Trenger du en egen bukse til topptur? Nei, ikke strengt tatt. Du kan gå i skibuksa, langrennsbuksa, stillongsen eller i jeans for vår del. Men om du skal ha deg ny skibukse, og vet at du kommer til å bruke den mest på tur – hadde det ikke vært fint om buksa faktisk passet til ditt bruksbehov?

Alle enkeltprodukter finner du i kolonnen til høyre eller nederst i artikkelen.

Annonse

Vi ringte et dusin produsenter og ba dem sende oss deres beste bukse til topptur. Noen sendte oss skallbukser, noen sendte softshell, noen sendte lave, noen sendte høye bukser. Dette er med vilje en test der vi har testet ulike sto og utforminger mot hverandre. Flere leverandører har spennede hybridvarianter der 3-lags-skall og softshell er brukt på ulike steder i samme bukse.

Buksene er testet på tur opp og ned norske skianlegg i desember og januar – i finvær, tåke og våt nedbør. De er ikke langtidstestet – så hvordan buksa du kjøper fra denne testen blir etter 50 dagers bruk, hvor mye nedbør den suger til seg da, det må du sjøl finne ut.

Skal du ha bukse trenger du også ski! Les vår store skitest  skitest.com.

Vi har lagt vekt på tekniske løsninger fordi du får mer bruk for disse på en topptur enn på en vanlig nedoverskidag. Du trenger effektiv lufting og lommer du kan kaste lua i når det koker på vei opp.

Vi har også lagt vekt på snittet. Er buksa god å bevege seg i? Å gå oppover er en annen bevegelse enn å kjøre jamsides nedover. Derfor vil det merkes godt om buksa ikke holder mål.

Vi har også lagt vekt på vindtetthet. I Norge går tregrensa på 8-900 moh på det høyeste. Dermed vil du på de aller fleste toppturer være i vindutsatt terreng -  motsatt fra for eksempel i USA, der du kan gå en hel dag uten å komme opp i alpint terreng.

Fant vi svar? Vi fant mange. Det er mange gode bukser der ute – i ulike material, høye og lave. Og ja, det var én bukse som skilte seg klart ut.