Det er mange valg når du skal velge toppturhjelm eller skihjelm. Det er også mange forskjellige utrykk, og sertifiseringer. Her får du svaret på hva MIPS egentlig er.
Her finner du stor test av nye skihjelmer og toppturhjelmer. Der får du også vite mer detaljert om hva du bør tenke på når du skal kjøpe hjelm.
Her er viktige punkt om valg av toppturhjelm:
En god hjelm til topptur sitter godt på hodet. Det gjelder for alle hjelmer.
Om den skal brukes til topptur, ønsker de fleste enda litt lettere enn en skihjelm til heisbasert kjøring. Det viktigste kravet til hjelmen er at du faktisk tar den med deg på topptur. Noen dropper hjelmen på topptur fordi den hjelmen man vanligvis bruker er for stor og klumpete.
En hjelm til topptur bør ha innbrettbare øreklaffer. Da tar den mindre plass, og blir lett å få med – på eller i sekken.
Det finnes ikke noen egen standard for toppturhjelmer, så det er i utgangspunktet samme standard som for skihjelmer til frikjøring som gjelder, nemlig EN1077.
Skal du drive med bratte turer, enten det er brattkjøring eller turer med klyving, tinderangling eller rapellering, er det en fordel at de også er sertifisert som klatrehjelmer (EN2492).
De siste årene har det kommet hjelmer med sertifisering både for klatring og ski.
En hjelm tar ganske mye plass i sekken, uansett størrelse. Like viktig som hjelmen er det derfor at du har en skisekk med hjelmfeste på utsiden av sekken, slik at den ikke fyller opp mesteparten av sekkerommet.
En hjelm man bruker på topptur bør ha litt mindre volum og veie noe mindre enn en hjelm man bruker i skianlegget, i tillegg bør den kunne ventilere godt og ha feste for hodelykt.
Noe av komforten og brukervennligheten kan kompromisses med på en hjelm til topptur, men ikke beskyttelsesegenskapene til hjelmen. Derfor vil ikke en fullgod hjelm til topptur være veldig mye lettere enn hjelmen som selges for bruk i skianlegg.
Lettvektshjelmer er ofte luftige, så du kan gå med dem opp også, om du ønsker- Men de beskytter dårligere enn mer robuste frikjøringshjelmer, både mot fall og støt. Ikke minst surt vær. Ofte er de mindre komfortable og stabile til tøff kjøring, eller hvis du har ei tung lykt på dem.
De letteste klatre- eller sykkelhjelmene frarådes til skibruk. En hjelm skal primært forhindre to ting. Penetrering av gjenstander og slag/rystelser mot hodeskallen. Lette isopor-hjelmer hjelper mot slag, men ikke mot penetrering, for eksempel en spiss stein.
Du er like utsatt for hodeskader om du er på topptur som i et skianlegg.
Stadig flere hjelmer kommer med sikkerhetspatentet MIPS. Det gjelder også de lettere variantene som sikter seg inn mot markedet for topptur. MIPS står for Multi-Directional Impact Protection System, og er ett av flere systemer som for enkelte typer slag og støt drastisk kan redusere krafta hjernen blir utsatt for.

HJELM TIL TOPPTUR: En hjelm man bruker på topptur bør ha litt mindre volum og veie noe mindre enn en hjelm man bruker i skianlegget, mener Jørgen Aamot - som har bidratt med sine tips i denne saken. Foto: Erlend Sande
Men dette er ifølge de enkelte underleverandørene og hjelmprodusentenes egne tall og undersøkelser, og effekten av disse systemene omfattes ikke av de uavhengige EN-standardene. Likevel virker det til å være utbredt enighet om at det har effekt. MIPS øker vekten på hjelmen med 20-40 gram.
De fleste gode hjelmer veier 400-500 gram. De som er veldig opptatt av vekt, og de som vil ha på hjelmen også oppover, kan ha de superlette hjelmene. Disse har bedre lufting og er egnet til det. Da slipper du å ha den i eller utenpå sekken.
Hodelyktprodusentene lager gode brakett-løsninger for hjelm, slik at du kan bruke de fleste hjelmer til skikjøring med hodelykt.
Sykkelhjelm anbefales ikke. Den gir ofte elendig beskyttelse mot fallende objekter (det som klatrehjelmer er gode på). Selv om sykkelstandarden (EN1078) gir god beskyttelse ved fall (som skihjelmstandarden), men det er andre ulemper: Mens en lett toppturhjelm har ventiler laget for å slippe ut radierende varme, er ventilene på sykkelhjelmer laget for å fange luft og transportere det gjennom hjelmen. Det vil ofte gi en for avkjølende effekt på ski, og fange snø i ventilene.
Siden frikjøringshjelmer gjerne er litt tyngre enn de litt lettere toppturhjelmene, har de gjerne litt mer sikkerhet innebygget. Mer polstring og flere skall. En frikjøringshjelm er tryggest til skikjøring.
Fri Flyt har blant annet spurt Jørgen Aamot, tindevegleder og guidebokforfatter, og VPG-gründer Trygve Sande om deres viktigste punkt om skihjelmer i denne saken.