INTRO

Hemsedal. Alle veier fører hit. Eller – egentlig er det bare én vei, og den er det kø på, om du kommer fra Oslo. Men likevel. Er du glad i skikjøring, har du enten allerede vært mye i Hemsedal, eller så sitter du der, en dag, i rekken av stålgrå biler med skiboks på taket som svømmer i takt i 70 km/t oppover asfalten. Du som tror du liker Vestlandet, småskisentre eller fellegåing – ja, selv du flyter en dag med strømmen i den banen som er satt av til saktesvømmere. Ikke kjemp mot. Få mest mulig ut av timene dine på Norges mest alpeaktige destinasjon. Velkommen til hyggen.

PS. Vi tar det beste rådet først: Hemsedal en hverdag mellom påske og sesongslutt. Reiser du hit da, har du allerede gjort mye rett.

TORSDAG

14.00: Solfrid Sollien og Totalt Jävla Mörker sitter i Octaviaen på vei ut av Oslo. Solfrid har familie i Telemark, så hun har knapt vært i Hemsedal, mens svenske Totalt har livnært seg på shitfuck conditions i Sälen. Men nå har Solfrid i siste liten fått ordna firmahytta i Hemsedal – han som egentlig skulle ha den måtte melde pass etter å ha prøvd å følge et av Birkebeiner- treningsprogrammene i DN.

FREDAG

06.00: Totalt henter Solfrid på Bjølsen. Her skal det kjøres uten kø. Totalt har kartlagt fotoboksene etter Hønefoss, ved Svenkerud og gjennomsnittsmålingen ved Bromma. Solfrid kommer ut med en smoothie med alger og kål, hun hadde lagt alt klart i blenderen kvelden før.

08.55: Smoothien til Totalt står urørt. 2-liters-termosen med kaffe er tom. De stopper på Kiwi Ulsåk for innkjøp. Totalt har vært pissatrengt siden de passerte Rykkinn. Han lurer på om han har fått blærekatarr.

09.25: Det ferske paret står klare i heisen. Det gjør overraskende mange andre også. Totalt har en teori om at alt for mange drar langt unna heisen når det har snødd. At de tror de skal være smartere enn alle andre. Han tenker: Selv med vond blære er jeg smartere enn det. Solfrid på sin side er glad over at så mange er oppe og ute. Hun blir glad på vegne av menneskeheten.

09.36: Under Åtteseteren. Solfrid og Totalt finner veldig mye bra og morsom kjøring både under, til høyre og venstre for expressheisen som går fra bunnen. Her er det bare å utforske. Mange tror det er for nærme bakken til at det ligger igjen noe snø, men kanskje har Totalt rett i at folk drar lengst unna heisen når det snør.

09.55 – 11.30: Mer Tottenskogen. Etterhvert som sporene blir mange, drar de seg lengre og lengre til høyre. Mange skrår ut til bakken mot slutten, men du finner gull i denne skogen om du lirker deg gjennom litt trær og kjører der ingen kunne tru at nokon kunne kjøyre ski. Og du kommer ut et stykke bortenfor øverste parkeringsplass.

11.40:Så mye skogskjøring har ikke Totalt i beina denne sesongen. Han har mest statisk trening fra Bonanza. Så han vil ha påfyll av karbs, helst bakst. De tar transportløypa ned til Sentrum og finner Elmas Handel. Er det en som heter Torkel bak disken der? De syns de gjenkjenner ham fra noen videoer som fulgte med Fri Flyt en gang. God kaffe og bakst. Totalt går all inn på kakelunsj.

12.20: Skibussen tilbake til anlegget.

12.40: Solfrid: – Nå skal vi kose oss i Gummiskogen!
Totalt: – Du tuller?
Solfrid: – Nei! Kan du ikke være litt positiv, da. For min skyld. Kan vi ikke forsøke å ha det hyggelig.
Totalt: – OK DA. Gi meg taxikrig! Gi meg oppkjørt skogskjøring! Gi meg livet!
Solfrid begynner å lure på hva som går av Totalt. Alle venninnene hennes mener at de ikke passer sammen. Først snu bilen, nå dette. Men hun lurer ikke lenge. De tar Roni-heisen opp, følger sporene og legger til sitt. Overraskende leiken kjøring. Nede venter ingen krig, men fastpris kroner 30.

URKLASSIKER: Gummiskogen er kanskje Norges mest kjente offpistetur. Her viser Therese Wallin hvorfor. Foto: Kalle Hägglund

14.00: Solfrid: – En tur til!

Totalt: – Gi meg livet!

15.20: Totalt møter en gammel venn fra Infernofestivalen på skitaxien. Vennen, som har forlatt byen til fordel for fjellet – for å komme nærmere trolla, som han sier – tilbyr seg å guide de ut Lille Matterhorn.
Totalt googler offpisteguiden på friflyt.no i heisen. Greit å kunne vite hva man går til, tenker han.

«Dette er den spisse toppen over Skarsnuten. Skli til høyre ut av heisbua, deretter tar du skikjørers venstre fra toppen av Roniheisen og holder høyden på den siden av fjellet som vender mot ski- anlegget, til du får et bratt heng under deg på venstresiden med flere nedkjøringsalternativer. Du kan også traversere rundt fjellet på den andre siden.»

