Trippel i Romsdalen

Tre topper, 2100 høydemeter og åpning for en stupbratt avslutning. Hesteskotraversen er romsdalsvinter på sitt villeste.

Sist oppdatert 11. mars 2015 kl 09.24
LANGTUR & OPPTUR: Trond Stokke finner godsnø på hjemmebane i Romsdalen. Foto: Einar Engdal
LANGTUR & OPPTUR: Trond Stokke finner godsnø på hjemmebane i Romsdalen. Foto: Einar Engdal

Hesteskotraversen, Romsdal

kart_hesteskotraversen

Hesteskoraversen er en populær tur både sommer og vinter. Ruta går innom toppene Søre Klauva (1356 moh.), Klauva (1512 moh.) Kirketaket (1439 moh.) og gir tilsammen 2100 høydemeter. Vinterstid er gode vær- og føreforhold viktig for å gjøre turen på en trygg måte. Terrenget er bratt og skredfaren kan i enkelte heng være stor. Utgliding er også en risiko på en ryggtravers som dette, så stegjern og isøks er nødvendig på turen. Man må regne med å bruke mellom 7 og 9 timer, så ta med rikelig med mat og drikke.

Vestrenna på Kirketaket er bratt og utsatt for både skred og utgliding. Helningen i renna er på mellom 42 og 55 grader. Gode skiferdigheter og snøforhold kreves. Fra toppen av Kirketaket og ned til bunnen av Hestebotn er det ca 600 høydemeter bratt kjøring. Alternativet er normalveien ned fra Kirketaket, som med god grunn er en av Norges mest populære toppturer. Mars og april er den beste tiden for turen.

Parkering på Øvre Kavli eller ved skytebanen i Isfjorden. Boka Toppturer i Romsdalen gir en god beskrivelse av turen og anbefales. Kart følger også med boka. Sjekk skredvarslet her!

Været på nordvestlandet skifter fort og det gjelder å utnytte de fineste dagene best mulig. Dette er en av de dagene. Sol fra skyfri himmel, vindstille og gode snøforhold. Det er tirsdag og langtidsvarselet forteller at det ikke er noen grunn til å tro at dette skal vare til helga. Så jeg tar en dag fri fra jobb og henger meg på Trond Stokke og Ole Kristian Silseth til Isfjorden. Planen er å gå Hesteskotraversen med avslutning ned vestrenna på Kirketaket. Toppene langs Hesteskotraversen har jeg besteget mange ganger, men jeg har aldri gått hele «hesteskoen» i en tur. Vestrenna på Kirketaket har jeg heller ikke kjørt.

LES OGSÅ: Hesteskofilmen

Selv midt i uka er det knapt plass til bilen på parkeringsplassen på Øvre Kavli i Isfjorden.

– Er det ingen som jobber lenger? spør Ole Kristian, den tidligere sykkelproffen som nå er en av fylkets aller ivrigste toppturfolk.

Med fleksibel arbeidstid, og flere turer enn de fleste rekker i løpet av en sesong allerede tidlig i februar, innrømmer Ole Kristian at han kanskje ikke er riktige person til å moralisere over denslags.

– Hvor høyt blir tempoet? spør jeg Trond en smule bekymret før vi spenner på oss skiene.

– Rolig tempo – etter over 10 000 høydemeter de siste ti dagene er jeg litt sliten, sier Trond. Uansett fart, jeg satser på lett skiutstyr til denne turen – det kan være greit å ha litt krutt i beina til de krevende nedkjøringene. Både Trond og Ole Kristian er kjent for særdeles godt O2-opptak etter mange år i fjellet og utallige timer på sykkelsetet. Til sammen har de for lengst passert 100 000 høydemeter på ski denne sesongen.

1a_hesteskotraversen2011-014
1a_hesteskotraversen2011-014

STARTEN: Ole Kristian Silseth nærmer seg dagens første topp, Søre Klauva. Til høyre ligger Kirketaket, med nedkjøring i renna mellom sol og skygge på vestsida. Foto: Einar Engdal

Hesteskotraversen i Isfjorden er en klassiker blant ryggtraversene i Romsdalsområdet om sommeren. Toppene Søre Klauva, Klauva og Kirketaket bindes sammen av luftige rygger i en hesteskoformasjon rundt Hestebotn. De siste årene er dette også blitt populære skiturer. Hver for seg har fjellene mange flotte nedkjøringer, både krevende og lettere varianter. Vi planlegger en brattere variant med avslutning ned Vestrenna på Kirketaket. Men mange høydemetere skal forseres før vi kommer dit. Starten av turen går samme vei som normalveien til Kirketaket. Der de fleste skisporene tar av mot Steinberget og videre til Kirketaket, fortsetter vi rett frem til Loftskardsetra og videre mot toppen av Søre Klauva, 1356 meter over havet. Ryggen mot toppen er som vanlig avblåst og føret på grensen til at stegjerna må tas frem, men med solide stavisett og gode feller kommer vi oss greit opp. Været er knallbra – ikke en sky på himmelen og helt vindstille. Fra toppen ser vi hele traversen videre, og rett over på andre siden av Hestebotn, turens hovedmål – vestrenna på Kirketaket.

