Støvlene er kanskje den viktigste komponenten i skiutstyret, og skal du bruke dem både oppover og nedover, må du gjøre kompromisser. Noen sleper på tunge alpinstøvler i motbakkene, andre står på toppen med en spinklere fottøy enn de ønsker seg, fordi de har prioritert komfort i motbakkene.

Men nå går vekten ned på alle typer skistøvler, og innovative løsninger har sørget for kombinasjoner av lav vekt, god gåfunksjon og presisjon nedover som var utenkelig for få år siden. I denne testen finner du støvler i vektklassen rundt 1500 gram. Det var tidligere forbeholdt rene turstøvler, men er i dag tilgjengelig på modeller som lover frikjøringsegenskaper.

Annonse

Konkurrentene i denne testen kommer fra hver sin side av markedet. Dynafits DNA, som de kaller det, er lett utstyr for lange motbakker. Men de siste årene har de jobbet hardt for også å bli et førstevalg for de som prioriterer kjøreegenskapene. Khion er en helt ny og ganske nyskapende støvel som ble lansert foran denne sesongen. Her har Dynafit blant annet kvittet seg med den avtakbare flekstunga, som stivet opp kjøreegenskapene på forgjengerne og festet overskall til undersall på en ny måte. Den har allerede gjennomgått en forandring fra første utgave, ved at innerstøvlene med stramming er byttet ut, for at du skal komme enklere ut og inn av den.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

stovel-2

OPPTUR: Erlend Sande på tur med Dynafit Khion i Storlidalen i Oppdal.

Salomon er store på alpint og langrenn, og startet forsiktig med gåfunksjon og tech-maljer på vanlige alpinstøvler. MTN Lab er første generasjon Salomon-støvler som virkelig utfordrer konkurrentene på lettere toppturstøvler. Den har allerede overbevist mange med sine enkle og velfungerende løsninger.

Både Dynafit Khion og Salomon MTN Lab appellerer til mange. Begge disse modellene er kandidater til å bli den eneste støvelen du har. Det er ikke noe problem å bruke disse til all slags kjøring, både heis- og fellebasert. Er du en innbarket friraider som er vant til stive alpinstøvler, kan det tenkes at en av disse er det som får deg til endelig å trives i randonnéestøvler. Har du lettvektsstøvler fra før, kan disse stå på ønskelista som kompanjonger til de større skiene, der du trenger mer kraft. Disse kan styre ski i alle bredder.

Både skikjørere og føtter er forskjellige, og vi skal ikke bombastisk slå fast de tyngre alpinstøvlene nå er overflødige. De vil fortsatt gi en enda mer kontant kraftoverføring. Foran neste sesong, kommer flere nye konkurrenter, i segmentet alpinstøvler for tech-bindinger. Men Salomon MTN Lab og Dynafit Khion viser på hver sin måte at det går an å lage en fullblods turstøvel og kjørestøvel i ett.

Støvlene er testet i Sogndal og Oppdal i februar 2016. De ble brukt på ulike ski med Dynafit Radical 2 og Marker Kingpin bindinger.