HORNET: Lille Matterhorn er en klassiker i Hemsedal. Foto: Kalle Hägglund

Inferno holder foredrag på heisen:

– Til høyre for fjellet kan du bare stake ut fra Roni-heisen finner du en fin bolle med bra crusing ned mot skogen. Helt inntil fjellet er det en bratt «renne» som følger fjellsiden nedover. Det er fristende å ta til høyre, men her er det mye stor stein som kan gjøre heftig skade og du kan havne utfor noen stygge klipper. Langs fjellet er det veldig bratt, så vurder både skred og ferdighet før du jasser ned. Her kan du holde høy fart og finne bra ting å leke på også. Skogskjøring ned til Skarsnuten. Til venstre for lille Matterhorn har du en liten renne som samler mye snø. Den er smal og bratt, så snøen blir fort oppkjørt. Ikke følg den helt ned, men ta til høyre under fjellet og du får bra skogskjøring ned til Skarsnuten og eventuelt videre ned til veien. Et annet run er litt mer til skiers venstre hvor du har en åpen flanke med fine svinger om det er snø. Ofte innblåst snø, så vurder hva som er beste vei ned.

15.55: Skistua. Inn til venstre venter livemusikk, alkohol og kaos. Inn til høyre venter sitteplasser, peis og ekko av livemusikken til venstre.

– Å! Peis! sier Solfrid.
– Jeg kan like ild. Brenn! Brenn! sier Totalt.

18.00: Solfrid har booket bord hos sushi-Marco på Skogstad hotell. Hun har fått penger av foreldene til å ta med den nye kjæresten (som de ikke har møtt) ut på en bedre middag. Første gang de møtte hverandre var mens de ventet på sushi på Sagene. Det var som om det gikk en bro av rå laks mellom hjertene deres, tenkte Solfrid.

19.20: Egentlig vil Solfrid kjøre kveldskjøring til klokken 22 (stalltips: Totten-skogen med hodelykt) men det er så sjelden det er bare dem. De velger hytta.

LØRDAG

09.00: Det har snødd. Men ikke her. Her snør det på sørøst, nå ligger været på vest. Myrkdalen og Sogn melder om støvelhøyde. Skal Sol og Totalt Mörker dra på dagstur vestover, slik mange gjør? De velger å bli. Kanskje har vinden dratt med seg litt snø inn i lehellingene.

0930: Totalt Jävla Mörker kjenner for å svi av litt indre mørke, så han drar med Sol og går den lille turen fra Tindenheisen og opp på fjellet Gammel'n. Her venter fin kjøring i Breidalen.

GAMMEL OG YNGRE: Anders Backe går skyhøyt under fjellet Gammel'n - en av toppene rett ved anlegget. Foto: Kalle Hägglund

1130: Lunsj på Fjellkafeen. Sol velger kjøttboller, raus porsjon, mens Totalt kjører hardt på sin kun bakst-diett og velger en klissete brownie. Alle er lykkelige og ingen får stjålet skiene.

12.30: De har en deal med Inferno, som skal vise dem Caravan-skogen.

På vei opp heisen er han igjen i foredragsmodus:

– Caravanskogen når du lettest fra Skånebollen, men kan også komme inn fra toppen av åtterseteren. Her treffer du magisk og åpen skogskjøring, men bommer du her har du en utfordring med en kjempeklippe skiers left som drar seg rundt mot østsiden av fjellet. Her finnes det noen nedkjøringer hvor du kommer deg ned, men anbefaler at du har med en kjentmann. Bra at dere møtte meg, kan du si! Følger du spor her er det ofte at de resulterer i fotspor oppover eller at du treffer en fargeklatt i Lofotendress på kanten av stupet.

15.00: Det ble to turer i Caravan-skogen. De drar hjem til firmahytta og lager mat. Det er fint, men laksebroen er borte. Har den råtnet? Eller er det bare litt for få mennesker i en litt for stor hytte?

20.00: Solfrid vil på Tapas Club og drikke champagne, men Totalt blir så gæren i magen av bobler i alkoholen. De ender med å gå på Bar(t). Totalt fyller på med B- vitamin i baren, mens Sol strekker hendene i været på dansegulvet.

STAVKROA: Et bilde forteller mer enn tusen dansende helgekrigere. Foto: Kalle Hägglund

SØNDAG

12.00: Solfrid tok egentlig bare to glass champis i går, og bare danset vekk alt. Det var så forfriskende at hun alt har vært på Helselabben og trent og drukket en HERLIG smoothie med noen alger i. Totalt har sovet ut rusen og vasket ut hytta til tonene av Pentagram. Egentlig ville Solfrid kjøre opp til Ul- såkstølen, leie spark og spise rømmegraut. Men det ble mørkt i øyene til Totalt da hun nevnte det.

12.15: Dagens mål: Cruising. De tar hele turen ut Skånebollen og ned Sentrumsløypa. Her og der finner de litt innføyka vestlandssnø. Det er sol. Det er hygge, tenker Solfrid. Laksebroen vokser. 15.00:– Jeg får det alltid så jävlig 12 timer etter siste alkoholenhet, sier Totalt.

Han sitter med en medium Heavy Heaven på fanget. Take-away ble bestilt perfekt, nå sitter de i Octavian på vei mot Robru. Solfrid ville egentlig spise på kinarestauranten på Ulsåk, men sa ja til å kjøre mot et matstopp på veikroa på Bromma.

Totalt kjenner varmen fra kartongen oppå lårene. Han kjenner ostelukta i nesa. Det er da det skjer. Ordene han aldri ellers ytrer.

– Nå er det god stemning!

19.00: De står bom fast ved Skui-bakken.

Sol kjenner at en merkelige følelse brer seg i henne. Hun husker videoen godt. REM, det kunne selv moren like. Hun husker Michael Stipe fra Everybody Hurts-videoen. Hun ser på Totalt. Hun vet for første gang i livet at de tenker akkurat det samme, der inne i Octaviaen.

– Hva om vi gikk ut av bilen og begynte å gå over biltakene?