Softshell betyr mykt skall, og det beskriver denne typen bekledning presist. Det er mykt og behagelig, og selv om materialet ikke er vanntett, er plaggene vindtette og puster godt.

Softshellplagg er vannavvisende, og denne testen avslører at softshell er mer enn vannavvisende nok for toppturer i både tørr og kald snø, men også i varm og våt snø.

Annonse

Inkludert turer som innebærer gåing i dyp snø med skia på sekken. Etter vårt syn er det bare i regnvær eller sludd typiske skallplagg med membran som Gore-tex eller lignende egner seg bedre enn softshell på topptur. 

Merk at et skallplagg alltid er 100 prosent vindtett, og med Gore-tex kan du vente at det er vanntett etter visse kritierier, som konkurrentene jobber med å matche. På softshell fins alskens varianter, fra nesten skall til nesten ikke vindtett i det hele tatt, med korresponderende pusteegenskaper.

Samtidig er fordelene med softshell i forhold til klassiske membran-skallplagg mange. I de fleste tilfeller er softshell billigere. Softshellbuksa kan være komfortabel som ei joggebukse og puster vanligvis bedre enn skall. Dermed er komforten bedre, og materialets evne til å regulere temperaturen oppleves som veldig god i forhold til membran-plagg. 

Test av softshellbukser
VARIERT DETALJNIVÅ: Værbeskyttelsen er nokså lik i buksene i testen, men detaljnivået varierer. Noen har alskens funksjoner – som rimelige Black Diamond Dawn Patrol – mens andre er temmelig ned- strippa, og nesten som treningsbukser. Foto: Martin I. Dalen

Vi har testet ti softshellbukser i første halvdel av vinteren. Alle har vært med på flere toppturer, men de har også blitt brukt i skiheisen og noen av dem som ishockeybukse i kaldt vær. Alle er laget i fireveis stretchmateriale, og værbeskyttelsen er temmelig lik i alle modellene.

Testen viser at et nytt irritasjonsmoment vi trodde var utryddet blant skibukser har gjort comeback: Buksebein som er for trange til å gå over skistøvlene. Dette merkes best på buksene som også markedsføres som klatrebukser – med klatrestøvler og stegjern er det en fordel at de er trange nederst. Slik er det ikke når man skal på ski.

Testen viser også at modellene med bukseseler heldigvis har den avtakbare typen. Selene sklir ned på armene med mindre du strammer så mye at det ser ut som man er henger etter en krok med buksa på. Det varierer hvor mye som skal til for at selene sklir av, men vi fant det best å bruke buksene uten seler.

Lufting, altså muligheter til å åpne buksa for at luft skal strømme gjennom og avkjøle, er viktig på softshellbukser, som er varmere enn skallbukser. De fleste buksene i testen har netting i lufteåpningene. Dette skal hindre snø å komme inn i buksa, men det går ut over luftgjennomstrømmingen.

Siden luftinga først og fremst brukes på vei opp mener vi sjansen er liten for å få snø inn i lufteåpningene. Testvinneren er testens eneste bukse med luftåpninger som kan åpnes helt opp – altså uten netting inni. Dette gir strålende avkjøling på varme dager, men siden man selv velger hvor mye man vil åpne går det ikke ut over buksens isolerende egenskaper.

Softshellbukser kan deles inn i to typer; kraftige og allsidige bukser for all slags bruk i fjellet gjennom vinteren, og lettere og mer «trenings-aktige» bukser. Disse er lettere og har færre detaljer enn de tyngre buksene, nor som gjør dem aktuelle også som trenings- eller turbukser.