Tromsø Alpinpark Kroken

Med Lyngen, Kvaløya og Hollenderane som topptur - mål er det nesten underlig at alpinalegget i Tromsø er så beskjedent. Men det har mer enn nok å tilby!

Sist oppdatert: 19. oktober 2021 kl 12.00
Kroken alpinpark Tromsø guide fri flyt
Kroken er inngangsport for frikjøring på Djevelberget, blant annet. Foto: Nikolai Schirmer
Lesetid: 4 minutter

Det lokale skisenteret Kroken står ikke helt i forhold til de fantastiske fjellene rundt Tromsø, men når det er gode forhold kan anlegget 10 minutter fra Tromsø sentrum by på variert og bra kjøring. Klikk her for våre Fri Flyt-guider til norske skisteder!

Underlaget i løypene er krevende for preppemannskapene, så når det er lite snø kan det være lurt å ta en forsiktig rekognoseringstur. Med godt føre kan bakkene lure fram smilet hos de mest drevne alpinister.

Nedfartene fra toppen i utforbakken er bratte og gir god trening. Løssnøkjøring i Djevelberget kan være fabelaktig, men vær oppmerksom på skredfare.

 

Løypekart og snøforhold

Løypekart Tromsø
Kroken har ikke tatt seg bryet med å lage et ordentlig løypekart på noen år.

Kroken har en lang krokheis som går til toppen av anlegget, og en kortere variant som betjener parken, i tillegg til et barneområde.

Nederst i bakken finner du en god gammeldags varmestue med enkel servering og gamle ski på veggen.

Parktilbudet i Kroken varierer, men er faktisk ganske bra - det merkes at lokale ungdommer tilbringer mye tid her! Velbygde hopp og rails, opp til rødt nivå.

Anlegget ligger forholdsvis lavt og har derfor risiko for bløt, fuktig snø. Her finner du Fri Flyt sitt snøvarsel for Tromsø Alpinpark Kroken.

 

Offpiste og topptur

Du har mange høydemeter og god plass innimellom løypene å boltre deg på. For øvrig er frikjøringen i Kroken beryktet, da det har vært flere ulykker og dødsfall i området som kalles Djevelberget.

Her har Nikolai Schirmer kvesset sine frikjøringsevner. Djevelberget er det mest hårete terrenget, men det finnes også snillere linjer. Bare pek skiene ski venstre, mot fjorden, når du er ved toppen.

Du finner også gode muligheter om du sklir en del fremover, rett mot sør, før du vender mot fjorden. Merk at returen til heisen kan bli krøkkete om du ikke vender tilbake tidsnok.

 

De fleste som kommer til Tromsø med ski, har randonneebindinger på dem, og Espen Nordahls eminente Tromsø-bok i sekken. Den finnes også på engelsk.

Vi har ingen beskrivelse på de små fjelltoppene like østenfor anlegget, men med utgangspunkt i P-plassen på Kroken kan du få gode 6-700 høydemeter opp fjellene Rundfjellet og Blåfjellet.

I nabodalen finner du selveste byfjellet i Tromsø, Tromsdalstind. I teorien kan du gå dit fra toppen av Kroken, men det er klart best å gå normalruta.

Vi må vel også nevne at du alltid kan se lokalfolkenes skispor ned fra Fløya, fjellet som betjenes av fjellheisen, turistgondolen bak Ishavskatedralen.

 

Fri Flyt - reportasjer

Fri Flyt har kun skrevet om skikjøringen i Kroken i Tromsø i forbindelse med aktualitetssaker. 

For tiden (høst 2020) funderer kommunestyret på å tillate bygging av et nytt anlegg på Kvaløysida, Arctic Center. Det skaper debatt.

En hel del saker har blitt skrevet om at politiet tidligere har forbudt frikjøring i Djevelberget. Dette problemet dukker stadig opp igjen i lokale medier.

Her kan du se en nyhetssak med video  fra da to skikjørere ble filmet idet de utløste et stort skred i frikjøringsområdet.

Her har vi skrevet hvordan du får mest ut av Tromsø-sommeren, for deg som har terrengsykkel i Tromsø.

Her kan du lese alle sakene våre om Kroken.

Har du noen tips som ikke er med her? Har du vært i anlegget og tatt noen fine bilder? Send oss gjerne det du har på nett@friflyt.no!

  

Reise, fritid og overnatting

Kommer du sørfra, er naturlig nok flyturen eneste alternativ. Her finner du anlegget på google maps. Merk at anlegget ligger på andre siden av fjorden fra byen, på Tromsdalssiden. Du må kjøre i tunnell under fjorden for å komme ut på riktig side.

Tromsø er ellers kjent som Nordens Paris og lignende skryt - det skal ikke mangle på underholdning eller overnatting her, sammenlignet med tilbudet i Nord-Norge for øvrig.

 

Tromsø Alpinpark Kroken

tromsoalpinpark.no

Antall heiser: 4

Antall nedfarter: 5

Lengste nedfart: 2500

Høydeforskjell: 550 m

Heiskort: 350 kroner for voksen dagskort

Hvor: 8 km fra Tromsø sentrum

Åpningstider: 16 - 20.30 mandag-fredag, 10-17 i helgen

Publisert 19. oktober 2021 kl 12.00
Sist oppdatert 19. oktober 2021 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen