Slik er livet som skiboms i Chamonix

Tørre baguetter, ett esel og mye, mye ost – slik er en dag i livet som sesongare i Chamonix.

Sist oppdatert 14. september 2016 kl 14.06
SKIBOMS: Man kan si mye om livsstilen, men det kommer voldsomt bra skikjøring ut av den. Foto: Vegard Breie
SKIBOMS: Man kan si mye om livsstilen, men det kommer voldsomt bra skikjøring ut av den. Foto: Vegard Breie

De siste sesongene har noen av de vasseste skikjørerne fra Norge bodd sammen og gjort sesong i Chamonix. Vi fulgte dem gjennom en dag vinteren 13/14. Egentlig var det Pia Nic Gundersen, Tone Jersion Ansnes og Anne-May Slinning som delte leilighet, men akkurat da vi var innom var Anne-May i Japan –  så søstra Kristina var innom som superreserve.

I denne reportasjen får du følge de tre jentene gjennom bilder og tekst- og dermed få et innblikk i livet i den franske alpebyen.

Alle bildene er tatt av Vegard Breie.

MORGEN PÅ MARKEDET

boms-2
boms-2

TONE: – Lørdagsmarkedet på Place du Mont Blancer åpent fra 7.30- 12.30. Masse fersk lokal mat fra Chamonix og Italiasiden. De har også nips og annet fint skrot på markedet. Vi kjørte innom på vei til skiheisen for å kjøpe fersk italiensk pasta, parmesan, oliven og soltørkede tomater til middag senere på kvelden. 

PIA: – Vi prater ofte om at vi må gå på markedet når helgen kommer, men det er vel heller sjelden at vi husker det når lørdagen kommer. Kvelden i forveien snakka vi om at vi ville ha skikkelig pasta, og da er markedet, hvor det kommer et busslass med pasta fra Italia-siden, en bra plass å stikke innom. 

TONE: –Kristina er alltid første oppe om morgenen. Hun sov på sofaen og vil ha maks ut av ferien i Chamonix.   Korn med yoghurt naturell til alle sammen, den halvtørre franske baguetten som ligger på kjøkkenet går med til matpakke.

PIA: – Kristina er den som er flinkest til å stikke til bakern for å kjøpe baguette. Jeg fant ikke veien til bakern før uti april. .

BILEN

boms-3
boms-3

TONE: – Bilen er min. Det er en Subaru Legacy fra 1998, kjøpt høsten 2012 .

PIA: – Han heter egentlig Unna Gunnar. Han er en forholdsvis munter og rolig kar fra ukjent opprinnelse. Kan være litt svett i hakket innimellom, men stort sett i fin form. 

TONE: –Dessuten er det grisebillige bilverksteder i dalen, så han er inne til finpuss nå og da.

PIA: – PÅ turen fra Oslo til Cham når sesongen starter, tramper vi ikke gassen i bånn, men prøver å gjøre turen så behagelig så mulig for Unna Gunnar. 

TONE: – Pia og jeg har tatt Kielferga fra Oslo eller Göteborg i romjula eller tidlig i januar. Det er helt kurant. Fra Kiel til Chamonix tar det ca 13 timer med Unna Gunnar. Hans trivselshastighet er på 120 km/t. Noe av det beste vi vet er å være på roadtrip, til og med på Autobahnen. Da setter på spotify og plugger inn telefonen via sigarett tenneren, finner riktig frekevns på radioen og har überkvalitetstid. Også bytter vi hver 3. time på å være sjåfør og dj. Innimellom tar vi av til Ausfahrt og kjøper bratwurst og kaffe. 

PIA: – Høy shuffle-faktor på anlegget. Den som kjører har vetorett på musikken, men vi har vel aldri vært uenige om hva vi skal spille. Sist gang vi kjørte ned prøvde vi oss på cd-bok, gikk vel sånn passe bra. 

TONE: –I bilen ligger det gamle cdèr fra nittitallet, så på de korte turene snurrer Lauryn Hills "Miseducation of Lauryn Hill". Fra spotify går det en del i Fat Freddys Drop.

PÅ SKI

boms-5
boms-5

TONE: – Bortsett fra de hemmelige stedene, så kjører vi mest i Grand Montets, hotelfacen i Brevant og ruter som f.eks. Grand Envers ned fra Aiguille du Midi. 

PIA: – Jeg føler at jeg har vært mest i Flegere i år. Og midtstasjonen på aguillen. 

KRISTINA: – Ganske mye rundt omkring i hele dalen.. Brevent er fint og slushy på sensesongen, og kan være morsom for "gunne-run". Mest mulig høydemeter finne i Grand Montet. Har man lyst på en langtur i elleville omgivelser er det Aguillen og Valle Blanche området Ellers så kommer det an på snø - og værforhold og tid på året. Denne dagen endte vi i Flegere.

TONE: – Ski høyre for Index heisen. Det er noen dager siden det har snødd, så prøver å finne partier med fin snø som er lett tilgjengelige.cVi tok en eller to turer med Vegard for å fotografere, men lyset var utfordrende og vi så plutselig at Karsten Gefle, Espen Sollien og Asbjørn Eggebø Næss var godt i gang med gunnerun/jibbe session i Puma- heisen (koppheisen). Vi joina dem i mange timer. Topp 3 på lista over gode skidager i Chamonix i år. 

