I forrige episode av «Den perfekte svingen» lærte vår skiinstruktør, Eirik Finseth, oss at det gjeveste en kan gjøre som skikjører er å legge perfekte skjær i snøen. For petimetre som ham er det derfor et lite nederlag når det glipper og skjæret går over i en skrens. Med mindre du gjør det med vilje. Da kalles det sladding. Og da er det ikke bare greit, men også veldig praktisk.

Finseth befinner seg på toppen av Trysilfjellet når han går i gang med dagens leksjon, som handler om det fagfolk og alpinister omtaler som en dreiende inngang til svingen. Eller sladding, som det også kalles. 

Annonse

– Det kan være lov av og til for å holde nede farten, sier Finseth. 

Og han garanterer: – Etter at du har sett det her, så kommer du til å kjøre snøen som om den var smør. 

– Å dreie en inngang, eller å vri opp skia, sette opp skia, er et verktøy og noe du gjør for å holde nede og kontrollere farten din, uten å gjøre et stopp i bakken. Det går og litt over i power sliding, der du egentlig bare sklir sidelengs uten å sette noen kant, men du klarer å holde farten din nede, skaffe deg oversikt og så bare mate ut til det neste du skal, forklarer Finseth. 

Dette er hvordan du sladder:

  1. Hold en sterk posisjon i overkroppen. 
  2. Fleks i føttene, ha rom å jobbe i, få hælen opp og fram.
  3. Man er sterk på yttersida, og dreier inn. 
  4. Løft blikket så man ser utover og se om man nærmer seg partiet der det begynner å flate ut litt.
  5. Avslutt sladden ved å åpne opp, og gå over i skjærende svinger (ordentlige svinger).  

DEN PERFEKTE SVINGEN (SESONG 1)

I stedet for å stå og jobbe med fremsiden av lårene og kjenne på smertene, og prøve å bremse hele veien, så kan du stå relativt nøytralt, finne posisjonen og opp med hendene, dreie ut skia dine og så sette svingen. Fartsbegrensning er et godt ord å lære seg.

EIRIK FINSETH

EKSPERTEN: Eirik Finseth har store forventninger om at i år skal den sitte: den perfekte svingen. Bilde: Martin I. Dalen

Når skiinstruktøren heter Eirik Finseth, kan en godt si vi er i trygge hender. Finseth har en lang karriere bak seg med portkjøring på høyt nivå. 33-åringen var en av Aksel Lund Svindals argeste konkurrenter, men gikk lei av fartsdresslivet og omskolerte seg til frikjører. Det tok ikke lang tid før den teknikk-sterke oppdølingen ble lagt merke til, sponset og invitert til diverse photoshoots. Høydepunktet er nok foreløpig en rolle i Field Productions Supervention, og siden han ikke er blitt noe mindre «feg» (dialekt-ord mye brukt på Oppdal) på ski, blir han også å se i oppfølgeren…