Arc ́teryx Atom LT Hoody er et ganske unnselig, tynt og i mitt tilfelle grått stykke syntetisk tekstil. Men dette plagget smyger seg innimellom ytterjakkka og ulltrøya på en måte som gjør at jeg aldri har sett meg tilbake. Jeg har selvsagt hatt fleecejakker og andre isolasjonsplagg før, men de ble liggende ubrukt etter at jeg fikk tak i denne.

Hemmeligheten med Atom LT Hoody tror jeg dels er stretchpanelene på sida. Det betyr at den sitter litt trangt og ikke får skalljakka til å bule. Enda viktigere er det kanskje at den ikke kommer krypende oppover, men holder seg diskret på plass med litt ekstra lengde bak. På vei til og fra fjellet er den ytterjakke, selv med gode lommer.

Annonse

Hetta kan du trekke over hodet hvis du har glemt lua, men som regel ligger den bare lunt og godt rundt den stive nakken. Produsenten lanserte den i sin tid som et pustende isolasjonsplagg for høy aktivitet. Pusteevne er ikke den letteste egenskapen å få grep om, men kanskje det virker litt underbevisst? Klær du forbinder med svette og klamme dager blir lett valgt bort, mens denne jakka stadig blir tatt ned fra knaggen.

En annen hemmelighet er at den ikke er så veldig varm. Det gjør at du kan bli misunnelig på kompisen som har dunjakke på en forblåst fjelltopp. Men på den annen side skal det mye til at du blir overopphetet.

Antallet årlige bruksdager på min Atom LT Hoody er langt høyere enn antall skidager. Sikkert over 200 enkelte år. En tur på butikken? Kald morgen når jeg skal sykle til kontoret? Dette er jakka, noen ganger under, noen ganger alene. Den er fast i bagasjen selv på sommerferier, perfekt for de øyeblikkene de blir bittelitt kaldere enn du hadde tenkt.

Noe stasplagg er den ikke lengre. Et sykkelvelt på vei til jobb, har gitt den et visst preg av tømmerhoggerstil, selv uten rutemønster. Men den indre skjønnheten er i behold. Generelt er den såpass behagelig og fleksibel i passformen at den fort blir favorittplagget til kjæresten også. Akkurat det problemet kan ikke løses på noen annen måte enn at hun får sin egen. For jakka mi får du aldri.

ARC ́TERYX Atom LT Hoody

  • Lansert i 2009. Anskaffet i 2010.
  • Ordinærpris 2399 nå, litt mindre da.
  • Laget av Coreloft, som er Arc ́teryx egenutviklede svar på syntetiske isolasjonsmaterialer som Primaloft. Det består av lange fibre for slitestyrke og kortere fibre som øker isolasjonsevnen.
  • Argumentene for syntetisk isolasjon, er blant annet at de varmer selv om det blir fuktig og at de gjør det mulig å lage plagg som puster.
  • Arc ́teryx oppgir ikke salgstall, men oppgir at Atom LT Hoody er en av de absolutte bestselgerne. Den kommer i dame- og herreutgave i åtte farger per år.
  • Plagget er nå en del av politiuniformen.