Slik leser du denne guiden

Den er skrevet slik at du som kommer for første gang til Chamonix og synes dalen ser alvorlig bratt ut, kan gå tilbake til hotellrommet, ta fram denne enkle guiden og tenke: Joa, dette skal jeg fikse. 

Til deg som har bodd der og rundet Chamonix: Du kan jo hat-lese og se om du finner noen feil (jasså, de tror de skal finne snø der! mu-ha-ha) og le så skjegget faller av.

Eller du kan sette deg tilbake og kose deg og mimre over gode dager og planlegge neste tur. Guiden er skrevet med input fra en rekke tidligere norske Chamonix-boms. 

ANKOMST

1930 Du setter fra deg skibagen på hotellrommet og går rett ut i gatene. Sjekker kanskje bare at lua sitter rett på og at det ikke er slev på hettegenseren, du har jo tross alt slumra litt på direkteflyet til Geneve og på transferbussen til Cham derfra. Transfer og overnatting har du funnet på chamonix.net, grei side det.

Du drar de andre i følget etter goretex-armene og får de til å slippe alt skirælet de har i henda.

1945 For å pakke opp, DET kan du gjøre i morgen. Turen går rett til utestedet Moö. Ta en øl. Neste runde ... drit i det der runde-kjøret, ta en pitcher. Plutselig sult. Ikke den norske samtidsromanen, men følelsen. Kjøkkenet stenger 22. Det når du.

2400 Med litt mat i magen kjenner du at madrassen lokker. Den pitchern (og mørket) gjør at det ikke ser så bratt ut heller.

DAG 1

0730 Den ene av vennene dine er oppe og finpakker sekken for tredje gang og vurderer om han bør bytte ut AAA-batteriene i søkeren når han har 73%. Lander på nei, men ikke uten å vekke resten av rommet. Du lander på å sove videre. Skulle ikke dette være ferie?

0735 Du lurer på å av-venne batterimannen IRL.

1030 Dere har funnet skibussen og står i køa for å kjøpe heiskort i Grands Montets. Dere har dratt hit fordi det er oversiktlig, trygt og stort. En grei start: Cham uten redsel, men med høydemeter. Du angrer ikke på at du ikke var her da det åpna, toppheisen er uansett ikke åpen og du har ikke lår til å kjøre ut dagen.

1055 Du innser at låra er verre enn du trodde.

1200 Gjengen din har etablert gunnerun i eggeheisen ved navn Bochard og drar helt ned til stolheisen under. Eventuelt står dere i kø for at toppheisen åpner og ser på alle som har leid seg guide og har altfor mye nytt utstyr utenpå sekken. Kanskje får dere øye på Glen Plake.

1300 Suppe på mellomstasjonen. Mat og væske i ett. Eventuelt en panini for den som trenger litt ost i livet sitt eller synes at Alpene = ost.

1345 Hvis gondolen åpner, kast deg inn i køen. Plake er et stykke foran der, skravler med de lokale. Han ser eldre ut enn du tror. På breen: Mye kjøring å ta av.

1500 Dagen er over. Dere sklir ned transporten til parkeringen for å spare krutt. Til deg som har trent crossfit siden mai: Chinese downhill hele veien ned.

1600 Kryss av på feriebingoen for afterski! Siden du er tidlig ferdig, er det ganske lite folk på Elevation 1904 i Avenue Michel Croz. Du så det fra stedet du allerde nå har bestemt deg for å kalle MØ i går. På Elevation kan man få høre hva som har blitt kjørt den dagen oppe i fjellet + kanskje se Seth Morrison. Dere bestemmer dere for at i morgen ... da skal dere jaggu opp i fjellet også.

1830 Neste dag ringer du og sier at dere må kaste inn håndkleet på afterski. Dere må bunkre næringsbarer og cola + en billig vin til hotellrommet. Supermarkedet Casino ligger rett ved MØ. OBS: Stenger klokken 19.

1850 Muleen betyr eselet og er en gratis shuttlebuss rundt omkring i byen. En i gruppa har fått ansvar før avgang Gardermoen til å pugge rutetider og rute. Bruk eselet. Elsk eselet.

2100 Etter en cowboystrekk på hotellet, drar dere til Casa Valerio i Rue du Lyret . Genuin italiensk pizza. Såkalt pittoresk. Lurt å booke bord eller å sende den i gruppa som har best snakketøy fremst. Men er dere bare to eller tre, går det alltid bra. Du går for husets rødvin og Quattra staggione. Til debatt: Artisjokk – artig eller jævlig?

Husk dette

FØR AVREISE

  • Booke bord på Munchies.
  • Finne relevant overnatting. Chamonix.net er en bra start. Rulle inn i byen uten seng eller venner er ikke en bra start.
  • Booke guide om man vil det (kan også gjøres lokalt).

MER SKI

  • Er det uvær, sjekk ståa i Cormayuer. En liten time med bil. Kjøper du det råeste skipasset, er Verbier også inkludert.
  • Vil du legge på en fin nedtur fra Les Grands Montets, kan nedkjøringen Pas de Chèvre være en god start. Minus: Skredutsatt + vanskelig å finne veien ut ura ned til Vallée Blanche. Lokalkunnskap ruler. Ha den eller kjøp den.
  • Midtstasjonen på Aiguillen. Der går det av endel folk med ikke fullt så tynne ski og helt uten isenk- ram på selen. Dette er mennesker du bør bli kjent med, iallfall for en skidag eller to. 
DAG 2

0800 Alt du rekker er en tørr baguette med litt marmelade. Så ble det avmarsj til bånnstasjonen på Aiguillen. (fullt navn: Téléphérique de l’Aiguille du Midi) Dette er skialpinismens Mekka. Dette får du se på din pilgrimsreise: Franskmenn med pannebånd, halv-rasta hår, raske briller-brilleskille, ingen hjelm, rifter i klærne og rullings evt. med noe attåt.

