– Hvis jeg skal legge premissene for en dag, er det raske og effektive laps. Prøve å finne noe lekent terreng, sier frikjøringstalentet Stinius Skjøtskift i den tredje og siste episoden av Fri Flyts serie Versus.  

Stinius Skjøtskift
PÅ STRYN: Selv om sesongen ble avkortet, mener Stinius Skjøtskift at vi som bor i Norge har hatt lite å klage på. Bilde: Christian Nerdrum
Annonse

Filmen begynner med at fotograf og tidligere alpinist Gard Gauteplass planlegger å følge Stinius ned en fjellside etter at Stinius har hoppet en klippe i Chamonix. Etter noen skarve meter innser Gauteplass at det er sjanseløst å følge etter skitalentet fra Oppdal, relativt sjokkert over farten Skjøtskift bygger opp videre nedover.  

Stinius Skjøtskift Chamonix
HADET! Det er vel omtrent en slik situasjon fotograf Gard Gauteplass gir opp å følge fartsmonsteret Stinius Skjøtskift. Bilde: Gard Gauteplass

– Jeg kommer jo fra Oppdal. Der er vi jo vant til ganske mye skiftende føre. Kjører jo hovedsakelig på is og vindpåvirka snø, fortsetter Stinius og får bekreftet den positive effekten dette har hatt på skiferdighetene hans i filmklippene som følger.  

Vi skal tilbake til Chamonix og stå mer på ski med frikjøringlegende og teamkamerat Stian Hagen. Hagen innrømmer at han er imponert over kapasiteten til Skjøtskift.  

– Det er jo ofte at man enten har det ene eller det andre. Jeg føler at han har et ganske stort repertoar av skiferdigheter, sier Hagen som på typisk vis likevel mener at han kan ha godt av litt mer reisetid og finpuss.  

Stinius Skjøtskift handdrag
HÅNDDRAGER: Når Stinius legger premissene for en dag i fjellet blir det gjerne tid til en hånddrager eller to. Bilde Gard Gauteplass

Stian har lite å utsette på Stinius sine ferdigheter i luften, og fikk prøvd seg da Stinius fikk bestemme hva de to skulle gjøre en dag de var på ski sammen i Flegere, Chamonix. Seansen der Stian Hagen fikk trukket frem gamle sirkuskunster kan du se her. 

Stinius Skjøtskift
OPP, OPP, OPP: Stinius Skjøtskift søker stort sett mot luften når han står på ski. Bilde: Christian Nerdrum

Stinius og Stian reiser videre til USA, der der finner bunnløse snøforhold i Jackson Hole. Noen dager etter sender Stinius inn en søknad om deltakelse til den prestisjefulle konkurransen Kings and queens of Corbet´s. En konkurranse der det handler om å gjøre det kuleste trikset inn i den stupbratte renna Corbet´s Couloir i Jackson Hole, USA.  

Stinius gjør seg bemerket ved å hoppe lengre enn noen annen med en nydelig cork 3 som han lander perfekt - forbi alle kraterene alle deltakerene før ham bombe ut. Utfordringen hans kommer senere, når det viser seg at Stinius ikke har strammet brillene godt nok, slik at de blokkerer sikten hans. Hele seansen kan du se i filmen.   

Sesongen ble for Stinius som alle andre, amputert på grunn av Covid 19. På Stryn Sommerski får han tatt  igjen noe av det tapte og stått på ski med Øystein Aasheim i fantastiske slush-forhold.  

Stinius Skjøtskift vannski Stryn sommerski
VANNSKI: Stinius Skjøtskift fikk lagt inn en liten session på vannskia på Stryn Sommerski før sesongen takket for seg. Bilde:Bård Gundersen

Versus er en serie i tre deler laget av Fri Flyt Konseptstudio ved Christian Nerdrum

Versus teaser - Stian Hagen har en autoritet i fjellet som er urokkelig

Episode 1 av Versus - Tester Stian Hagens hverdagsliv

Episode 2 av Versus - Mitt forhold til å ta risiko har forandret seg ganske mye, sier Stian Hagen

Andre filmere: Gard Gauteplass, Mark Erickson og Alex Mager