Etter testen av årets frikjøringsski med midtbredde mellom 105 og 115 millimeter blir denne konklusjonen temmelig nærliggende: Når skimerkene prøver seg på frikjøringsski som skal funke til alt, står de overfor to alternativer og lager ski deretter. Enten er skiene mynta på klassisk storfjellskjøring med store svinger, masse fart og klippehopping. Eller de er beregna på lek og herjing i skogen og på hopp i og utenfor terrengparken.
Dermed kan vi som skal kjøpe ski bli nødt til å ta et valg; klassisk storfjell eller jibbe-aktig leik? Begge deler er like gøy og like viktig, men det er få ski som skårer maks på alt. De lekne skiene kjennetegnes ofte med myk fleks, en del innsving, rocker og baktupp. Dette gjør de enkle å svinge, særlig i lav fart, og lette å få med seg på butters og rotasjoner. Samtidig kan disse designgrepene gå ut over fartsstabiliteten og egenskapene på variert snø. Skiene som skårer best på stabilitet i fart og på fastere snø har ofte mindre innsving, stivere fleks og flatere rocker.

PERFEKT TESTOMRÅDE: Henrik Ulleland sender Treningshucken i offpistløypa Kula i Ål skisenter for 16. gang på samme dag. Denne gang med testens mykeste ski; Line Sir Francis Bacon. Bilde: Vegard Breie
For noen er valget enkelt; du prioriterer lett det ene over det andre. For noen er det derimot viktig å få i pose og sekk. Maks score i både posen og sekken får du ikke med noen av skiene i testen, men en del er nærmere enn andre – og der finner du testvinneren. Men er du helt enig med deg sjøl i at leken kjøring eller drøy storfjellskjøring er viktigst – da kan det være andre modeller enn vinnerskia som gjelder. Svarene får du uansett her.
Årets allsidige frikjøringsski ble testet i Sudndalen og i Ål skisenter med både tørr puddersnø og fastere forhold i noen av Norges feteste gønnerun – men også i velpreppa løyper og fine terrengparker.
Her er skiene som er testet
Dette er skitesterne
Tore Meirik (40)

Tore Meirik
- Vekt: 80 kg
- Høyde: 175 cm
- Bakgrunn: Erfaren skitester som trives med både topptur-, frikjørings- og parkski på beina. Prøver alltid å gønne på så mye som mulig, men får det kun til sporadisk.
- Favorittski: – Dynastar Legend, fordi det er den råeste skia jeg har opplevd når det gjelder fartsstabilitet og hucke-egenskaper. Da får det ikke hjelpe at den er like leken som en to-tom fire planke. Men mest allsidig er utvilsomt Atomic Vantage.
Henrik Ulleland (23)

Henrik Ulleland
- Vekt: 68 kg
- Høyde: 175 cm
- Bakgrunn: Syklist, skikjører, fotograf og parkeringsvakt fra Molde, tidvis bosatt i Sogndal.
- Favorittski: – Favorittski er kompromissløse Dynastar Legend, merkelig nok fordi den er den minst allsidige i testen og krever litt av både lårene og psyken til skikjøreren. Den har òg en nedre fartsgrense på rundt 60 kilometer i timen.
Erlend Sande (47)

Erlend Sande
- Vekt: 75 kilo
- Høyde: 175 cm
- Bakgrunn: Har testet ski for Fri Flyt i mer enn 20 år. Liker godt å gå lange turer på lett utstyr og er opptatt av at utstyret må fungere til alt hva sesongen byr på av føre – fra pudder til gjennomslagsskare.
- Favorittski: – Atomic Advantage var overbevisende. Tror ikke noen blir skuffet over denne.
Henning Reinton (45)

Henning Reinton
- Vekt: 78 kg
- Høyde: 183 cm
- Bakgrunn: Sjuende år som tester, og tror rutine hjelper. Blir mer og mer glad i å teste ski. Redaktør i bladet.
- Favorittski:— Om jeg skulle hatt en ski til alt blant disse, tror jeg det blir Salomon QST 106. Men om jeg skal velge en favoritt uten å tenke på allsidighet, blir det Kästle. Fart er gøy!
Espen Rogne (40)

Espen Rogne
- Vekt: 79 kg
- Høyde: 183 cm
- Bakgrunn: Nærmer seg ti år som skitester. Totning som har logge mange alpeturer, spesielt før osloskolen fikk glede av hans talenter.
- Favorittski:– Vanskelig å kåre en vinner, men velger Kästle FX 106 på hengende håret foran Atomic. Litt fordi den var overraskende og fordi det er artig å kunne trekke fram et ikke fullt så stort frikjøringsmerke. Ei veldig bra ski som ikke svikter når det går fort og som funker i bakke, pudder og oppkjørt.