/ Nyheter

Sommermoro

Du kan selvsagt velge å surre for deg selv med deg og ditt. Men spør du oss, er det lite som slår det å dra på festival eller camp.

Sist oppdatert 31. mai 2011 kl 13.12
EKSTREMSPORTVEKO: Fra ski- sykkel- og padlekonkurransen Horgi Ned. Foto: Anette Karlsen.
EKSTREMSPORTVEKO: Fra ski- sykkel- og padlekonkurransen Horgi Ned. Foto: Anette Karlsen.

Sjoafestivalen, Heidal, 10. - 17. juli

Sjoafestivalen tilbyr en rekke aktiviteter på, over og i Sjoa. Festivalen går over en uke, med nye tema for hver dag.

– Gjennom festivalen får vi mulighet til å vise frem Sjoa som første valg for elveaktiviteter i Norge, sier festivalsjef Thomas Idem.

Her finnes bade Family Float'n Fun, som er en ganske rolig raftingtur, men noen innlagte aktiviteter nedover elva. Neste post på programmet er Test'n Try, der du kan prøve både rafting, elvebrett, kajakk og brupendling på en dag. Så er det lagkonkurranse (Team Trial), og til slutt den store styrkeprøven - Sjoa Challenge.

Sjoa Challenge er en lagkonkurranse bestående av åtte etapper, med løping, kano, sykling, elvebrett og rafting. Det er en 7 mils tur som starter fra Gjende ved Beseggen, og ender i Heidal mange timer senere. Bestetiden er nede i fire og en halv time.

– Dette er en ordentlig mandomsprøve, understreker Idem.

PRISER: Float'n Fun - 295 kroner, Test'n Try - 900 kroner, Team Trial - 1000 kroner, Challenge - 5200 kroner pr.lag, inkluderer en hjelpemann/hjelpekvinne og bankett.

Sjoa River Festival, Heidal, 12. - 17. juli

For 15. gang samles padleeliten, og andre padleinteresserte til actionfylte dager i Heidal.

– Programmet blir ganske likt som i fjor, hvis alt går etter planen, forteller Jon Kristen Garmo i padlebutikken Strie Strømmer, som arrangerer festivalen.

Med andre ord blir det Sweet Rumble, som er en individuell konkurranse på tid og til slutt head to head. Konkurransen Gene 17 Ula Ekstreme, som er godt gammelt rotterace nedover elva, og ikke minst freestylekonkurransen som går av stabelen hvis vannstanden tillater det.

Sjoa-vassdraget er godt kjent både i Norge og utenfor landegrensene. Her finner du rolige partier, styrtende fosser og krevende elver. Hovedfokuset ligger på elvekajakk, men du kan også finne aktiviteter som rafting og lignende.

PRISER: Konkurranser - 250 kroner, Festivalpass - 500 kroner

Surf City, Tønsberg, 28. - 30. juli

Surf City - Brettsportfestivalen midt i Tønsberg by, holder også i år til på 3. dammen.

– Publikum kan få med seg spektakulære konkurranser som freestyle wakeboard på kabelbane, Surf Citys sterkeste surfer, stand up paddelboard, trampoliner, micro skate-ramp og mye mer. Flere av aktivitetene kan publikum også å teste gratis, med demoutstyr fra flere leverandører, forteller arrangør André Natland som lover god stemning morgen og kveld, med flere forskjellige brettsportaktiviter.

– Både store og små er velkomne, enten for å delta eller se på de uhøytidlige aktivitetene, fortsetter Natland.

PRISER: Kabelbanekonkurransen - 600 kroner, Surf Citys sterkeste surfer - 600 kroner pr lag, eller 200 kroner pr pers. Gratis inngang for publikum

Havsportveka, Austrheim, 10. - 14. august

Folkelig, fremtidsrettet og fartsfylt er stikkord for den tre år gamle Havsportveka, som hvert år samler lokale lag og organisasjoner under et felles arrangement med ulike sjø- og havsportaktiviteter. Kommunen har ifølge arrangørene selv Norges flotteste skjærgård, og blant de 489 øyene finner du både stille viker, strømfulle sund og storhavet utenfor stuedøra.

–Aktivitetene som preger Havsportveka er kajakk, kite, rockhopping, vannski, wakeboard, windsurfing, RIB, Stand Up Paddle Board (SUP), dykking, fridykking, havfiske og stuping. Arrangementet har en folkelig profil og henvender seg til alle typer sjø og havsport utøvere, fra svært erfarne til nybegynnere gjennom kurs, mener festivalsjef Odd Arne Blindheim. Det blir også en styrkeprøve for de sprekeste av de spreke.

– Vi arrangerer kajakkmaraton på 42 kilometer, over tre havstrekk. De skal padle gjennom to fylker og tre kommuner, fra Utvær i Solund i Sogn og Fjordane via Gulen til Austrheim og Vardetangen. Det er det vestligste punkt i Norden, til det vestligste fastlandspunktet, forteller Blindheim, og legger til at Havsportveka har det sosiale i fokus.

I fjor hadde arrangementet hele nærmere 100 ulike aktiviteter på programmet, og nesten 5000 besøkende innom i løpet av uka. I år håper de å øke publikumstallet til 7000.

