Boka kommer i høst, og det blir utvilsomt årets høydepunkt for forfatter Alexander Urrang Hauge.

– Boka er ei samling ganske mange av petit-tekstene fra Fri Flyt. Jeg håper de berører noe av fellestrekkene hos skikjørerne, og beskriver hva skikjøring gjør med oss, med et useriøst skråblikk. Det er en bok som kan slenge rundt på bordet, køyesenga, sekken eller bilen – og lese en tekst nå og da. Bakteppet er ski og menneske, hverdag og fjell. Dessuten har jeg skrevet noen helt nye tekster. 

Annonse

FORFATTER: Alex U. Hauge. Foto: Privat

– Hvordan finner du ideer og tema til disse underfundige tekstene?

– De små tingene, alt rundt skikjøringen. Fjell, snø og ski er en besettelse. Jeg kjøper for mange ski, drømmer meg ofte bort, har urealistiske ambisjoner for enhver vinter, tvinger familien til fjells selv om det er kolonnekjøring, storm og tusen minusgrader. 

– Hvordan kom ideen til Siste tur-spalten?

– Jeg fikk en hyggelig telefon fra redaktør Erlend Sande, det var hans forslag. Yppersteprestene i Fri Flyt-sekten: Erlend, Anders Waage Nilsen, Eirik Damsgaard og Eivind Eidslott har alltid vært skribentforbilder for meg. Jeg synes det var så stas og husker det som om det var i går. Jeg satt i baksetet med venner, passerte Blitzhuset i Pilestredet i Oslo, på vei til Hurricane-festivalen i Tyskland. Kanskje ikke så veldig nasjonalromantisk og fjellfetisj-aktig. 

– Hvorfor er skikjøring så viktig for deg? 

– Vi må ikke glemme hvor gøy det er å stå på ski. Vi surrer rundt i våre kontrollerte liv og bekymrer oss for stiftemaskin og regneark. Plutselig befinner vi oss på fjellet og jubler over pudder og kjemper med all vår kraft for å stå oppreist. Fellesskapet, fjellet, naturen, farten. Skikjøring er bekreftelsen på at Matrix ikke finnes - dette er livet.
Siste Tur kan kjøpes hos ledende skibutikker, noen bokhandlere og på friflytbestill.no. 

Se film:

ILLUSTRERT: Boka er fylt med tøffe illustrasjoner, som denne av Didrik Magnus-Andresen.