Gjuratind (1712 moh.)

FALLHØYDE: 1550 meter (ca 1200 meter med skikjøring avhengig av snømengden)

GPS: 451026 6937738


TID: 5-8 timer


KART: 1320 II Eresfjord
/ Toppturer i Romsdalen

STARTSTED: Rabben, innerst i Grøvdalen i Isfjorden.
Utstyr:  For å komme helt på toppen kreves lett klatreutstyr, øks og stegjern - avhengig av forholdene. Hvis en går seint på året når det ikke er noe snø på fjellet ved toppen, kan øvede personer klyve til topps uten tau. Det kan være en fordel å bytte ut store randonneestøvler med joggesko eller lignede når en skal klyve på toppen.

FAREMOMENTER: Skredfare i den alternative nedkjøringen

UTSTYR: Øks, kanskje stegjern, det avhenger av forhold. Men helt sikkert tau og sikringsutstyr.

FØRSTEBESTIGNING: Den første vinterbestigning ble utført i 1931 av Arne Randers Heen og Elliot Wille. De gikk det som i dag kalles normalveien, på ski til sørøstryggen og klatret derfra til topps.

OVERNATTING: Grand Belleuve (Åndalsnes), Mjelva Camping (Åndalsnes) eller Romsdalen Lodge (Isfjorden).

INFO: Les om flere flotte toppturer i området i boka «Toppturer i Romsdalen». Mer informasjon på ffshop.no

Gjuratinden er fjelltoppen du får midt i fleisen når du kjører inn langs nordsiden av Isfjorden. Juratind, som den også kalles, er ikke en standardtopp som mange andre Romsdalsklassikere. Det er en typisk vårskitur. Midtvinters kan turen inn være skredutsatt, og hele området preges av stort og bratt terreng. Halvor Hagen kjenner fjellene i området bedre enn sin egen tapede Goretex-lomme og ga i 2008 ut boka «Toppturer i Romsdalen».

LES OGSÅ: Toppidrett i Romsdalen

– Jeg har vært der både på vinteren med tørrsnø og på våren i begynnelsen av mai – og faktisk funnet tørrsnø i nordvendte sider. Turen egner seg enten for eksperter eller føringsgjester. Man går ikke på Gjuratind aleine hvis man ikke er veldig erfaren, sier Halvor.

BEST MED SELSKAP: Gjuratind har et bratt toppunkt osm krever litt klatring. Her er det best med selskap fra likesinnede! Foto: Terje Aamodt

Fjellet er stort, men selve toppen er en pinakkel på 20 meter med klatreopptak. Selv om toppen er mest kjent som en klatretopp, har den blitt en klassisk vårskitur. Skidelen av turen stopper for de fleste omtrent 150 meter under toppen. Men selv uten å nå toppen er det en flott skitur med mye bra nedkjøring.

Oppturen starter ved turistforeningsstien ved Rabben innerst i Grøvdalen i Isfjorden. Når veien ikke er brøytet, må du starte ved Morstøl, to kilometer lengre ute i dalen. På våren må du ta skiene på sekken og gå opp til omtrent 300-400 moh før du møter snøen. Her ligger snøen gjerne til ut i juni. Følg dalen opp til høyre til Hoemskaret (1400 moh). Fra Hoemskaret går du over Hoemsbreen til sørryggen på Juratind. Breen er vanligvis helt trygg. Fra breen følger du en snørampe opp på sørryggen hvor du må ta av deg skiene. Herfra er det to alternative ruter avhengig av snøforholdene. Hvis snøen er trygg anbefales det å traversere over mot venstre til renne nummer to og følge den til vestryggen. Fra toppryggen er det omtrent 30 meter med klyving/klatring til topps.

SISTE BIT: Bratt den siste biten til topps. Her er det slett ikke skiforhold, men klatringa er ganske grei. Foto: Terje Aamodt

Alternativ rute er å følge sørryggen til den blir bratt, derfra går en til venstre for toppen og opp på vestryggen og videre opp til toppunktet. Rappellér fra toppen eller klyv ned igjen samme vei. 

Den vanligste nedkjøringen følger ruta fra oppstigningen, men en brattere og mye mer utsatt vei ned er å kjøre rennen fra vestryggen like under toppen sørover ned det bratte henget mot Grøvdalsbakken. Derfra videre ned Loftdalen til Søredalen og tilbake til bilen. Denne ruten er sør- og vestvendt og dermed svært eksponert for solpåvirkning. Dette gir stor fare for våtsnøskred i denne siden.

HVILKEN NEDTUR! Med slike forhold er nedkjøringa fra Gjuratinden ei for historiebøkene. Foto: Terje Aamodt 

Vinterens toppturer på Gjuratinden kan by på større utfordringer enn tidligere, i følge Hagen.

– Det pleide å være en svær stein som det var vanlig å rapellere ned fra, men den forsvant i sommer. Det gjør at det kan være litt kompleks å sikre seg fra toppen. Det kommer neppe en erstatning før til sommeren, når de lokale klatrerne etablerer en ny permanent sikring på toppen. 

Noe vi derimot kan garantere deg er nokså nye Romsdalen Lodge i Isfjorden. Den lille hytta med syv sengeplasser gir deg muligheten til å ta på deg toppturskiene rett utenfor husdøra og gå på noen av Norges råeste topptursfjell.

– Dette er toppturmekka og vi vet at det er mange tilreisende til fjellene rundt Isfjorden. Disse får nå et tilbud om å kunne bo rett under fjellene med «Ski in - ski out» mulighet. Flere og flere oppdager fjellene i Romsdalen og vi vil med Romsdal Lodge dele denne gleden med flere toppturentusiaster, sier Bjørn Kruse, som skal drive hytta i Isfjorden.

PÅ VEI OPP: Selv om det ikke er skikjøring øverst, er Gjuratind et utmerket skifjell. Foto: Terje Aamodt

MAJESTETISK: Toppunktet er svært definert -for å si det mildt. Foto: Terje Aamodt

Torsdag denne uka starter toppturfestivalen Romsdalsvinter. Les mer om det her!