Merke: Helly Hansen

Helly Hansens Odin-serie, oppkalt etter vikingenes sjefsgud, ble lansert for noen år siden, som kompromissløse klær laget for fjellets proffer – som fjellguider og fulltids frikjørere. Vi har testet de trelags skallplaggene Odin Mountain Jacket og Pants. Mens Norrøna og Sweet har pøst på med farger og skapt en egen nordisk stil, satser Helly Hansen på et mer tradisjonelt ytre kombinert med fikse detaljer. Som alltid bruker Helly Hansen sitt eget ytterstoff, og varianten i disse plaggene er toppmodellen Hellytech Professional. Å teste ytterstoffet var ikke noe mål for denne testen, men under skikjøring i regn bestod de prøven fra. Det ble det ikke fuktig på innsiden. Pusteegenskapene virker også greie.

Jakka er lett – bare 595 gram uten snøskjørt – og forholdsvis enkel, men har to stikklommer i tillegg til de obligatoriske napoleonslommene og heiskortlomme. Recco-brikken har fått plass på armen. Den har lang og god lufting under armene, og borrelåsstrammingen rundt håndleddet fungerer bra, enten du vil trekke jakka over et par hansker eller vil ha tykke votter utenpå. Glidelåsen foran er av den kraftige typen som finnes på mange toppmodeller nå. Passformen er vid, kanskje i bredeste laget, samtidig som den sitter ganske tett rundt halsen. Det er litt uvant, men ikke ubehagelig. Hetta er av typen med krage inni, slik at den ikke kan snurpes helt sammen. Ikke min favoritt, men greit nok.  Den negative overraskelsen kommer når jeg tar hetta utenpå hjelmen. Det blir veldig trangt!

Polstringer på skuldrene er det nærmeste vi kommer en spesiell detalj. Men en litt irriterende detalj er snøskjørtet, som er etter min mening er festet for høyt oppe.  En strikk som trammer rundt magen på innsiden av jakka er ubehagelig og uten praktisk nytte, så jeg tok det av.

Buksa har et avtakbart stykke der selene er festet, noe som fungerer utmerket. Det er festet til buksa med glidelås, i tillegg til at kobles på knappene i linningen. Hvis du vil ta av selene, er det hemper til belte. Vekta er 754 gram, ikke superlett, men slett ikke verst for en selebukse.  Selve buksa har gode stikklommer med fleecefór og en halvstor lomme på låret. Lufting skjer med glidelås fra låret og helt ned. Gode og velprøvde løsninger. Buksa er behagelig, og bevegelsesfriheten når du går er svært god. Men også her synes jeg Helly Hansen har gjort et litt tvilsomt valg med passformen: Den er vid i lårene, men samtidig såpass trang i leggene at jeg ikke år den skikkelig utenpå alpinstøvlene. Med slankere randostøvler går det fint, og antakelig er det noe Helly Hansen har gjort for at de skal fungere til aktiviteter som alpinklatring, der du ikke vil at flagrende buksebein skal bli spist opp av stegjernene. Men kombinert med den ellers vide passformen, er jeg redd den havner mellom stolene. Buksa har fine forsterkninger nede, men ikke hele veien rundt. Dermed er det fare for slitasje, men den berget fint gjennom mine testdager. På nettsiden ser det ut som den utgaven som selges nå har fått en rausere forsterkning, forhåpentligvis har den fått en større benvidde. Snøgamasjen inne i buksa kan tas av med glidelås og har borrelåsåpning i siden. Jeg synes er en unødig komplisert løsning for en bukse som er laget for snøaktiviteter

Alt i alt er Helly Hansens toppmodeller Odin Mountain bra klær til frikjøring og topptur, uten å overbevise helt. Den trange hetta er det største ankepunktet, men det er ting å lære av de beste konkurrentene også når det gjelder passformen og snøskjørtet. 

Terningkast: 4

Pris: Odin Mountain Jacket 4499 kroner / Odin Mountain Pant 3799 kroner

Pluss:

  • Lett og enkel

  • God bevegelighet

Minus

  • Trang hette

  • Ikke overbevisende passform

Slik presenterer Helly Hansen klærne på sin nettside