Fra Søre Klauva er det bratt skikjøring på hardt føre langs ryggen ned i skaret mot Klauva. Derfra omtrent 300 høydemeter til toppen av Klauva, 1512 moh, og turens høyeste punkt. Fortsatt avblåst og hardt, men godt nok feste til å bruke feller.

Både Søre Klauva og Klauva har flere flotte skilinjer, men er langt fra så mye besøkt som kjendisen Kirketaket. Mange forsøk på Hesteskotraversen har endt på Søre Klauva eller Klauva på grunn av dårlig vær, føre eller form. Uansett er det en flott skitur om man må snu her.

På østsiden av Klauva svinger vi oss ned en bratt og fin flanke på et par hundre høydemeter før vi tar av skia og klyver over til sørsida av ryggen. Terrenget innerst i “hesteskoen” er fantastisk. Den steile fjellveggen på sørsiden av Klauva har flere flotte klippeklatreruter med treffende navn som “Grahingsten” og “Draumen om dei kvite hestane”. Over Steinberget og Isfjorden i sør ruver kjente fjell som Store Venjetind og Store Trolltind. Og i enden av fjellryggen mot øst målet for turen – Kirketaket.

2_hesteskotraversen2011-083
2_hesteskotraversen2011-083

NÆRMER SEG: Opp Kirketrappa. Ole Kristian Silseth nær toppen av Kirketaket. Foto: Einar Engdal

Videre langs ryggen går vi et godt stykke med ski på beina før skiene festes på sekken. Trond har fått topplos og leder an i stor fart opp det bratteste partiet mot toppen av Kirketaket. Heller ikke her må vi bruke stegjern. Ryggen er luftig, men føles aldri utsatt takket være gode snøforhold. Toppvarden nås etter nærmere 2100 høydemeter på ski og til fots – og det uten at jeg er utslitt!

Etter over en uke med finvær og stor trakikk, er sørflanken på Kirketaket oppkjørt som om den lå rett ved en skiheis. I tillegg er toppartiet forblåst. Vestrenna ser langt bedre ut – ingen skispor, men vinden ser ut til å ha herjet litt her også. Ut fra vær- og vindforholdene de siste dagene, og observasjoner på turen så langt, vurderer vi forholdene trygge nok til å gjøre et forsøk. 

Toppskavlen er såpass stor at vi kjører litt ned i sørflanken på Kirketaket for å få en tryggere entré. Ole Kristian krysser inn i renna først og stålkantene ser ut til å ha godt feste. Sola er i ferd med å gå ned og lyset er magisk når jeg kjører inn som nummer to for å ta bilder av Trond i topphenget. Føret varierer fra hardpakket til kartong til løssnø, men virker likevel trygt mot skred.

– F... møkka... et eller annet, hører jeg Trond mumle mens jeg fotograferer. Kartongflakene fyker rundt skia i hoppsvingene og Trond er langt fra fornøyd med føret. Inne i selve renna er snøen bedre, men fortsatt varierende. I det bratteste og smal- este partiet har renna en hellning på over 50 grader. Dette partiet er ofte iseste og knallhardt, men i dag er det fin styresnø. Kontrollerte hoppsvinger er likevel det mest fornuftige på det vekslende føret. Videre ned mot Hestebotn flater terrenget ut og snøen blir bedre for hver meter. I fin løssnø og en fantastisk solnedgang tar vi de siste svingene ned i Hestebotn. Endelig, etter mange år i Romsdalsfjella, fikk jeg gått Hesteskotraversen og kjørt vestrenna på Kirketaket.

– Hvor går turen i morgen? spør en alltid like ivrig Trond.

– På kontoret, svarer jeg.

– Oslo og VM på ski, svarer Ole Kristian og skyter inn at han heller kunne tenkt seg en tur til i Romsdalsfjella.

LES OGSÅ: Langtur med randoklubben

7
7

FORNØYDE MED DAGEN: Ole Kristian Silseth og Trond Stokke er vel nede. Foto: Einar Engdal

Se flere bilder fra turen i galleriet under!

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i Fri Flyt nummer 83.

Publisert 11. mars 2015 kl 09.24
Sist oppdatert 11. mars 2015 kl 09.24
annonse
Relaterte artikler
FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen