– Jeg bor slik til at jeg kan spenne på meg skiene rett utenfor døra og gå rett opp på Fløya og videre til Tromsdalstinden. Da slipper man å kaste bort tid på å kjøre til og fra tur, forteller Tor André Skjelbakken til Fri Flyt.

Den ivrige skikjøreren fra Tromsdalen i Troms har akkurat rundet 100.000 høydemeter, og dermed nådd målet sitt for 2015-sesongen. Det betyr i snitt nesten 300 høydemeter hver eneste dag - gitt at man kan gå på ski hver eneste dag i året. Tor André har fordelt høyemeterne over 180 turer - og han har dermed gått på tur nesten annenhver dag gjennom hele året.

Det var Nordlys som første meldte saken.

Lest de andre sakene om Tor André? - Den viktigste skredredning er å ikke bli tatt

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPREK: Her er Skjelbakken på en av de 180 turene. Foto: Privat

Oppdaget høydemeterne tilfeldigvis

For da Skjelbakken oppdaget, tilfeldigvis via en applikasjon på mobilen, at han allerede hadde klokket inn 80.000 høydemeter i fjor var det kun små justeringer som skulle til.

– Jeg la om treningene litt fra asfalt til terreng på sommer og på mer fokus på høydemetre på vinter. Egentlig ikke store endringen, men ett par-tre toppturer i snitt hver uke gjør jo at høydemetrene strømmer på.

– Hvor er de fleste turene gått?

– Hamperokken og Skittentinden har også fått mange besøk. Joggeskoene er med på jobb og reiser. Det er godt å kunne komme seg opp i fjellet etter en lang dag med møter. Sånn sett er det jo et helvete å være på jobbmøter på Gardermoen. Der sprang jeg halvanna time og fikk 18 høydemeter som gevinst - nesten bortkasta tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKRED: Skjelbakken jobber også i Røde Kors. Her undersøker han bruddkanten etter et skred. Foto: Jens Morten Øvrevoll

Skryter ikke

Selv om 100.000 hødyemeter på et år er et imponerende tall, vil ikke 52-åringen slenge ut superlativer om seg selv uten videre.

– Jeg er helt sikkert ikke den eneste i randonee- og skyrunning-miljøet som sanker høydemeter. Jeg vil tro at flere kan ha passert det dobbelte og muligens enda mer, sier Skjelbakken.

– Hva gjør du til neste år da? Det blir vel noen ekstra høydemeter da?

– Tja, jo ... Jeg er jo 52 år, og nå er det å klare å holde seg på samme nivå som i fjor en prestasjon i seg selv. Hvis jeg skal øke vesentlig blir det mye over to-tusen høydemetre hver eneste uke. Det er jo gjennomførbart, men koster endel i forsakelser på andre områder. Vi får se hva resultatet blir om et år, sier randoentusiasten.

LES OGSÅ: Toppturer i Rondane

LES OGSÅ: 15 lette toppturer