PRIS: Se nettsidene.

World Base Race,  Rauma, 13. - 16. juli

Se for deg to basehoppere stå klare side om side på toppen av Gridsetskolten i Innfjorden. Plutselig kaster de seg utfor, flyr head to head. Førstemann over målstreken 100 meter fra vannkanten vinner. Det er World Bace Race. Vinneren av hvert heat går videre i konkurransen, og til slutt kåres verdens raskete flyvende menneske.

– Nytt i år er at det blir en egen kvinneklasse, som skal konkurrerer både med og uten wingsuit, forteller arrangør Paul Fortun.

Ifølge Fortun blir årets arrangementet veldig publikumsvennlig.

– Vi vil ha en storskjerm i landingsområdet som vil vise bilder fra toppen og målpasseringen. I tillegg blir det konserter og oppvisning i både fallskjermhopping, paragliding og speedriding, sier han.

Fortun understreker samtidig hvor viktig det er at folk møter opp, både for deltakerne og stemingen rundt arrangementet.

– Vi setter opp busser med avgang fra kaia, som vil kjøre hele dagen, før de tar turen opp til avslutningen av Fjellfestivalen og Vamp-konsert på kvelden, legger han til.

Det er fjerde året den spektakulære konkurransen blir gjennomført, og nå vil det også bli livesendinger på nett.

PRISER: Deltakelse: 250 kroner, publikum, kvallik - 50 kroner, publikum, finale - 150 kroner, 100 kroner for 12-17 år og under 12 er det gratis.

Ekstremsportveko, Voss, 26. juni - 3. juli 

Verdens største ekstremsportarrangement er igjen klar til å ta imot entusiaster fra hele verden, både de som holder på med ekstremsport selv, de som vil begynne, og for dem som bare vil se på og nyte den gode festivalstemingen på tradisjonsrike Voss.

Her blir det som vanlig både basehopping, klatring, hanggliding, longboarding, kajaking, sykling, paragliding, rafting, sup og fallskjermhopping. Med årets gode snøforhold på Voss blir det også en big air-konkurranse i regi av den erfarne Vikersund-jibberen fra Vikersund Anders Backe, på Vikafjellet onsdag. Han inviterer 10 kjørere som vil kjempe om 10.000 kroner og ikke minst den gjeve tittelen «Vikingen av Vikafjellet». Her vil det også kanskje bli en kvalifisering, og dermed mulighet til å måle krefter mot de store gutta.

– En annen nyhet i år er at downhill-sykling kommer tilbake på programmet. Det blir både en stafett, og den invididuelle konkurransen «Bavallen ned». I tillegg vil det også bli en speed-trial, der to utøvere skal kjempe om å komme fortest gjennom to identiske baner, forteller prosjektleder Pernille Olafsen.

For de som ikke er fullt så ekstreme, blir det også konkurranser for publikum.

– One Call skal blant annet ha en challenge, men en sykt fet premie, sier Olafsen hemmlighetsfullt.

En annen mulighet er «Try it». Her har du to ulike muligheter: Den største pakka (Try it Gold) innebærer et fallskjermhopp, rafting, riverboard, rappellering, kajakk, klatring, SUP, festivalpass, smalahovemiddag, en bok, DVD og klær. Lillebroren til den største pakka inneholder det samme, men bytter ut fallskjermhoppet med paragliding.

På kveldstid er det blant annet bandet Fat Freddy´s Drop, som vil holde liv i publikum. De tar turen helt fra New Zealand, og det er første gang de besøker Norge.

– I tillegg kommer Big Bang og Kvelertak, så det er blir bra, lover prosjektlederen som håper å tangere fjorårts besøkstall på 12.000 festivaldeltakere.

PRISER: Deltakerpass - 1050 kroner, Ekstremspass - 1300 kroner, Festivalpass - 1300 kroner, Torsdag - 600 kroner, Fredag - 550 kroner, Lørdag - 600 kroner, Try it Silver - 7000 kroner, Try it Gold - 9000 kroner.

X-camp, Evje, 5. - 11. august

Dette er en mulighet for ungdom fra 14-20 år, som har lyst på en aktiv sommer. X-camp tilbyr paragliding, rafting, pro-rafting, elvekajakk, go-kart, downhill sykling, fjellklatring/rapell, vannski/wakeboard, riverboard, parkour og longboard. Deltakerne deles opp i grupper, og spesialiseres innenfor: vind, luft, bakke og elv. Ifølge arrangørene trenger ikke deltakerne noen erfaring fra før, men gruppene blir delt opp for å tilpasse folks ferdigheter.

I campen som blir arrangert for femte året, handler det om å sprenge egne grenser og ha det gøy.

PRIS: 4250 kroner

What! Summer camp, Folgefonna, 19. juni - 10. juli 

Frikjørerne Henrik Windstedt og David Kantermo står bak en ny campsatsing, som foregår over tre ukeperioder mellom 19. juni og 10. juli. Her får deltakerne trening i både park og frikjøring, og flere kjente kjørere som Niklas Eriksson, Klaus Finne, Sigbjørn Tveit og Adam Falk vil også stille opp for å lære bort noen triks.