PIA: – Helt perfekt lekedag, og er av en sånn type dag hvor du drar ut på ski uten de store forventningene, og som ender opp med å bli en av de dagene du husker best. Gutta dro på med backflips, vi nøyde oss med treere. 

KRISTINA: –Det ble 360-trening med gutta boys. Pia tok mange fine, Tone tok skuldra og jeg tok fint lite.

TONE: – Etter sikkert 30 laps skulle vi fortsette å fotografere litt, men da var lyset helt borte og skulderen min hadde vært ute av ledd. 

HUSVÆRE

boms-4
boms-4

PIA: – Anne May gikk i bresjen for å skaffe leilighet. Vi lette alle litt rundt på nettet etter leilighet, men Anne May var nok mest frempå gjennom høsten. Tone var i Chamonix før jul og overtok nøklene. 

TONE: –På klesstativet er det trolig mine truser og Pia sitt ulltøy.

PIA: – Typisk kronglete fransk klesstativ. Bruker å stå sammenslått i hjørnet når det ikke er i bruk. Vi hadde tørketrommel, så var mest ull som ble tørka på stativet. Og ja, partyklær. 

TONE: –Etter en dag på ski snakker vi om opplevelsene i fjellet, hva vi skal ha til middag, om vi skal gå til Elevation eller Moö, mannfolk, de der hjemme ...

KRISTINA: – Så snakker Pia litt fransk. Og så er det litt om hva vi skal gjøre dagen etter. Ellers det vi kan komme på å sladre om.

PIA: – Og at vi må huske å ta med søpla/glass neste gang vi går ut av døra. Snakker om hvorvidt vi skal ta en rolig filmkveld eller om vi skal ut å ta noen øl. «Hvem hopper i dusjen først?» «Er det noen som skal sette på en vask?» «Vi bør kanskje støvsuge snart» er vel også en gjenganer når noen sitter på gulvet og tøyer … Helsikes fransk teppegulv. 

TONE: – Tipper det er Tove Nilsens «Amazonaspornografen» som er boka på sofabordet.

PIA: –Tone hadde vært innom bruktsjappa på Oppdal og handla gamle bøker til fem kroner stk. før vi dro nedover. Johan Falkberget går E.L. James en høy gang! Sexy greier! 

MAT

boms-7
boms-7

KRISTINA: – Pasta Ravioli fylt med sopp, kanin og ost. med hjemmelaget pesto og olive paste, 

PIA: – Som regel er vi to som disker opp med mat til resten av gjengen. Anne May er huskokka, som er flink til å komme på andre retter enn pasta og pai. Sjefen over mex-suppe. 

TONE: –Når det gjelder vin oppgraderer vi standarden litt fra år til år.

PIA: –  Følte vi steppa det litt opp i år med å ha vinstativ i stua, som vi fylte opp med jevne mellomrom. 

KRISTINA: – Vin kjøpes på Super U eller Casino. Går etter de med gullmerker på mellom 4-8 euro.

ESELET

TONE: –I år ble vi kjent med Le Mulet, eselet. Det er en gratis minibuss som kjører rundt og rundt hvert 15 min i byen fram til kl 19. I år bodde vi ved sykehuset, som også er siste stopp for Muleen, så den hjalp oss med å komme kjappere inn til byen eller komme oss hjem fra afterski med ski og skistøvler. 

PIA: – Mulleen ble en kjær venn i år. Det er første gang vi bor litt utenfor bykjerna. Har aldri tatt den før i år, men vi lærte å kjenne tidstabellen ganske så bra. Den gjorde det enklere å hoppe i støvlene hjemme, uten å drasse på andre sko. Perfekt å drikke akkurat passe mengde øl på afterskien, for deretter å ta siste mulleen hjem 18.50. Tror den berga en del skidager i vinter, da spaserturen hjem etter afterski var akkurat så lang at det ikke var verdt det. Tidligere bodde vi midt i smørøyet, og da var de vanskeligere å dra hjem. Veldig lett å bare ta en øl til.

KRISTINA: – Mulleener gratis og man hilser bon jour og au revoir HVER gang man går på og av. Viktig med litt manerer her i Frankrike.

UT

boms-6
boms-6

TONE: – Uteliv har alt fra casino og nattklubber for de rike russere, via klassisk afterski med lav moral for ferierende nordmenn og svensker, til  ljuging og skryting på Elevation eller Moö for skibomsene, samt lokale, mørke puber for de hardbarka franske alpinistene. De nettene vi ikke har lyst til å gå og legge oss, drar vi på Le Tof og danser. 

KRISTINA: – Ellers har du streeten borte ved Munchie ... verdens beste restaurant, besøkes jevnlig gjennom sesongen i Rue des Moulins, her finner man noen små barer av ulikt kaliber.

TONE: –Russerne og japaneserne drar til Chamonix uten ski, men det er litt rart. De går bare rundt der i byen. Og tar gondolen opp til Aiguille du Midi da. 

PIA: – Jeg tror ikke det er det samme å være ute i Chamonix uten å ha tatt del i det som gjør Chamonix til Chamonix: fjellene og heiskøene med franske skialpinister som røyker tilbakelendte spliffer, men man kan jo prøve. 

TONE: –I år bodde Karsten og Ronny + gjester i et hus i byen og lagde "Ice Bar" ute på terrassen. Der var det mange bra fester. Blant annet den da Ronny bodyslamma Seth Morrison. 

Publisert 5. oktober 2015 kl 16.30
Sist oppdatert 14. september 2016 kl 14.06
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen