Kanskje ikke så overraskende at et av tipsene fra Fri Flyts skiinstruktør Eirik Finseth er at vi rett og slett må skjerpe oss?
– Jeg har sett mye rart, og folk sliter fælt når de kommer ut i løssnøen, sier Finseth.
I denne episoden av Den perfekte svingen tar han tak i klassiske utfordringer som oppstår når utstyret blir lettere. Det krever sin pilot å kjøre skikkelig på ski, støvler og bindinger som til sammen veier på 1,5 kilo, innrømmer selv Finseth, men legger heller ikke skjul på at folk må skjerpe seg litt.
Tredelte teleskopstaver med alt for store trinser, tunge sekker og dårlig grunnposisjon er bare noen av utfordringene.
– Du blir mye mer avkledd med rando eller lettvektsutstyr hvis du gjør noe feil, forteller Finseth.
– Det som er med toppturutstyr er at det er lett, det er laget for turen opp. Når det blir lettere under føttene, blir det en helt annen ting å kjøre på. Det er stivt, og det tåler å kjøre hardt, det tåler å bli kjørt litt snillere. Det er ikke laget for å kjøre fort nedover på. Det er laget for å komme seg enkelt opp og å ta seg ned på.
Toppturskiene stiller høyere krav til grunnteknikken: Du kjenner fortere om du ligger framme eller bak i skia, for utstyret stiller høyere krav til stabiliseringsapparatet. Særlig randonee-utstyr som er smalt, har mye innsving og er stivt, krever sin pilot.
For tiden ser vi mye kortere og lettere ski enn hva vi tradisjonelt har vært vant med. Går det fort og bratt og du angriper og bare følger terrenget, mater på nedover – da er ikke det noe du kan gjøre med dette utstyret her dersom det er oppkjørt.
Da vil du gå fra, stange i skoen, og så dukker skien. Her må du være på, kjenne på hvor mye press du skal ha frem, men samtidig holde en oppreist posisjon.
– Du vil opp med skia dine, men du vil kontrollere svingen og kanskje stå med en rettere legg, stå mer midt i skoen, sette skiene utifra det og få dem til å svinge. Uten å trykke som en galematias. Klar til å ta unna det som kommer, forklarer Finseth.
– Har du smale ski og står bredt, da står skia langt fra hverandre. Men klarer du en guidesving, hvor du setter sammen føttene og kjører smalere så får du en bredere flate i kontakt med snøen, som hjelper deg med å flyte, instruerer Finseth.