Inneværende sesong ventes skiføret å holde i hvert fall til St. Hans (siste helga i juni), om ikke lenger. Nå meldes det om fine forhold, selv om det er noen sprekker her og der man skal se opp for. Kjentmann Tore Karlstrøm besøkte Store Kågtinden senest onsdag denne uka, og her forteller han om en av landets fineste sommertoppturer-og lanserer et strålende alternativ:

Store Kågtinden ligger på øya Kågen like ved Skjervøy i Nord-Troms. Vi hadde en god værmelding så vi fant ut at det passa utmerket med en natt-tur for å kjøre nordsiden av Store Kågtind i midtnattsol. Det var far og sønn Danielsen fra Øksfjord, Tom kom fra Tromsø og jeg fra Langfjordbotn.

Annonse

Tom var kjentmann etter flere år på Skjervøy, men han ankom sist så vi andre fant en parkeringsplass og starta avgårde over ei myr og rett inn i ei steinur der vi brukte mye tid på å komme oss frem. Men  vi nådde Isbuktvannet på 120 moh, og starta klatringa opp bretungen mot toppen som lå i sola og fristet. Da vi var omkring halvveis møtte vi Tom som kom fra nord og hadde brukt kortere tid ved å gå mot Breikågen og holde høyden mot breen.

MIDT PÅ NATTA: Mektige og sommerlige omgivelser på vei til topps på Store Kågtind. Foto: Tore Karlstrøm

Det er flott utsikt mot storhavet på tur opp, og i kveldssola gikk turen opp som en lek! Føret var vårsløsj av godt merke. På toppen på 1228 moh er det fantastisk utsikt mot Lyngsalpene i sør, Arnøya i vest, halve Nord-Troms mot øst og uendelig med hav mot nord. I tillegg hadde vi 14 varmegrader klokka to om natta, det er ikke hverdagskost. Det kan fort fryse på om kvelden å bli skare og drittføre.

Nordsiden av Store Kågtinden er en bre så man kan kjøre her til langt på «sommeren» ved gode forhold, men man må ta hensyn til sprekker og andre brefarer. Man må også ta hensyn til solskred, siden disse kan bli store her. Fjellet er lett tilgjengelig fra veien til Arnøya, cirka 45 kilometer fra Nordreisa. 

LETT TILGJENGELIG: Har du først kommet deg opp til Nord-Troms er ikke veien til Store Kågtind lang. Foto: Tore Karlstrøm

Nedkjøringa har flere muligheter, det enkleste er å kjøre ned der man kom opp. Vi delte oss opp og fikk fin cruising og noen bratte partier ned mot Isbuktvannet. Og med litt vannkjøring de siste meterne til bilen var vi enige om at det va en bortimot perfekt tur!

NEDOVER: Sløsj og midnattssol. Kan det bli bedre? Foto: Tore Karlstrøm

...................................................

Et annet alternativ til sein vårtur er Sørfjorddalen i Nuvsvåg, Finnmark. Det er også en nordvendt bretunge hvor man får 900 + høydemeter med sommerlig skikjøring.

Man kjører til Øksfjord tar ferga til Tverrfjord (15 min.) og kjører i 20 minutter til Nuvsvåg. Innerst i fjorden ser man Sørfjorddalen, det er cirka tre kilometer forholdsvis flatt før man starter på bretunga og kan gå helt på toppen av breen på omkring 1200 moh. Fin nedkjøring som er omkring 35 grader på det bratteste.

Denne turen passer også fint som natt-tur, men kan fint kjøres på dagtid. Man må ta hensyn til at det er en bre, og ta forholdsregler seint på sesongen, som varer langt ut mot juli.

ENTUSIAST: Tore Karlstrøm ser ikke svart på å forlenge skisesongen til langt ut på sommeren.

NATT-TUR: Det blir ikke mørkt i Nord-Norge på denne tida av året, så det er ingen grunn til å starte tidlig. Foto: Tore Karlstrøm