– Catskiing kan fort komme i konflikt med andre brukere av utmarka, og henyset til andre brukere og annet friluftsliv i de samme områdene bør vektlegges tyngre, sier ylkesrådmann i Vest-Agder, Kristin Tofte Andresen til Avisen Agder (krever innlogging).

For en måned siden sendte Miljødirektoratet ut et forslag til høring til kommunene hvor de skal ta stilling til både catskiing og el-sykler i utmark. I forslaget blir det foreslått at det er opp til kommunene selv om de vil åpne for transporten. Blant annet har Harpefossen Skisenter lenge kjempet for retten til å drive catskiing.

Annonse

– Miljødirektoratet foreslår at kommunene gis adgang til å fastsette løype for slik bruk, går det fram i forslaget.

Vet ikke potensialet

Det er altså sørlandsfylket skeptiske til. Mest populært i regionen er skisentrene i Sirdal-området som Tjørhomfjellet og Ålsheia Skisenter. Det er isåfall disse skisentrene som vil etablere og bruke løypene. Bruk for privatpersoner og grupper er uansett ikke aktuelt.

Fri Flyt har lenge dekket temaet catskiing i Norge. Les alle sakene om teamet her.

– Det potensielle omfanget av catskiing er vanskelig å anslå siden dette vil henge sammen med hvor populær aktiveten blir, hvor mye det koster å etablere tilbudet og hvordan kommunene praktiserer regelverket – forhold vi ikke vet nok om i dag, sier fylkesrådmannen.

Vil ikke bli ras

Tofte Andresen er skeptisk til at catskiing blir en god næring i Vest-Agder.

– Det er nok likevel slik at krav til prosess, utredning og grunneiers tillatelse gjør at terskelen for å komme i mål med formelle avklaringer er forholdsvis høy. Dette vil kunne bidra til en at man i praksis ikke opplever et ras av catskietableringer.

Det er hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø som skal fatte en endelig beslutning i neste uke.