setter store krav til tilpassing og at de kan være krevende å få av og på, spesielt hvis de er kalde. De færreste klarer å ha slike støvler igjenkneppet over lengre tid.

Merk at racingstøvler man får kjøpt i butikken er annerledes enn støvlene som brukes av alpinister på høyeste nivå, som vanligvis har spesialstøvler som ikke er å få kjøpt (de er ikke engang CE-godkjent som nye). Les mer om det her!

Dette er støvlene for deg som:

 • Syns en dag uten maks innsats i nedoverbakkene er bortkastet
 • Syns det er helt greit at støvlene er ubehagelige over tid så lenge de leverer i nedoverbakkene
 • Er en dyktig og ambisiøs kjører 

Styr unna slike støvler hvis du:

 • Fryser mye på beina
 • Mener at skistøvlene skal være på helt til du kommer hjem fra afterski
 • Vil ha ett par sko til alt; park, topptur, fri- og løypekjøring

Eksempler:

nordica

Nordica Dobermann GP 140

LBH9240_WORLD_CUP_RP_ZC-rgb72dpi

Lange World Cup RS ZC

Komfortstøvler

Vil du ha skistøvlene på hele dagen, afterski inkludert, uten å måtte styre med spennene, og du vil heller ikke kaste bort tid i butikken på tilpassing, så er dette støvlene for deg. Romslige støvler med nokså myk plast gjør dette til en komfortabel og varm skistøvelkategori.

Men gode kjøreegenskaper, kontakt og følelse med skiene og kraftoverføring er det lite av i denne kategorien, som rett og slett er for upresis for ambisiøs kjøring.

Dette er støvlene for deg som:

 • Vil ha det komfortabelt og ikke har ambisjoner om å kjøre voldsomt fort eller dra på ekstra
 • Vil kjøpe skistøvler og slippe å tenke mer på dem –og ikke bruke dem ofte

Styr unna slike støvler hvis du:

 • Kjører mye og ambisiøst på ski
 • Vil bli bedre på ski hver gang du er ute og kjører

Eksempler:

Head-Advant-Edge-75

Head Advant Edge 75

1718_DalbelloCollecion_Main_PANTERRA-MX-80-GW_DPM80M7G.BB

Dalbello Panterra MX 80

Trenger du nye ski også? Les alt om skitesten her.

Nye staver også? Test av 10 teleskopstaver for topptur.