Det var et show uten like under kveldens kvalikrunde i Jon Olsson Invitational (JOI) i Åre. Den italienske 16-åringen Luca Tribondeau gjorde trippelcork 16 like lett som du og jeg går bortover gata. Selv om han lærte seg trikset for et par uker siden, så landet han minst femten trippelcorks i dag, uten å være nedi med hånda en eneste gang.

– Funker fint

– Jeg gjør bare mitt beste, og det funka. Jeg kan nesten ikke tro at jeg endte på andreplass i min første Jon Olsson Invitational noensinne. Det er verdens beste hopp, sa han til Fri Flyt da kvaliken var unnagjort.

– Synes du trippelcork er lett?

–Tja, det er ikke noe spesielt, men jeg vil ikke si det er enkelt. Det er ikke så vanskelig heller kanskje, men det funker fint på et sånt hopp. Jeg føler jeg har trippelcorken inne nå, etter at jeg lærte den for to uker siden. Men jeg har ikke noe vanskeligere på gang, så det blir nok samme trippelcork-variant i morgen også, sier den litt beskjedne italieneren.

Verten sjøl, Jon Olsson (som allerede har rukket å kle opp Luca i samme klær og goggles som seg selv) er litt mer klar i sin analyse av trippel-eksperten:

– Han er helt sjuk, enkelt og greit. 

Storfornøyd Bergh

De fem beste fra dagens kvalik (tre hopp, det beste telte) gikk videre til finalen lørdag, og etter planen skulle to wildcards deles ut. Men det ble endra til fire, så altså ni kjørere er klare for finale. To av dem er PK Hunder og Espen Bergh. Sistnevnte mistet både munn og mæle da det var klart at han kom til finalen, og mens de andre kjørerne stakk på fest, var Espen mest bekymra for sekken sin, som lå igjen på start.

– Det føles kjempebra, nå får jeg bare håpe det blir dårlig vær sånn at finalen blir avlyst! 

Bergh landet sin switch dobbel 14 i sitt aller siste hopp, når forholdene begynte å bli vanskelige. 

– Det var skummelt, vi måtte ha mye fart i starten, men så ble føret raskere og raskere, og vi måtte bremse mer og mer. Men det gikk bra, sier Espen som lover Fri Fyts lesere å holde seg unna utagerende festing i kveld.

Keen på trippel

PK hunder ble nummer tre, og er også klar for finale. Han tror nivået kommer til å være enda høyere i morgen, og håper noen variasjoner på grabbene skal holde for et bedre resultat, selv om også PK er keen på trippelcork.

– Jeg har lyst til å gå for trippel, men vi har ikke fått hoppa så mye på hoppet i år. Vi ble kasta litt rett ut i det i kveld, på litt vanskelige forhold, så jeg tviler. Det er best med litt tryggere forhold hvis man skal prøve såpass, sier PK.

Også Andreas Håtveit tenker på trippelcork, men det blir ingen finale på han i morgen. Med litt mer treningstid på Jons hopp, tror han noen skikkelige forsøk på den mye omtalte trippelcorken skulle vært mulig.

– Jeg føler jeg har den inne, men forholdene må være bedre, og vi må få litt flere hopp, sier han. 

Jacob Wester tok den siste finaleplassen i sitt aller siste hopp. Christof Schenk, som kom med til JOI med denne vanvittige filmen, satte en trippelcork, men med uryddig grab og landing holdt det ikke til finaleplass. Også Noah Morrison prøvde seg på paradetrikset med tre volter, som man sier, men han klarte ikke å sette landinga.

Fire wildcards

I tillegg til Andreas Håtveit, må de norske kjørerne Mikkel Jøraandstad og Gaute Silseth se finalen sammen med publikum i morgen. De fire kjørerne som ikke kvalifiserte direkte til finalen, men som fikk wildcard av Jon Olsson og dommerne Aleksander Aurdal, Steffen Hamre, David Kantermo og Pekka Hyysalo ble: Joss Christensen, Elias Ambühl, Henrik Harlaut og Jossi Wells.

Resultater Jon Olsson Invitational kvalik 2013: 

 1. Vincent Gagnier
 2. Luca Tribondaeu
 3. PK Hunder
 4. Espen Bergh
 5. Jacob Wester
 6. Joss Christensen (wildcard)
 7. Christof Schenk
 8. Mikkel Jøraandstad
 9. Henrik Harlaut (wildcard)
 10. Matt Walker
 11. Jossi Wells (wildcard)
 12. Charles Gagnier
 13. Andreas Håtveit
 14. Gaute Silseth
 15. Elias Ambühl (wildcard)
 16. Jesper Tjäder
 17. Torin Yater-Wallace
 18. Niklas Eriksson
 19. Tanner Hall
 20. Noah Morrison

PS! En annen nordmann som er finaleklar er trønderen Markus Nilsen, som kjører parallellstorslalåm-konkurransen. Han ble nummer tre i dag, og smelte til med splitthopp i siste runde.