Urner Haute Route

5 dager og 4 netter fra Realp/Andermatt til Engelberg.
Dag 1: Fra Realp, 1000 høydemeter opp til Albert Heim Hütte 2542 moh.
Dag 2: Albert Heim Hütte via Lochberg, nedover mot dammen Göscheneralpsee og inn i dalen opp til Chelenalphütte 2350 moh. 1300 høydemeter oppover og 1200 høydemeter nedover.
Dag 3: En skikkelig tur opp til Sustenhorn 3503 moh, via Sustenlimi. Lang brekjøring; mer enn 1600 høydemtere nedover til Hotel Steingletscher, 1865 moh.
Dag 4: Over Obertal mot Fünffingers.cken til Uratstock. Så ned til Chli Sustli og videre opp til Sustlihütte, 2257 moh. 1300 høydemeter oppover, og 900 meter nedover.
Dag 5: Kun 700 meter oppover den siste dagen; til Grassen, 2946 moh, som ligger ved siden av Engelberg-toppen Titlis. Så kjempefin kjøring på 1800 meter ned til Engelberg, 1050 moh.

– Jeg tipper at sjansen for at vi kan få gjennomført turen er 70/30. Daniel Loutrel er fjellguide, og skal ta oss med på Urner Haute Route. Nå er han på telefon – og har dårlige nyheter. Vi skal fly nedover om to dager, og begynne på turen dagen derpå, men vinteren 2016/17 i Alpene har vært rar: Først kom det nesten ingen snø, før det plutselig begynte å lave ned i mars, samtidig som temperaturen gikk opp. Nå er det stor skredfare i området; fire på skalaen til fem.
– Men det er bare å komme ned. Det snør og vi klarer alltid å finne på noe kult. Hvis været er dårlig og snøen ikke får satt seg, får vi kjøre heis i Andermatt. Det er også gøy! sier Daniel Loutrel. 
Skikjørernes Haute Route, pleier den å bli kalt; den fem dager lange turen mellom Andermatt og Engelberg, og det er ikke bare et markedsføringstriks. Turen er 12 mil lang, litt kortere og mer kompakt enn turen mellom Zermatt og Chamonix, men har omtrent like mange vertikale stigninger og nedkjøringer.
– Ikke tråkk rundt med støvlene på når dere kommer inn i hytta. De skal av i vindfanget, sier Daniel Loutrel.
– Og så tar dere på et par Crocs. Det er god hytteskikk.