Frikjører Ane Enderud har bestemt seg for å gjøre prosjekter i Norge hvert eneste år fremover. Forrige vinter gikk hun løs på Jotunheimen med hundespann i dårlig vær og motvind. Her kommer del én av to i bakomfilmen om Ane Enderud sin ambisiøse ekspedisjon. Fortsettelsen kommer i morgen (torsdag 27. november). 

– Værmeldingen dagene før tilsa egentlig at det egentlig bare var å holde seg hjemme. Men samtidig, så er værmeldingene i Norge rimelig schizofrene. Dette var også et prosjekt som ikke kunne flyttes på. Jeg bestemte meg bare får å prøve og håpet på nok klarning til å kjøre et par hissige linjer. Vi kom igang sent, og det var ville forhold. Bare det å komme seg fra parkeringsplassen fra Leirvassbu var en mission i seg selv. Det hadde jo ikke snødd på et par måneder og basen var så og si glasert. Med de snømengdene vi fikk, var jeg rimelig sikker på at dette kom til å bli en tur som kom til å dreie seg veldig om å ta de riktige avgjørelsene i forhold til skred, sier Enderud i filmen. 

Annonse

– Vi måtte revurdere og fant ut av det enkleste ville være å krysse halve Jotunheimen for å komme til linjer som ikke var så bratte. Klassiske fjell som kunne kjøres uten så stor rasfare. Stemningen tilsa at vi skulle være effektive, og bestemte oss for å bruke en hel natt på å reise og nå frem til Uranostind.  

Etter omlag 12 timer kom jeg til toppen. Det var en meter med nysnø. Jeg var nervøs mange timer i forkant. Siste delen sovnet jeg mens jeg gikk bortover. Det var en sprø følelse. Med all den frysingen har jeg tydeligvis brukt en del energi. Etter ganske mange runder med skredsjekk på toppen, så må jeg ærlig innrømme at mitt hode spant på 50/50, sier Enderud som til slutt valgte å ikke kjøre ned likevel.

SE OGSÅ: I hardt vær