Loww tech, pin tech eller bare tech. Systemet for toppturbindinger og støvler som Fritz Barthel utviklet for 30 år siden er heitere enn noen sinne, og de siste årene har det vært mye fokus på kraftige bindinger som Marker Kingpin og Dynafit Beast. Men hva med støvlene?

Alle støvlene i testen finner du nederst i denne artikkelen.

Annonse

Selv om det finnes gode toppturstøvler i alle vektklasser og stivheter, ville de aller fleste frikjørere velge en alpinstøvel dersom de kun skulle ta hensyn til nedkjøringen. Og med kraftige techbindinger på brede frikjøringsski, hva er bedre enn en real alpinstøvel med tech-maljer - eller inserts, om du vil?

Med tech-bindinger sparer du lett en halv kilo på hvert bein i forhold til rammebindinger, uten at det ødelegger kjøreegenskapene.

I denne testen har vi fått inn støvler fra fem produsenter av alpinstøvler. Alle har til felles at de har tech-inserts og en gåfunksjon, som vil si at overdelen av skallet kan bevege seg i forhold til underdelen, slik at du kan rette ut leggen i motbakkene. Innerstøvlene er i større og mindre grad tilpasset slik bevegelse. I tillegg har de såler som skal være bedre til å tråkke på stein med enn hardplasten du finner under vanlige alpinstøvler.

Men det er også store forskjeller mellom støvlene her. Det skiller en halv kilo per støvel mellom den tyngste og den letteste. Mens K2 og Dalbello har laget fullblods frikjøringsstøvler i høy vektklasse, har Atomic, Salomon og Tecnica gjort mange kompromisser for å få vekta ned. Det siste går ut over kjøreegenskapene, spesielt om du er vant til stive støvler, men vektbesparelsen er kjærkommen i lange motbakker.

Hva som er den beste løsningen må være opp til deg, men vi kan enkelt si det slik: Har du et par let- tere randonnéestøvler fra før, kan du godt sikte deg inn på de kraftigste modellene. Er du ute etter ett par støvler til alt, kan du ha stor glede av de letteste modellene.

Sammenlignet med de spesialiserte toppturstøvlene, vil disse fortsatt ha høyere vekt og tilby kortere steglengde og mindre komfort i motbakkene. Men har du sansen for nedkjøringene og kombinasjonen mellom topptur og heisbaserte gleder, kan dette fort være den rette støveltypen for deg.