– Målet vårt er å skape Europas beste camp av sitt slag, med den beste kjøringen og den beste stemningen. Vi vil gi alle individuell oppfølging, slik at alle får muligheten til å utvikle seg, sier Henrik Winstedt.

Parken bygges av Emil Fossheim, og er en av de beste parkene du finner på denne tiden av året. I fjor kunne du kjøre på hele 13 rails og seks ulike hopp. Det blir også aktiviteter utenfor breen, som for eksempel vannhopp, skating, fotball m.m.

Hver camp holder på i en uke, med totalt seks skidager, med coaching fra noen av verdens beste skikjørere.

PRIS: 6800 kroner (for Fri Flyt-abonnenter)

Utflukt, Kongsberg, 16. - 19. juni

Utflukt startet opp med et tyvetalls deltakere på Skeikampen i 2002, men nå er stisamlingen, som har utspring i nettstedet terrengsykkel.no, opp mot 300 deltakere. Utflukt har utviklet seg til å bli et at Norges koseligste sykkelarrangement, og den sosiale rammen rundt er like viktig som syklingen. Nerdequiz, filmer, grilling og musikk er noen av de utenomsportslige høydepunktene. Deltakerne består av en blanding av alt fra nybegynnere til eksperter, men med en hovedvekt av aktive entusiaster. Felles for dem alle er den genuine interessen for stisykling i en sosial setting. Utflukt var på Skeikampen frem til 2009, men har de siste årene lagt turen til Kongsberg skisenter. Stiene rundt Kongsberg byr på milelange løyper, i alle varianter og vanskelighetsgrader. Det blir også egen jenteturer, og med stolheisen i full gang i skisenteret fredag-søndag, er det også mulig å prøve downhill-ferdighetene.

PRIS: 250 kroner (for Terrengsykkel-abonnenter)

Norsk fjellfestival, Åndalsnes, 11. - 17. juli

For trettende gang arrangeres Norsk fjellfestival, som har fått status som det største og viktigste arrangementet for folk som er glad i fjell og friluftsliv. Det arrangeres både føringsturer og folketurer, uten begrensing i antall deltakere. I år gjør også DNT sin ungdomsleir Bacecamp comeback på festivalen, og den yngre garde får både prøvd seg på rafting, klatring og håndarbeid.

– Det som er spesielt i år er at vi legger åpningen til Åndalsnes sentrum,  der vi bruker torget og rådhuset og scene, sier festivalsjef Christel Siem.

Det er heller ingen hvem som helst som klipper snora for festivalen.

– Jens Stoltenberg vil åpne festivalen, og sammen med Henrik Mestad vil han være «Samtalepartnere i fjellet». Det er et arrangement der de to har en samtale om friluftsliv, der alle er velkomne til å komme og høre på. Ellers blir det konsert med VAMP og foredrag med flere kjente foredragsholdere som Sigrid Henjum og Sigrd Hundekjøring, så vi håper alt i alt å nå målet vårt med 10.000 besøkende, sier festivalsjefen energisk.

Prisen som «Årets fjellgeit» deles ut under åpningen. Tidligere har den gått til: Vegard Ulvang, Børge Brende, Øystein Dahle, Cecilie Skog, Dronning Sonja, Arne Næss, Olav Thon, Stein P. Aasheim, Fri Flyt og Gudmund Skjeldal.

– Den går til folk som fronter friluftsliv og våre verdier på en god måte, avslutter Siem.

 PRIS: Kommer. Mye salg av enkeltbilletter, for enten turer, konserter eller foredrag.

Krafsefestivalen, Eidsbugarden, 21. - 24. juli

Det blir ikke Vinjerock i sommer, da festivalområdet skal forbedres til 2012. I stedet inviterer arrangøren til den første og siste Krafsefestivalen, der de håper å få hjelp av dugnadsvillige folk.

PRIS: Dugnad er heldigvis gratis

Valldal Summer Games 7. til 10. juli

- I Valldal har vi de siste tre åra hatt vår egen lille festival, Valldal Summer Games, begynner å dra seg til med folk og interesse. Er fortsatt på ganske på goodfeel nivå, men blir bedre for hvert år, forteller primus motor Magnus Sandnes.

I fjord var det vel rundt 250 stk. Filosofien bak Summer Games er at alle som driver med sport som DH, elvepadling, klatring, longboard, rafting, skateboard, havpadling etc. skal kunne møtes å bruke naturen i Valldal og i området til det den er verdt. Vi har også mye fokus på å tilby folk som ikke driver aktiv selv kan komme til Valldal å prøve noe nytt. Vi har ”minikurs” i elvepadling, guida sykkelturer, guiding i elvene etc. Vi har også hatt konkurranser i elvepadling og skal i år prøve på å ha en DH konkurranse i år, legger Sandnes til.

Denne artikkelen sto på trykk i Fri Flyt Sommerekstra. Forfatter og journalist er Elin Flaglien.

Publisert 31. mai 2011 kl 13.12
Sist oppdatert 31. mai 2011 kl 13.12
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen