Vi vil ha en lettest mulig tur til toppen, men samtidig ha full kontroll ned igjen. En ny generasjon frikjøringsstøvler er laget for deg som prioriterer nedkjøringen, men som ikke vil bruke unødige krefter opp – eventuelt vil gå fort nok til å rekke å få førstesporet.

Alpinstøvelprodusentene kan selvsagt ikke sitte å se på at toppturspesialistene overtar store deler av markedet, og frikjøringsstøvler tilpasset toppturbruk har vi hatt noen sesonger. Men disse har stort sett vært laget i polyurethan (PU), plastmaterialet som de fleste er enige om at gir de beste egenskapene til skikjøring. Problemet er at slike skall må lages forholdsvis tykke, for at de skal bli stive nok, og det gir høy vekt.

Annonse

Nyheten for denne sesongen, er at en rekke alpinstøvelprodusenter tar i bruk lette materialer, som tidligere har vært forbeholdt rene toppturstøvler. Merkenavnene Pebax og Grilamid står for materialer som gir høy stivhet på lav vekt. Pebax var først av dem. Det hadde ulempen at det var vanskelig å forme. Så kom Grilamid, som var enda lettere og i tillegg lett å forme for å tilpasse skallet. Men nå er Pebax tilbake i en ny versjon, som både er lettere og mer formbart. Karbon ber brukes også for å stive av, samtidig som vekta holdes nede. Ingen av disse materialene er billige, og dermed blir disse støvlene som regel dyrere enn støvler i PU-plast.

Effekten av slankeprosessen varierer ganske mye. Det er ikke lett å se på bildene, der alle støvlene ser ut som solide alpinstøvler. I denne testen er det en halv kilo forskjell per støvel på den letteste fra Tecnica og den tyngste fra K2. Vektforskjellen skyldes delvis valg av innerstøvel, men hovedsakelig material-valg og utforming av selve skallet.

Alle støvlene i testen er oppgitt til fleks 130. Det er tallet for de stiveste frikjøringsstøvlene i plast. Det er vanskelig å måle nøyaktig, men flere av støvlene føles mykere enn dette.

I tillegg til vekt, er forbedret gåfunksjon den store åpenbaringen på nye toppturstøvler. I denne klassen, vil du ikke merke så mye til det. Det tradisjonelle firespenners overlappskallet, ser ut til å begrense utslaget både framover og bakover. Unntaket her er Dalbello, som har konstruert en støvel som lar deg lange ut nesten fritt. Det går ut over brukervennligheten, siden du må ha med en avtakbar ekstunge i sekken på vei opp.

Skal du først og fremst gå på tur, mener vi du er bedre tjent med et par spesialiserte toppturstøvler. Men ønsker du én støvel som også skal brukes mye til heisbasert skikjøring, kan disse støvlene være svært gode kandidater. De er også høyaktuelle for den som har et par lette støvler fra før og ønsker frikjøringsstøvel i tillegg.

Hvis du skal bruke støvlene med flere typer bindinger, må du være oppmerksom på de ulike sålevalgene. Alle disse støvlene er tilpasset tech-systemet, men ellers har produsentene gjort litt ulike valg. Uansett er yttersålene utbyttbare på disse modellene.

Kan vi nå bytte ut våre gamle frikjøringsstøvler med nye som er lettere og bedre til motbakkene – uten å miste kjøreegenskaper. Etter denne testen kan vi ikke svare ubetinget ja på det. Men disse fire modellene er på hver sin måte gode kompromisser for turglade frikjørere som prioriterer nedkjøringen tungt.