I helga ble en person tatt i skred ved Reidarskaret og en annen ble tatt i et dramatisk skred på fjellet Skogshorn, begge i Hemsedal. Ved skisenteret Tromsø Alpinpark (Kroken) i Troms skjedde også to skredulykker i helga, og en person ble tatt i et relativt stort skred på Gaustatoppen. Ingen har omkommet i snøskred i Norge så langt i år, men antallet meldte skredhendelser er rekordhøyt denne vinteren.

– Vær varsom!

Annonse

– Det er på sin plass å vise varsomhet nå. Etter en lang periode med forholdsvis kaldt vær har vi fått et tørrsnølag med rimkrystaller som nå har føyka ned. Dette har blitt et svakt lag, som igjen har medført flere selvutløste skred og skytende sprekker, forteller Per Ola Seim, skipatruljesjef i Hemsedal skisenter.

– Hva kan du si om situasjonen fram mot påska?

– Det blåser greit nå, og spørsmålet er når snøen stabiliserer seg – hvis den i det hele tatt gjør det. Så jeg tør ikke si noe om påska.

Mange skred på Filefjell

Skredvarslingstjenesten varsom.no varsler faregrad to – moderat skredfare – de nærmeste dagene for Jotunheimen og Hallingdal. Men fra varslingsregionen Indre Fjordane og nordover meldes faregrad tre – betydelig skredfare – eller høyere.

Les mer om skredvarslene og skredproblemene her!

– Det har gått masse skred her, både naturlig utløste og skred utløst av mennesker, men jeg har ikke sett så mange nye skred etter at vinden løya i ettermiddag, forteller Leif Øyvind Solemsli, som er skredobservatør for varsom.no på Filefjell.

Han melder om god forplantningsevne i snøen, som har ført til en del temmelig store skred.

– Alle skredene har gått på overflatekantkorn som ble til et svakt lag nå når det kom fersk fokksnø oppå der igjen, sier han.

Komplekse forhold

Lenger nord er situasjonen enda mer komplisert. I Troms og Finnmark var det faregrad fire – stor skredfare – onsdag, men denne ventes å avta noe. Over hele fjøla har det kommer mye nysnø den siste uka. I Trøndelag meldes det om skumle forhold – særlig i lesidene.

– Vi har et komplekst snødekke med vedvarende svake lag og mye nysnø og vind fra vest de siste dagene. Snøskred kan løsne både naturlig og fjernutløses av en enkelt skiløper. Sjekk varsom.no og ta konservative valg i forhold til bratthet, sier tindeveglederaspirant Pål Røsrud, som bor i Oppdal og til stadighet er ute og sjekker forholdene.

FINT OG SKUMMELT: Komplekse skredforhold i Oppdal, og fotografen oppfordrer folk til å være varsomme og konservative i valg av skiterreng. Foto: Pål Røsrud