– Jeg føler det er så uendelig lenge siden jeg tok den gullmedaljen. På en måte ble hele livet mitt forandret etter den dagen. Jeg gikk fra å være en underdog og en «nobody» på ski til å være en som ble kontaktet av både sponsorer og agenter. Jeg har vokst utrolig mye på de to årene som har gått, sier Tiril Sjåstad Christiansen (20) til Fri Flyt.

17 år gammel reiste Sjåstad Christiansen til Aspen i Colorado for å kjøre sitt første X Games i Aspen, Colorado. For det relativt ukjente skitalentet fra Geilo ble opplevelsen et litt annen de fleste hadde forestilt seg. På tabellen la hun kanadiske Kaya Turski og Dara Howell bak seg, og stakk av med den aller gjeveste medaljen.

Med unntak av en lang og tung skadeperiode, som blant annet har gjort at Tiril både mistet OL i Sotsji og de to siste X Games-konkurransene, har reisen vært et eventyr for den nå 20 år gamle skikjøreren. Nå er hun virkelig tilbake i gammel skiform, og har så langt denne sesongen tatt en førsteplass i verdenscupen, og en andreplass i Dew Tour (slått av 13 år gamle Kelly Sildaru, som også kjører årets X Games).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KLAR: Mye har skjedd de to siste årene for Tiril Sjåstad Christiansen. Her er hun tilbake i parken i Aspen.

– Betyr like mye for meg

Likevel er det X Games-comebacket i år som har stått øverst på lista for Tiril den siste tiden.

– Hvilke følelser fikk du da du kom tilbake hit?

– Det betyr like for meg nå som det gjorde for to år siden. Jeg hadde akkurat de samme sommerfuglene i magen denne gangen, og X Games er så utrolig stort. Man innser ikke hvor stort det før man er her. Det er så mye inntrykk å ta innover seg. Det føles veldig bra, sier Sjåstad Christiansen.

Forrige gang Sjåstad Christiansen var i Aspen hadde hun en gullmedalje i hånda. Selve beviset på det som gjorde en uvirkelig og utenkelig skisesong til en realitet.

Se Tiril og de andre norske kjøre parken her:

– Første gang jeg var her var jeg målløs da vi kjørte mot parken. Jeg klarte ikke helt å forstå at jeg var her. Det å kunne forlate X Games med en gullmedalje ... Det kunne ikke blitt bedre. Jeg håper virkelig at det skjer igjen. Jeg skal i alle fall gjøre alt jeg kan for å få den gullmedaljen. Nå er det bare å gå all in, sier Tiril, som også er en av fire utøvere som skal kjøre konkurransen i Oslo.

– Mye har skjedd på to år. Hvordan vil du oppsummere perioden?

– Jeg føler meg sterkere, både fysisk og mentalt. Jeg synes jeg har blitt en bedre skikjører overall, både på rails og hopp. Folk har kanskje ikke sett en stor progresjon med triksene. Det tar lang tid å komme tilbake fra en sånn skade, og jeg har måtte jobbet veldig mye med meg selv for å komme tilbake.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PRESS: Sportssjef Christopher Frankum mener Tiril takler presset bra. Foto: Anders Holtet

– Takler det bra

Sportssjef for freeski-landslaget, Christopher Frankum, mener Sjåstad Christiansen har et sunt forhold til det som har skjedd de to siste årene. Han tror heller ikke det vil påvirke sjansene i konkurransen på fredag at hun nå stiller som en enormt stor favoritt.

– Hun har erfart mye de siste årene. Hun har blitt vant til å ha et favorittstempel på seg, og tar det veldig bra. Hun vet at det er mange gode jenter der, men hun har et sunt forhold til det og motiveres av at hun har et press, sier Frankum.

– Hvordan ser du på sjansene til å ta den gjeveste medaljen?

– Hun har vært veldig god siden hun kom tilbake etter skade. Hun har vist det i konkurranser. Det gikk ikke så bra i Mammoth i forrige uke, men det var det flere grunner til. Hun har de triksene som skal til, har hatt god trening. Jeg tror hun er sulten, og har alle muligheter til å ta medalje.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VANT: Her er Tiril i vinnerrunnet fra X Games i 2013.

Tilbake i god form

Det var først i Stubai i Østerrike i høst at hun var tilbake der hun skal være. På treningen onsdag tok hun også switch 1080 igjen - et triks som har sittet lenge inne for X Games-vinneren.

Ifølge hun selv er årets park midt i blinken.

– Nå er den enda bedre enn i starten. Railsa sklir, hoppene er bedre. Det er god air time på nummer to og tre. Jeg synes den er sinnsykt rå, og gleder meg bare til fredag.

– Hvordan holder du hodet på rett plass i dette X Games-sirkuset?

– Det her er den konkurransen som har mest utenfor ski. Det er mye media og alt annet. Man må holde fokuset på rett plass. Vi er her for å kjøre ski, og det er det som er fokuset. Etter fredag kan jeg kose meg, men fram til det er det beinhard jobbing. Den mentale biten er nok den sterke siden min, sier Sjåstad Christiansen.