– Norrøna har besluttet å kutte anti-bakteriell behandling av sine tekniske undertøysprodukter. Den bakteriehemmende behandlingen forhindrer bakterievekst, og har blitt brukt på enkelte plagg for å redusere behov for vask, og dermed forlenge levetiden samt begrense miljøbelastningen, skriver klesprodusenten i en pressemelding.

I forrige uke skrev Fri Flyt en omfattende sak om Framtiden i våre henders angrep på Norrønas bruk av Polygiene, en behandling som inneholder sølvpartikler, som påstås å kunne føre til antibiotikaresistens. Norrøna har brukt behandlingen for å forhindre vond lukt i polyester. Det skal totalt ha handlet om 6% av Norrønas salgsvolum som inneholder behandlingen.

Annonse

Bakgrunnen for kampanjen er en undersøkelse miljøorganisasjonen har gjort blant norske merkevarer om bruk av sølv i klesproduktene. Norrøna, sammen med flere andre merker, (som Swix og Adidas) svarte at de bruker det i en eller annen form.

Oppfordret til press mot Norrøna

I en Facebook-kampanje oppfordret miljøorganisasjonen forbrukerne til å si klart i fra til klesgiganten om å endre klespolicyen. Det har de nå gjort.

– Våre kunders engasjement og meninger er viktig for oss, og det er derfor vi nå har besluttet å ikke bruke denne formen for behandling på de produktene det gjelder, sier Martin Lien, markedsdirektør i Norrøna.

Tilbakemeldingene viktige

Det er ikke blitt påvist at behandlingen er helse- eller miljøfarlig, ifølge Norrøna, men tilbakemeldingene veier likevel tungt for klesmerket.

– På bakgrunn av tilbakemeldinger fra kunder og andre interessenter har Norrøna besluttet å stoppe denne behandlingen i videre produksjon, heter det i pressemeldingen.

Da Fri Flyt intervjuet Torbjørn Rodt i forrige uke, som har samfunnsansvar i Norrøna, fortalte han at de opplevde et stort trykk på sin Facebook-profil.

– Det har vært et bra push på Facebook-siden vår og i andre sosiale medier i dag. Vi ser at flere videreformidler bilde Fremtiden i Våre Hender har laget, og det er andre som uttrykker bekymring i forhold til antibiotikaresistens. Vi mener at det blir feil å relatere bruk av sølvsalt til antibiotikaresistens, sa Rodt den gangen.