MARIT SVARSTAD ANDRESEN

Bor: Sogndal
Alder: 36
Yrke: Fjellfører for Norgesguidene, og jobber som lærer på friluftsliv ved Høgskulen i Sogndal
Bakgrunn: En av kun fire jenter som har fullført Nortind-kvalifisering, som utdanner tindevegledere etter internasjonal standard. 

Lofoten. Senja. Svalbard. Romsdalen. Sunnmøre. Jostedalen. Jotunheimen. Hurrungane.Vinteren kan være hektisk for Marit, med mye reising med ski og klatreutstyr i bagasjen. Lofoten og Romsdalen er favoritter, men aller best trives hun i hjemme Sogndal. Her har hun også jobben på Høgskulen i Sogndal.
– Jeg kunne levd av å bare drevet med fjellføring, men jeg synes det er skikkelig bra å undervise litt på skolen samtidig. Det å møte studentene, følge de opp og se utviklingen, det er veldig givende. Om jeg skulle levd av å bare drive med fjellføring måtte jeg reist en del mer.
Ikke det at det plager henne. Marit liker godt å reise, men noen ganger sover man best i sin egen seng.
– Jeg prøver å si til studentene mine at det er mange måter å leve av friluftsliv på. Det er viktig å finne sin vei, alle må ikke ta Nortind-kvalifisering. Det er like bra å studere i fire år for å bli veileder i friluftsliv. Men dersom du drømmer om å drive med fjellføring i høyalpint landskap, er Nortind-kvalifisering som er veien å gå.