GOD SÅLE: Anders Tjeldflåt mener du bør ta deg råd til å oppgradere støvlene til noen som er spesialtilpasset dine sko. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Lesetid: 10 minutter
Alle skistøvler har en innersåle som følger med støvelen. Denne sålen er ikke tilpasset din fot.
– Effekten av en bedre såle er at den stabiliserer under fotbuen. Alle har ulike fotbuer. Noen er høye, noen er lave. Det som skjer når du er ute og står på ski og tråkker energi ned i støvelen, så vil foten kollapse på ulike måter, sier støvel- og såleekspert Anders Tjeldflåt i Braasport til Fri Flyt.
Med en spesialtilpasset såle, vil foten ligge enda mer stabilt inne i støvelen, og at foten ikke forandrer form og blir bred når du legger på press.
– En slik såle vil øke komforten, kjørefølelsen og ikke minst opplevelsen nede i støvelen, forklarer Tjeldflåt.
I denne artikkelen vil vi gå gjennom hvorfor du bør ha en spesialtilpasset såle, hvor du kan få tak i det, og hvilke typer såler som finnes.
Skibutikker og støveleksperter anbefaler spesialtilpassede såler for å gjøre støvlene mer komfortable, bedre skiopplevelsen og kanskje få deg til å bli en bedre skikjører. Selv om det slett ikke er gratis, er slike såler en liten investering sammenlignet med resten av skiutstyret.
Men det er litt ulike synspunkter på akkurat hva en spesialtilpasset såle skal gjøre for deg og hvordan den skal lages. Noen støveleksperter mener at foten skal få mulighet til å bevege seg. Da støpes sålen for at hæl og forfot skal være stabil, mens oppbyggingen under fotbuen er moderat.
Et annet anerkjent firma som tilpasser støvler og såler, Surefoot, mener at foten skal ligge helt i ro. De har en stivere såle som støtter opp under fotbuen.
Guider og tips til prepping av alpinski og tilpassing av skiutstyr. Sliping av stålkanter og voksing skiene kan du gjøre selv. Her lærer du også å stille inn både alpinbindinger og toppturbindinger.
Hva skjer med foten når du ikke har en spesialtilpasset såle?
Alle skistøvler har en innersåle som følger med støvelen. Denne sålen er ikke tilpasset din fot. Den er som regel tynn og flat som gir lite støtte til foten.
For mange vil denne sålen fungere helt greit, men ekspertene er enige om at en spesialtilpasset såle vil øke komfort og kjøreopplevelse. Du vel også være mer sannsynlig at du får belastningsskader dersom du bare bruker denne tynne sålen som følger med skistøvelen.
Dersom du ikke har en spesialtilpasset såle vil du lett oppleve at fotbuen klemmes ned når du spenner igjen støvelen, og det vil gjøre at fotbuen står i strekk. Det vil resultere i redusert blodsirkulasjon, og du kan oppleve kramper i føttene etter en lang skidag.
Rekkefølgen du strammer skistøvlene vil avgjøre hvor godt foten sitter. Men ekspertene er uenig.
Hva gjør en spesialtilpasset såle?
En spesialtilpasset såle vil samle forfoten, holde den samlet og gi bedre rom i front. Ofte er dette den eneste spesialtilpasningen du trenger å gjøre, selv om skallet på støvelen er på grensen til å være for smal.
Du stabiliserer foten mer riktig i støvelen når du har en spesialtilpasset såle. Du får da bedre kraftoverføring til skien, og ikke minst får du økt komfort.
Uavhengig om det er en toppturstøvel eller en alpinstøvel er det lurt å investere i en støpt såle.
En skistøvel som passer foten godt er viktig for en god skiopplevelse. Støvelen skal være så trang at den presist overfører krefter til skien, men ikke så trang at den påfører smerte. Vi gir deg en guide for hvordan du kan blokke skistøvler på egenhånd.
Hva slags type såler finnes det?
Det er viktig at støveltilpasser vet om du skal ha en såle til alpinstøvel eller en toppturstøvel. I en alpinstøvel skal du ikke gå med støvelen, kun kjøre med den. Da kan du ha en tightere fit på støvelen enn på toppturstøvelen eksempelvis, og det vil slå inn på hvilken skostørrelse du velger.
Da vil den sålen du tilpasser være tilpasset til den støvelen du har valgt å kjøpe. Samtidig kan du også bruke den ene sålen du har støpt i flere skistøvler, men det er opp til deg hvor nøye og stramt du vil at støvelen skal sitte.
I mange sportsbutikker selger de ulike typer såler som er fullt formbare. Da vil du kunne få spesialtilpasset disse sålene i butikk. Eksempler på slike såler kan være fra merker som Sidas (tidligere kjent som Conformable) og Boot Doc.
Det finnes såler fra disse merkene som ikke trenger å varmetilpasses, men som du kan kjøpe og bruke med en gang i dine støvler. De vil for øvrig naturlig varmetilpasses gradvis som du bruker dem. Disse sålene vil uansett være bedre enn sålene som kommer med støvlene i utgangspunktet.
Å kjøpe for store alpinstøvler kan virke som en god idé for ekstra plass og komfort, men kan komme på bekostning av skigleden og kontroll i bakken. Her er noen tips tips og triks for å bygge volum.
…og hvordan justeres det? Fremovertrykk gir skibindinger bedre utløsingsfunksjon og kjøreegenskaper, og må være justert riktig.
Eksempel på såler som kan varmetilpasses
Et eksempel på såler som du kan varmetilpasse eller såler du kan kjøpe uten å varmetilpasse er Sidas. De endret navn fra Conformable til Sidas for noen år siden.
En annen produsent av tilsvarende såler er Bootdoc. De er en direkte konkurrent til Sidas. På samme måte står du på en pute for å få varmetilpasset sålen. Priser og muligheter for spesialtilpasning er tilsvarende.
Sidas har fire forskjellige teknologier innenfor såler, tre av de er beskrevet under, og leverer såler som er spesialtilpasset til stort sett alle idretter eller aktiviteter.
Alle teknologiene vil stabilisere foten og gi bedre komfort når man er i aktivitet, den personlige tilpasningen vil bli bedre etter hvert som man flytter seg høyere i «teknologitrappen».
Den enkleste versjonen av såler er Sidas 3D. Dette er anatomiske forhåndsstøpte 3D-innleggssåler som er tilpasset fotens form for større stabilitet og komfort. Denne sålen passer alle typer føtter uavhengig av morfologi, kjønn og aktivitet. De har også en forsterking i fotbuen for å gi anatomisk støtte, samt demping mot støt under sportsøkter. Det finnes slike såler fra tilsvarende produsenter.
En annen type såle fra Sidas er såler som er forhåndstilpasset i forhold til om du har flate føtter, høye føtter eller noe imellom. Sidas tilbyr en biomekanisk konstruksjonsløsning kalt 3Feet som gjør det mulig å velge produkter tilpasset tre typer fotbue: Føtter med høy fotbue (høy), føtter med lav fotbue (flat) og føtter med normal fotbue (medium). Det finnes slike såler fra tilsvarende produsenter.
Hvis du vil ha en såle som er 100 % støpt etter din fot kan du kjøpe Sidas Custom. Her finnes det også tilsvarende såler fra andre merker og produsenter som bruker samme prosess og teknologi. Her har du en flat custom såle som brukes som grunnlag før den varmes opp og det støpes i et avtrykk av dine føtter. De tilpasser seg morfologien på føttene dine for å gi deg best mulig komfort og ytelse.
Sidas Custom-såle
Støveltilpasser vil først varmetilpasse sålen, mens du setter føttene i en geleaktig form. Støveltilpasser vil da forme geleen rundt foten, og deretter vil du legge sålen under føttene dine i denne geleformen, og reise deg opp og legge alt vekt på sålen.
Deretter åpner støveltilpasser lufttrykket slik at sålen «popper» opp av gelemassen. Når det er gjort vil da støveltilpasser slipe sålene i kantene slik at de er helt tilpasset din fot. Deretter vil man da bruke denne sålen i innerstøvelen som blir varmetilpasset etterpå, for da vil innerstøvelen være tilpasset denne sålen og din fot.
Se film om hvordan man spesialtilpasser såler
Hvor mye koster en såle som du spesialtilpasser?
Dersom du kjøper en custom-såle som illustrert i filmen, så vil det koste +/- 1000,- inkludert tilpasning. De andre sålene som ikke krever like mye tilpasning vil koste et sted mellom 500-1000,- veiledende.
Hva betyr fleks? Og hva i huleste er forskjellene på Grilamid, Pebax, PU og karbonfiber? Dette er begrepene du må kjenne når du skal kjøpe skistøvler.
Surefoot-såle
En annen produsent som tilpasser støvler og lager spesialtilpassede såler er Surefoot. De har mer enn 30 års erfaring i å produsere og lage alpinstøvler og såler. De tilpasser de fleste ulike modellene på markedet med spesialtilpassede innerstøvler og såler. Skallet på alpinstøvlene er valgt for å passe en skikjørers nivå og intensitet.
Hvis du skal få en såle hos Surefoot vil de bruke datateknologi for å finne den perfekte passformen til deg. På Surefoot vil de scanne foten din, og de bruker en datadrevet maskin. Datamaskinen kartlegger foten i en nøytral posisjon, og skanningen blir overført til et topografisk kart. Da kan de endre skanningen slik at den samsvarer med din aktivitet og skistøvler.
Denne datadrevne maskinen vil da frese ut en spesialtilpasset såle ut av et solid stykke EVA. En EVA-såle er en anatomisk, konstruert såle som gir økt støtte og støtdemping mer enn en vanlig såle.
Den største forskjellen mellom Surefoot-såler og for eksempel Sidas-såler er nok den minimale innblandingen Surefoot har i selve produksjonen av sålen. Etter at selve scannet er gjort og teknikeren har funnet den nøytrale posisjonen til kunden blir resten gjort av meget nøyaktige CAD-CAM millere.
Før selve produksjonen av sålene vil det også være mulig å bestemme tykkelsen på sålen, hvor 3 mm er standard. Det er også muligheter for å redusere støttene i sålen, noe som ofte kreves av såler som blir laget til f.eks løping. Systemet lar Surefoot også gjøre en stor del andre endringer hvor resultatet kan kopieres utallige ganger.
Det koster 1695,- første gangen du får tilpasset en såle, og 1495,- per par etter du har fått ditt første par.
Justering av canting kan være det som skal til for at du får bedre skiteknikk. Veldig mange er nemlig lett hjulbeint eller kalvbeint, slik at de vil ha nytte av å få justert vinkelen i støvelskaftet. Her får du vite hvem dette er aktuelt for og hvordan det gjøres.
Ortopediske såler vs. tilpassede såler i butikk
Noen har allerede ortopediske såler som man eksempelvis bruker i flere sko. En ortopedisk såle er for de som har et akseavvik i fot-, ankel- og kneledd. Dette er såler man gjerne bruker i alle typer sko, fordi du har en skjevstilling som du må rette på i det daglige livet også.
Mange kan ha en tendens til å overpronere eller underpronere, og da vil man ha én støpt ortopedisk såle som man bruker i flere sko. Slike såler får du kjøpt og støpt hos en ortopediingeniør ved et ortopedisk verksted.
Det finnes nesten like mange forskjellige systemer for utløsing som det fins techbindinger, derfor må du sette deg inn i utløsingsfunksjonen til bindingen - før du legger ut på tur.
Dette kan gjøres privat eller offentlig. Du kan enten få henvisning fra en ortoped i det offentlige til en ortopediingeniør, eller gå direkte til ortopediingeniøren selv.
Forskjellen mellom en ortopedisk såle og en såle som du støper til i en sportsbutikk er at du kan bruke den ortopediske sålen i alt fra joggesko til skistøvler.
En støpt såle som du kjøper i sportsbutikk og/eller får tilpasset vil være spesialtilpasset til din topptur- eller alpinstøvel.
Dersom du har en ortopedisk såle bør du bruke denne sålen i dine skistøvler også. En ortopedisk såle er forøvrig tilpasset til hvordan du går, så dersom du kun kjører alpint vil det være fordelaktig å få støpt en ny såle. Dersom du går mye på topptur, er det lurt å bruke denne ortopediske sålen som du har i toppturskoene.
Spesialtilpassede såler og støvler er aktuelt for alle. For noen vil dette løfte komforten i vesentlig grad, kanskje sørge for at ski blir gøy i stedet for smertefullt, mens for mange andre vil det gi en bedre skiopplevelse og hjelp til å bli en bedre skikjører.
Justering av canting kan være det som skal til for at du får bedre skiteknikk. Veldig mange er nemlig lett hjulbeint eller kalvbeint, slik at de vil ha nytte av å få justert vinkelen i støvelskaftet. Her får du vite hvem dette er aktuelt for og hvordan det gjøres.
Hvor får du tak i slike såler?
Det er ikke alle sportsbutikker som kan spesialtilpasse såler, og det er viktig at du går til butikker som kan sakene sine. Her er et utvalg av butikker som kan spesialtilpasse såler og støvler for deg:
Der/Ute
Atomic Pro Center på SNØ
Oslo Sportslager
Braasport
Surefoot
Sportsnett
Platou Sport
VPG i Oppdal
Intersport Sogndal
Intersport Lillehammer
Intersport Beitostølen
Intersport Ålesund
Enkelte XXL Butikker
Jesting Sport
MOH Hemsedal
Endeve Sport Voss
Tromsø Ski & Sykkel
Enkelte Sport 1 butikker
Enkelte Anton Sport butikker
Synes du vi mangler noen butikker? Send en mail til nett@friflyt.no
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.