De er veldig tynne, alle sammen, og klatresela med isskruer og abalakov-verktøy ser tung ut. (Hva et abalakov-verktøy er lærer du først seinere når du ser ett på Snell Sport). De har mye, mye smalere ski enn deg. Du føler deg malplassert, men har alliert deg med guide/ kjentfolk/egen erfaring og kunnskap.

0845 Trang gondol-alarm.

0846 Tanke: Bare franskmenn kunne funnet på å bygge heis her.

0900 Istunnelen. Se bilde. Du er ikke aleine, slik han på bildet er. Rar kjensla i kroppen pga. høyden (3842 m.o.h) og frykten og at alle andre er så mye raskere og mer bestemte enn deg.

Du kan jo velge en av disse tre turene, på en skala fra “ganske lett om du ikke faller i en sprekk” til “klart jeg vet hva en abalakov er, og jeg har nå alltid ment at det heter ablakov”.

1. Valle Blanche. 2. Grand Envers. 3. Cosmiques-renna. Guide eller solid kunnskap gjelder.

1300 Tidenes tur er over. Den har utløst gledeshyl og ulike behov. Men først:

1301 Husk å tipse guiden cash money.

1305 Splittelse i laget:

1. Han som har mest vondt i beina tar en taxi til bootfixerne hos SOLE for å fikse skoa. Er såvidt han får taxi fordi han står der barføtt og uler fra krampene under føttene. Vel framme: Vær ydmyk og ikke mas – kanskje får du ei øl.

2. Hun som trenger aleinetid tar en vin chaud i andreetasje på Le Lapine Agile og skriver postkort til bestemor. Er det sol og vår, kan man bytte ut vin chaud med en Perrier på Atelier cafe på torget. Da ser du rett på Mont Blanc. Bra postkortmateriale.

3. Han med 77%-skredsøkeren oppsøker Snell Sport for å finne ut hva de tynne franske alpinistene hadde i sælan.

4. Han med næringsvett drar på Poco Loco, litt for å finne et sted som er ENDA trangere enn gondolen og litt for å ta en spesial: Burger med pommes INNI burger’n.

Heisene

Téléphérique de l’Aiguille du Midi

Denne gondolen åpnet i 1955 og tar deg opp til 3842 meter over havet. Da har 2812 høydemeter ned til Chamonix. Sesongåpner typisk rett før jul. Hjemsted for en rekke av verdens råeste skialpinister. Mellomstasjonen heter Plan de l’Aiguille (2317 m.o.h.).

Grands Montets

Heissystem i Argentière, litt opp i dalen fra Chamonix. Toppgondolen Aiguille des Grands Montets bringer deg opp til 3295 m.o.h. og til start på den vanligste Haute Route-varianten.

Brévent-Flégère

To sammenhengende heissystem på solsiden av dalen. Bunnstasjonen til Brevent er opp en liten bakke midt i sentrum. Hjem for sløsjkjøring, utsikt til Mont Blanc, vingedraktflygere og den årligere freeride-konkuransen.

Le Tour & Vallorcine

Heissystem enda litt lengre opp i dalen enn Grands Montets. Hadde dette vært i Norge, hadde det vært legendarisk. Kul kjøring, men ikke like høy skialpinismekjendisfaktor som hos storebrødrene.

Les Houches

Heissystem litt ned i dalen. Hjem for Aksel Lund Svindal og verdenscupsirkuset når det ruller gjennom Chamonix. 

2130 Dere møtes igjen på kvalitetsrestauranten Munchies, der dere har bestilt bord.

Forrett: Fritert baby squid. Deles.

Hovedrett: Duck teryaki er en klassiker.

Dessert: Nå er du varm i trøya og spør på engelsk med fransk aksent om noe de ikke har på menyen, men kanskje disker opp med likevel: Milkshake med whisky i.

0030 Felles avmarsj til Soul Food for å danse til groovy shit. Trangere enn i teleferikken, som dere nå kaller Aiguillen. Han som var på Poco mener det var enda trangere der.

0200 Dere har nå blitt en litt større og løsere gjeng som har snøballkrig hele veien til Le Tof, som åpner når alt annet stenger. OBS: Før du gikk til Munchies før på kvelden, måtte du tenke: Skal jeg satse på lue i kveld? Har du det, er det nå du må ta av deg lua. Tof krever åpent sinn og ikke lue.

0600 Nå er det lov å gå hjem.

DAG 3

1000 Livet er hardt i Cham. Men alt du skal er å komme deg opp i sola. Du tar ikke første turen ennå. Idet du kommer opp med første heisen i Brévent (“øy, tre av anleggene i Cham på tre dager, den guiden i Fri Flyt var genial!”) går du rett inn på kafeen og bestiller tartiflette. Ikke bry deg om hva det er, bare vit at det er alpemat med ostesaus og bacon. Lett å spise, mye fett. Kroppen din liker det.

1200 Dere tar en felles avgjørelse om å få noe ut av den siste dagen. Andefett og alk fra i går svettes ut på traversen til hotellfacen.

1500 Den lange veien hjem begynner nå. I bagasjen, ut over det du hadde med deg nedover: Masse høydemeter, stive lår, respekt for tynne franskmenn med tynnere ski, ost, vin og nye skisko.